13. 9. 2019

Uroš Zorman postal prvi pomočnik Veselina Vujovića

Slovenska moška rokometna reprezentanca bo v začetku prihodnjega leta nastopila na evropskem prvenstvu na Švedskem, Norveškem in v Avstriji, predsednik Rokometne zveze Slovenije Franjo Bobinac in selektor Veselin Vujović pa sta pred osrednjim dogodkom sezone 2019/20 napovedala popolno mobilizacijo vodstva RZS, stroke in igralskega kadra.

Vodstvo RZS je po neprepričljivih junijskih predstavah reprezentance proti Latviji in Estoniji napovedovalo določene spremembe, pred najbolj pomembnim turnirjem v tej sezoni pa povleklo nekatere poteze in na mesto pomočnika imenovalo Uroša Zormana, ki je pomočnik slovitega Talanta Dušebajeva pri poljskem prvaku Vive Kielce. To dolžnost je v minulem obdobju selektorja Vujovića imel Uroš Šerbec.

Ob tem je pisarna zveze opravila pogovora z Markom Bezjakom in Sebastianom Skubetom, oba igralca sta izrazila pripravljenost in željo po igranju za reprezentanco.

Slovenija bo na evropskem prvenstvu, ki bo med 9. in 26. januarjem 2020 na Švedskem in Norveškem ter v Avstriji, lovila zadnji vlak za nastop na poletnih olimpijskih igrah prihodnje leto v Tokiu. V prvem delu bo nastopila v skupini F v Göteborgu, v njej so še Švedska, Švica in Poljska, v primeru preboja v drugi del tekmovanja - vanj se bodo uvrstile po dve najboljši izbrani vrsti iz vseh šestih skupin - pa se bo križala z izjemno močnima skupinama D in E, v katerih so nekatere velesile mednarodnega rokometa, kot so Francija, Danska in Norveška.

Slovenska reprezentanca se bo oktobra v času EHF tedna zbrala v Zrečah, kjer bo opravila nekaj treningov in dodatna testiranja. Odigrala bo dve pripravljalni tekmi, in sicer v petek, 25. oktobra v Ormožu proti reprezentanci Nizozemske ter v nedeljo, 27. oktobra v Mariboru proti Srbiji. Spisek vabljenih igralec bo selektor sporočil naknadno.

Franjo Bobinac, predsednik Rokometne zveze Slovenije: ”Slovenija ima velik nabor rokometašev, ki igrajo po Evropi, vendar se moramo zavedati, da je rokomet kolektivni šport, kjer velikokrat ni vprašljiva kvaliteta posameznikov, temveč kolektiv. V prihajajočih mesecih želimo iz nabora igralcev izluščiti kvaliteto in sestaviti takšno reprezentanco, ki bo delovala kot kolektiv. Poleg tega moramo vsi narediti kar je v naši moči, da pridemo do želenih rezultatov. Za konec naj povem še, da na reprezentanco ne bo nobenega rezultatskega pritiska, ne z moje strani, ne s strani predsedstva.”

Uroš Mohorič, direktor moških reprezentanc: ”Reprezentanca bo priprave na evropsko prvenstvo na Švedskem začela že v mesecu oktobru, v času EHF tedna. Zbrali se bomo v Zrečah, kjer bomo opravili tudi testiranja igralcev. Sklepne priprave bomo začeli 25. decembra, pred odhodom na EP pa bomo odigrali še dve pripravljalni tekmi proti reprezentanci Črne gore.”

Veselin Vujović, selektor slovenske reprezentance: ”Želeli smo si, da bi prvi del evropskega prvenstva odigrali v Avstriji, a nam je žreb namenil Švedsko, vendar to ne spreminja naših ambicij. Uroš bo ob svojemu prihodu v reprezentanci dobil priložnost, da se dokaže kot trener in da s svojim znanjem pripomore k boljši pripravi. Želim si, da moji igralci dajo 100 odstotkov od sebe in če bo to pomenilo, da se bomo borili za medaljo, da bomo to medaljo tudi vzeli. Ne želim pa, da zaradi različnih razlogov dajo le 30, 50 ali 80 odstotkov.”