12. 12. 2020

Pomagaj slovenskemu (klubskemu) rokometu, nameni mu del dohodnine

Namenite del odmerjene dohodnine izbranemu rokometnemu klubu ter mu tako pomagajte pri nadaljnjem razvoju in vzgoji mladine.

Spoštovani rokometni navdušenci!

 


Dohodninska zakonodaja v Sloveniji vam omogoča, da sami določite, kje bo končal del zneska odmerjene dohodnine. Do 0,5 % slednjega lahko namenite v različne namene. Med možnimi prejemniki so tudi številni slovenski rokometni klubi in društva (svojega lahko poiščete na seznamu na spodnji povezavi). 

POMEMBNO je, da se višina vaše dohodnine zaradi tega ne spremeni in da tu ne gre za dodaten izdatek, temveč za znesek, ki ga v nasprotnem primeru prejme država.



Kako nameniti del dohodnine slovenskemu (klubskemu) rokometu?

Postopek je zelo enostaven, opravite pa ga lahko preko spleta ali s poštno pošiljko.


Če ste uporabljate sistem eDavki (za uporabo potrebujete kvalificirano digitalno potrdilo), lahko to storite z nekaj kliki na računalniku. Do spletnega obrazca za oddajo zahtevka lahko dostopate TUKAJ.


V nasprotnem primeru pa natisnite in izpolnite preprosto izjavo (PRENOS IZJAVE) ter jo po pošti pošljite eni izmed izpostav Finančnega urada Republike Slovenije (kliknite TUKAJ za seznam in podatke o izpostavah).


Navodila za izpolnjevanje obrazca

Na Seznamu upravičencev do donacij za leto 2020 (povezava se nahaja zgoraj) poiščite želeni rokometni klub ali društvo. Z obrazcem lahko znesek dela dohodnine razdelite med do pet prejemnikov. Namenite jim lahko 0,1 %, 0,2 %, 0,3 %, 0,4 % ali 0,5 % dohodnine, seštevek pa ne more presegati 0,5 % dohodnine.

PREKO SPLETA
Davčno številko, ki se na seznamu nahaja v tretjem stolpcu, prepišite v levo okence spletnega obrazca. V desno okence vpišite odstotek dela dohodnine, ki ga želite nameniti izbranemu klubu ali društvu. 

FIZIČNI OBRAZCEC (ODDAJA PPREKO OBIČAJNE POŠTE)
Na natisnjenem obrazcu zgoraj levo izpolnite zahtevane podatke. V prvi stolpec spodnje razpredelnice s Seznama upravičencev do donacij v letu 2020 prepišite celoten naziv kluba, v drugega pripadajočo davčno številko, v tretjega pa višino zneska, ki mu ga namenjate. 

Rok za oddajo zahtevka

Svoj zahtevek morate oddati najkasneje do 31. decembra, v kolikor želite, da bo izbranemu klubu ali društvu del zneska vaše dohodnine preusmerjen že za leto 2020. Vaša odločitev velja do preklica, oziroma do oddaje nove zahteve.