29. 9. 2019

Slovenke na vrhu skupine 3

Slovenska ženska rokometna reprezentanca je na drugi kvalifikacijski tekmi za nastop na evropskem prvenstvu, ki bo prihodnje leto na Norveškem in Danskem, v Minsku premagala Belorusijo z 31:29 (18:13). S polnim izkupičkom točk je vodilna reprezentanca skupine 3. V Belorusiji je bila najbolj razpoložena Ana Gros z 11 goli, Tjaša Stanko in Alja Varagić sta jih prispevali po šest.


Izbranke slovenskega selektorja Uroša Bregarja so se zavedale pomembnosti današnjega obračuna v beloruski prestolnici. Tekmo so resda nekoliko slabše odprle, po zaostanku z 1:3 pa so uredile svoje vrste in v osmi minuti prvič na dvoboju povedle s 4:3.

Od tedaj naprej so imele nadzor nad izbrankami slovenskega strokovnjaka na beloruski klopi Tomaža Čaterja. V 12. minuti je njihova prednost že znašala štiri gole (8:4), resno in odgovorno pa so igrale vse do konca prvega polčasa. V 28. minuti so povedle z 18:11, na veliki odmor pa so se podale z prednostjo petih zadetkov (18:13).

Uvod v drugi polčas je bil preslikava prvega. Slovenke so znova malce "zaspale" in tekmicam dovolile, da so se jim v 37. minuti približale na dva gola (20:18). Po Bregarjevi minuta odmora so dvignile svojo igro na višjo raven in v naslednjih petih minutah naredile delni izid 5:1 za vodstvo s 25:19.

V končnici tekme ni bilo pretresov, Slovenke so bile vseskozi v prednosti in dosegle bržkone ključno zmago v kvalifikacijah za EP 2020.


Slovenke bodo drugi kvalifikacijski ciklus za EP 2020 igrale marca prihodnje leto, ko se bodo dvakrat pomerile z Nemkami, tretji pa maja, ko bodo najprej gostovale na Kosovem, nato pa gostile Belorusinje. Na EP se bosta iz skupine 3 prebile dve najbolje uvrščeni izbrani vrsti.


Uroš Bregar, selektor Slovenije: "Z rezultatom smo lahko zadovoljni, malo manj z igro, saj smo igrali toplo-hladno. Srečanje smo odprli slabo, v nadaljevanju smo se zbrali in na polčas odšli s prednostjo. V drugem delu srečanja smo naredili nekaj tehničnih napak, a kljub temu zmagali."


Polona Barič, reprezentantka Slovenije: "Zavedale smo se pomembnosti tekme, zato sem vesela, da smo to pokazale tudi na igrišču. Zmaga nam veliko pomeni, zato bi rada čestitala vsem izmed nas. Vesela sem, da smo, kljub nekaj črnim minutam, uspele zdržati do konca. Mislim, da se velikost ekipe kaže ravno v tem, da premagaš slabe minute. Za naprej vemo, kje so naše pomankljivosti, ki jih še lahko odpravimo, zato mislim, da nas čaka svetla prihodnost."


KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO ZA ŽENSKE 2020


Nedelja, 29. septembra:

BELORUSIJA : SLOVENIJA 29:31 (13:18)

Belorusija: Kuncevič, Hrackevič, Dronava 2, Vasilevskaja 2, Iljina 4, Kocina 5, Artsjukovič, Rudkoskaja, Kanaval 1, Hutava, Ježikava 7, Silickaja 4, Šamanoskaja 3, Mokat 1, Hests.

Slovenija: Zec, Pandžić, Strnad, Gros 11, Krajnc, Žabjek, Stanko 6, Abina, Barič 2, Ferfolja 1, Zulić 2, Pišek, Varagić 6, Vučko, Svetik, Beganović 3.