8. 12. 2020

Silovit juriš premalo za napredovanje Slovenk

Slovenska reprezentanca je končala nastope na evropskem prvenstvu na Danskem. V torek je klonila tudi na tretji tekmi skupine prvega dela, Črnogorke so bile boljše s 26:25.

Slovo od turnirja v danskem mehurčku je bilo grenko. Po dveh visokih porazih proti rokometnim prvokategornicam iz Francije in Danske je na odločilni tekmi za napredovanje v drugi del tekmovanja morala priznati premoč še Črni gori. Slovenke so sredi drugega polčasa zaostajale za osem golov in v končnici zadihale za ovratnik tekmicam, a ostale praznih rok.

Slovenske rokometašice so odločno začele tekmo. Na krilih izjemno razpoložene vratarke Amre Pandžić, ki je uvodoma zaklenila svoja vrata in nanizala štiri zaporedne obrambe, so se razletele tudi njene soigralke v polju ter po golih Tije Gomilar-Zickero in Tjaše Stanko v 4. minuti povedle z 2:0.

Slovenska obramba je prvič "podpisala kapitulacijo" globoko v šesti minuti. Po izključitvi prve slovenske zvezdnice Ane Gros so Črnogorke v 7. minuti najprej izenačile na 2:2, le dve minuti zatem pa Slovenke prvič na tekmi pahnile v zaostanek (2:3).

Izkušene in z vsemi žavbami namazane črnogorske rokometašice so v nadaljevanju prevzele nadzor na igrišču, po zaostanku 3:8 v 17. minuti pa se odzvala tudi slovenska klop na čelu s selektorjem Urošem Bregarjem in zahtevala minuto odmora.

Po njej se razmerje moči na igrišču ni spremenilo, podoba slovenskih rokometašic je bila še naprej bleda v vseh smereh igre, strelski mrki predolgi, obramba luknjičava kot švicarski sir, Črnogorke pa so po zmedenem začetku delovale vse bolj samozavestno in vseskozi imele prednost štirih do šestih golov.

Bregarjeve varovanke so drugo polovico tekmo začele z zaostankom šestih golov (9:15). Črnogorke so bile tudi v nadaljevanju vseskozi korak ali dva pred Slovenkami, ki nikakor niso znale povezati svoje vrste, njihov zaostane je v 42. minuti znašal že osem golov (14:22).

Slovenke so v zadnjem delu tekme izkoristile ležernost Črnogork. V 53. minuti so se jim približale na tri gole (22:25), v 58. minuti pa po golih krožne napadalke Valentine Klemenčič in zunanje ostrostrelke Grosove na 24:25, po zadetku Črnogorke Itane Grbić v naslednjem napadu pa je bilo jasno, da se ne bo zgodil "čudež v Herningu".

V slovenski reprezentanci je bila najbolj učinkovita Grosova s sedmimi goli, Stankova je prispevala pet zadetkov.

Uroš Bregar, selektor slovenske reprezentance:
"Proti Črnogorkam smo lepo povedli, potem pa si pripravili tri lepe priložnosti s krilnih položajev, a jih nismo realizirali. Po nepotrebnem smo dvakrat prejeli še dvominutno izključitev in izgubili ritem v igri. V zaključku prvega polčasa smo prejeli tudi dva nepotrebna zadetka in razlika je bila tako prevelika. V drugem polčasu smo lovili tekmice, stvari uspeli postaviti na svoje mesto, a nam je zmanjkala kakšna minuta igralnega časa, da bi rezultat lahko dokončno preobrnili. To evropsko prvenstvo je bilo zelo specifično. Res je, da smo s pripravami začeli pozno in da nismo imeli pripravljalnih tekem. Tudi proces treningov je bil zelo prilagojen, izveden je bil v nizkem obsegu. Ekipo smo dodobra spremenili. Na voljo imamo nekaj dodatnih moči, a še nismo uigrani. Zadnjih 20 minut proti Črnogorkam je zagotovo dobra popotnica za naprej."

Ana Gros, kapetanka slovenske reprezentance:
"Zelo sem razočarana in žalostna. Bili smo blizu, a vseeno daleč. S soigralkami smo se borile, a to ni bilo dovolj. V prvem polčasu naša igra ni bila prava. S soigralkami bi morale bili bolj agresivne v obrambi. Zgrešile smo tudi nekaj neoviranih strelov, kar nas proti takšnim tekmicam drago stane. Zelo sem žalostna, saj sem verjela v to, da nam bo uspelo. Imamo super ekipo, a morda nam je zmanjkal kakšen trening ali dan priprav več, da bi bile boljše."

Branka Zec, vratarka slovenske reprezentance:
"Razočarana sem. Dejstvo, da smo pokazale, da lahko igramo, me jezi le še bolj. Prepozno smo se zbudile. Če je tekma na vse ali nič, bi jo morale osredotočeno, kot smo to počele v večjem delu drugega polčasa, igrati že od začetka. Na žalost tega ni bilo. Dejavnikov za to je več, a izgovorov ne bomo iskali. S prikazanim na tem evropskem prvenstvu ne moremo biti zadovoljni."
EP 2020:
PRVI DEL, SKUPINA A (Danska, Herning):

3. krog, torek, 8. december:
ČRNA GORA : SLOVENIJA 26:25 (15:9)
Črna gora: Babović, Nenezić, Batinović, Radičević 9 (2), Jauković 5, Pletikosić, Mugoša, Džaferović, A. Klikovac, Ujkić, Ramusović 1, B. Klikovac, Mehmedović 3, Despotović 6, Grbić 2, Vukčević.
Slovenija: Zec, Vojnović, Pandžić, Klemenčič 2, Gros 7 (2), Omoregie 3, Žabjek, Stanko 5, Abina, Ljepoja 2, Zulić, Vučko, Lazović, Svetik 4, Čopi 1, Gomilar Zickero 1.


STATISTIKA

LESTVICA SKUPINE A:
Reprezentanca Tekme Zmage Neodločeno Porazi Dani : prejeti goli Razlika Točke
1 Danska 2 2 0 0 58:42 16 4
2 Francija 2 2 0 0 51:40 11 4
3 Črna gora 3 1 0 2 68:77 -9 2
4 Slovenija 3 0 0 3 65:83 -18 0
V drugi del evropskega prvenstva se bodo uvrstile tri najboljše ekipe skupine.

Že odigrano, 1. krog, petek, 4. decembra:
DANSKA : SLOVENIJA 30:23 (14:12)
Danska: 
Toft, Reinhardt, Pedersen 6, M. Hansen, Ann. Hansen 3 (1), Heindahl 2, Haugsted 2, Tranborg 1, Lund, And. Hansen 1, Jorgensen 5 (1), Bidtrup 2, Jensen 5, Burgaard 1, Hojlund 1, Iversen 1.
Slovenija: Zec, Vojnovič, Pandžić, Klemenčič, Gros 3, Omoregie 3, Abina, Žabjek, Stanko 4 (1), Ljepoja 5, Zulić 2, Vučko, Lazović 5, Svetik 1, Čopi, Gomilar Zickero.


FRANCIJA : ČRNA GORA 24:23 (11:12)

2. krog, nedelja, 6. decembra:
SLOVENIJA : FRANCIJA 17:27 (6:12)
Lazović in Gros po 4; Lacrabere in Nze Minko po 7.

STATISTIKA


ČRNA GORA : DANSKA 19:28 (11:13)