28. 11. 2019

Na Japonskem v soboto začetek svetovnega prvenstva

V soboto v jutranjih urah po slovenskem času se bo na Japonskem začelo 24. žensko rokometno svetovno prvenstvo. Na njem bo nastopila tudi Slovenija, ki jo uvodoma čaka obračun z eno najboljših reprezentanc sveta, Nizozemsko. Tekma, ki jo bo moč v živo spremljati na Šport TV 1, se bo začela ob 10. uri.

Ženska članska izbrana vrsta je v Aziji opravila domala celotne priprave, saj se na Japonskem nahaja že od prejšnjega torka. Izbranke Uroša Bregarja so po prilagoditvi na časovno razliko od četrtka do nedelje v Tokiu sodelovale na pripravljalnem turnirju, na katerem so vpisale remi proti Japonski (28:28), nato premagale aktualne panameriške prvakinje Brazilke (33:29), za konec pa morale na preizkusu, na katerem so več priložnosti dobile mlajše igralke, priznati premoč aktualnim evropskim in svetovnim prvakinjam Francozinjam (21:33). "Odločitev, da odidemo na pripravljalni turnir na Japonsko, se je izkazala za dobro. V Tokiu nas je pričakala močna mednarodna zasedba. Vsaka nasprotna reprezentanca je gojila različen stil igre, kar bomo občutili tudi na svetovnem prvenstvu," je misli na končani turnir v japonski prestolnici strnil Bregar. Slovenska vrsta je na koncu zasedla izvrstno drugo mesto, kar je zagotovo lepa popotnica pred njenim šestim nastopom med svetovno elito. Pred tem je na mundialu nastopila že v letih 1997, 2001, 2003, 2005 in 2017.

Po turnirju je minuli ponedeljek slovenska vrsta odpotovala v dobrih 1000 kilometrov jugozahodno oddaljeno mesto Amakusa, kjer zaključuje piljenje zadnjih detajlov svoje igre. Obmorsko mesto se nahaja v bližini Kumamota, ki bo od tega vikenda gostil najboljše reprezentance na svetu. Na zadnjih pripravah so bile Slovenke oblegane na vsakem koraku, a izključno v pozitivnem smislu. Gostitelji z županom na čelu so jim že ob prihodu pripravili izjemen sprejem. Zanje so nato organizirali tudi sprostitvene izlete med treningi, na slednjih pa jih je na tribunah spremljalo vsaj 100 mladih rokometnih navdušencev, izmed katerih so se jim najbolj pogumni po zadnjem selektorjevem žvižgu pridružili tudi na parketu. 

V prvem delu svetovnega prvenstva bodo Slovenke nastopale v skupini A, kjer jim bodo družbo poleg že omenjenih Nizozemk delale še Norvežanke (ponedeljek, 2. decembra, ob 12.30), Angolke (torek, 3. decembra, ob 10.00, Kubanke (četrtek, 5. decembra, ob 7.00) in Srbkinje (petek, 6. decembra, ob 7.00). "Naša želja je, da se na prihajajočem prvenstvu uvrstimo v glavni del, četudi smo po ratingu uvrščeni za vse tri evropske tekmice in Angolo, ki smo jo premagali za zadnjem svetovnem prvenstvu ter na prijateljski tekmi v Franciji," pred začetkom tekmovanja Bregar doda o skupini prvega dela, iz katere bo v nadaljnje boje za najvišja mesta napredovala najboljša trojica. Slovenska skupina A se bo v drugem delu pomešala z reprezentancami skupine B (Francija, Danska, Nemčija, Južna Koreja, Brazilija, Avstralija). Iz skupine drugega dela bosta najboljši izbrani vrsti napredovali v polfinale, tretjeuvrščeno čaka boj za peto, četrto najboljšo ekipo pa tekma za končno sedmo mesto. Nove svetovne prvakinje se bodo neposredno uvrstile na olimpijske igre, medtem ko v kvalifikacije zanje potuje vsaj šest ekip, ki se bodo zvrstile za njimi.

Že na uvodni tekmi dekleta izpod Alp čaka zahtevna naloga, saj jim jim bo nasproti stala reprezentanca, ki je na zadnjem svetovnem in evropskem prvenstvu segla po bronasti medalji. "Nizozemska v tem trenutku zagotovo sodi med najboljše štiri reprezentance na svetu. Tekmice so individualno izredno močne, kar je posledica sistema, ki izhaja iz njihove akademije in se ga dosledno držijo. So izredno organizirani od najmlajši, do najstarejših reprezentanc. S hitro igro so Nizozemke izredno neugodne. Posebej dobro se bomo morali pripraviti na hitro vračanje v obrambo tudi po doseženem zadetku. To bo naša prva naloga. Velja tudi izpostaviti nizozemsko zunanjo linijo, v kateri ima žoga hiter pretok in je nevarna s streli z razdalje. Sestavlja jo kar nekaj igralk, ki so nastopale v Ligi prvakinj, kjer so si nabrale precej izkušenj, prav tako pa so slednje pridobile v dresu reprezentance. V sobotno tekmo bodo zagotovo krenile s polno močjo, na drugi strani pa bomo mi še sveži in jih tako skušali kar najbolj omejiti. Z natančnim napadom si želimo biti čim dlje konkurenčni, če pa se bo pokazala priložnost za presenečenje, jo bomo skušali izkoristiti. Pred tekmo nas pesti nekaj manjših zdravstvenih težav, a verjamem da bodo do sobote vsa dekleta nared," še doda Bregar, ki pa bo s svojim strokovnim štabom z velikim zanimanjem spremljal tudi prestale izbrane vrste v skupini A: "Ne oziramo se le na tekmo z Nizozemsko, pač pa oko mečemo tudi na naslednje tekmice. Naša naloga bo, da se nikomur ne pustimo na lahek način, da našo igro krasita agresivnost in požrtvovalnost v obrambi ter precizen napad."

Z veliko nestrpnostjo nov nastop na velikem tekmovanju čakajo tudi reprezentantke. "Čuti se, da nas do prve tekme na svetovnem prvenstvu ločita le še dva dneva. Na obračun z Nizozemkami se pripravljamo kot običajno. Ogledali smo si tudi nekaj video analiz njihove igre. Tvorijo izjemno hitro in agilno ekipo, ki je zelo dobra pri ustvarjanju nasprotnih napadov. Na tekmice so bomo pripravili po najboljših močeh, se nato na tekmi kot vedno borili vse do konca in upali na presenečenje," pred začetkom tekmovanja pristavi Branka Zec, ki je do danes med slovenskima vratnicama zbrala 64 nastopov.
SP ZA ŽENSKE 2019 – SKUPINA A (Kumamoto, Japonska):
Sobota, 30. novembra, ob 18.00 (10.00 SLO):
SLOVENIJA : NIZOZEMSKA

Ponedeljek, 2. decembra, ob 20.30 (12.30 SLO):
SLOVENIJA : NORVEŠKA

Torek, 3. decembra, ob 18.00 (10.00 SLO):
SLOVENIJA : ANGOLA

Četrtek, 5. decembra, ob 15.00 (7.00 SLO):
SLOVENIJA : KUBA

Petek, 6. decembra, ob 15.00 (7.00 SLO):
SLOVENIJA : SRBIJA

Prenos vseh tekem bo mogoče spremljati na Šport TV.
SLOVENSKA ŽENSKA ČLANSKA REPREZENTANCA:
Igralka Igralno mesto Klub Nastopi Goli
Branka Zec vratarka Frisch auf Göppingen (NEM) 62 0
Amra Pandžić vratarka Kastamonu Belediyesi (TUR) 45 0
Maja Vojnovič vratarka RK Krim Mercator 21 0
Polona Barič levo krilo RK Krim Mercator 27 40
Maja Svetik levo krilo ŽRK Mlinotest Ajdovščina 7 10
Tjaša Stanko leva zunanja Podravka Vegeta (HRV) 53 220
Ana Abina leva zunanja ŽRK Krka 35 27
Nina Zulič srednja zunanja RK Krim Mercator 37 84
Hana Vučko zunanja RK Krim Mercator 20 17
Nina Žabjek srednja zunanja RK Krim Mercator 20 19
Anika Strnad zunanja RK Zelene doline Žalec 5 6
Ana Gros desna zunanja Brest Bretagne Handball (FRA) 107 500
Jasmina Pišek desno krilo ŽRK Z'dežele 10 11
Aneja Beganović krožna napadalka Nantes (FRA) 32 53
Teja Ferfolja krožna napadalka PAOK (GRČ) 63 47
Nataša Ljepoja krožna napadalka RK Krim Mercator 16 9
Tina Valentina Klemenčič krožna napadalka RK Krim Mercator 1 4
STROKOVNI ŠTAB:
Član Vloga
Uroš Bregar selektor
Salvador Kranjčič pomočnik selektorja
Branka Jovanović trenerka vratark
Tomaž Skledar fizioterapevt
Andraž Smolej fizioterapevt
Gregor Sobočan trener za telesno pripravo
Grega Karpan videoanalitik
dr. Tomi Kunej zdravnik
Mateja Kavčič tehnični vodja
Goran Cvijić generalni sekretar RZS
Anja Frešer vodja reprezentance