27. 9. 2019

Velkavrh: Zlato in srebro že v njegovi vitrini

Andraž Velkavrh, srednji zunanji, ki se je v otroštvu spogledoval tudi z nogometom, je pred štirimi leti primorsko sonce zamenjal za štajersko prestolnico. Prve korake v svetu rokometa je naredil v sezoni 2006/07, pet sezon kasneje je že prebil mejo 200 golov na sezono. Po najboljši sezoni v Izoli so ga opazili v Mariboru, kjer igra v povprečju na 35 tekmah, za vijolične je v preteklih letih dosegel 340 golov. Med šesterico izstopajočih je bil izbran za igralca 3. kroga Lige NLB.  


Rojstni datum: 31. 5. 1996
Višina: 190 cm
Teža: 95 kg
Dosedanji klubi: RK Cimos Koper, RD Koper 2013, RD Istrabenz plini Izola
Vzornik: Peter Božič

1. Pri katerih letih si začel trenirati rokomet?
Rokomet sem začel trenirati pri desetih letih, v četrtem razredu osnovne šole. Najprej sem začel z mini rokometom, nato pa sem se kmalu preselil v selekcije koprskega Cimosa.


2. Zakaj si se odločil za rokomet?
Prvi šport, ki sem ga treniral je bil nogomet, vendar sem se kasneje odločil, da grem pogledati tudi na trening rokometa. Morda tudi zato, ker je bil oče rokometaš. Hitro sem se navdušil za ta šport in še danes vztrajam v njem.

 

3. Tvoj največji dosežek do sedaj?
Dosežka, ki bi ju izpostavil, sta zlata medalja s kadetsko reprezentanco na olimpijskem festivalu evropske mladine na Nizozemskem ter pokalno srebro v članski konkurenci v moji prvi sezoni v Mariboru.


4. Kateri nasvet trenerja, ki si ga dobil, je nepogrešljiv?
Nasvet oziroma besede trenerja in soigralcev, ki jih imam vedno v mislih med tekmo, so tiste, ki sem jih slišal, ko sem igral v izolskem prvoligašu, in sicer "krepat ma ne molat". To bi pomenilo, dati vse od sebe in še več ter se nikoli ne predati.


5. Kako se počutiš kot igralec kroga?
Kot igralec kroga se počutim izvrstno. Še posebej me veseli, da smo na kolena uspeli spraviti velenjske Ose in prebili led v sezoni 2019/20.


6. Katero tekmo/kateri gol do sedaj si si najbolj zapomnil in zakaj?
Tekem, ki so mi ostale v spominu, je ogromno, če bi pa že mogel izpostaviti eno, bi pa to bil obalni derbi, kjer smo v vselej vroči Kraški na krilih izjemnih Ribarov na kolena spravili rivale iz Kopra. Iz te tekme prihaja tudi moj najljubši gol in sicer odločilni gol v zadnjih sekundah tekme.


7. Kaj narediš pred tekmo, da čim bolje igraš? Imaš kakšen motivacijski ritual?
Nimam posebnih ritualov. Dan pred tekmo grem spat prej in pazim, da jem lahko hrano.


8. Koliko časa na dan nameniš treningu?
Odvisno od dneva. Koi mamo na urniku en trening na dan, sta to dve uri, pri dveh treningih in video analizi je teh ur pet ali več.


9. Kakšne so tvoje rokometne sanje?
Moje sanje oziroma cilji so, da iz tekme v tekmo napredujem, kaj pa bo to prineslo na nadaljnji poti, pa bomo videli.


10. Kdo je tvoj največji vzornik?
Največji rokometni vzornik je Peter Božič, bivši soigralec pri Izoli. Gre za izvrstnega rokometaša, ki na tekmi da vedno vse od sebe. Morda ni bil v slovenskem prostoru vedno opažen, kar bi si nedvomno zaslužil, je pa kljub vsemu igral za odlične klube, tudi v Ligi prvakov in mislim, da je na igrišču in izven njega vzor vsem, ki ga poznajo.


11. Kako ti je všeč življenje v Mariboru?
Življenje je podobno Obalnemu, na Maribor me bodo kasneje v življenju vezali lepi spomini.


12. Kakšen nasvet bi dal mladim, ki se spoznavajo z rokometom?
Moj nasvet vsem športnikom je ta, da počnejo tisto, kar si najbolj želijo. Sam priporočam udejstvovanje v športu, saj v njem spoznaš ogromno ljudi, navežeš stike, se naučiš veliko življenjskih stvari, ki ti bodo pomagale kasneje v življenju in se navsezadnje gibaš, kar je v sodobnem svetu tehnologije najpomembneje.