25. 3. 2021

Razkrita podoba ženskega EP 2022

Novembra prihodnje leto bo na sporedu naslednje evropsko prvenstvo za rokometašice. Slednje bo potekalo tudi v Sloveniji. Na četrtkovem žrebu pred začetkom kvalifikacij je bila razkrita grafična podoba tekmovanja. 

Prihajajoče evropsko prvenstvo bo med 4. in 20. novembrom prvič v zgodovini potekalo v treh državah. Poleg Slovenije ga bosta sogostili Severna Makedonija in Črna gora. Skupinski del turnirja bo potekal v Ljubljani, Celju, Podgorici in Skopju. V Sloveniji bosta tekme gostili dvorani Stožice in Zlatorog. Vse tekme drugega dela tekmovanja bodo odigrane v slovenski in makedonski prestolnici, Ljubljana bo gostila tudi obe polfinalni tekmi ter obračuna za medalje.

Grafično podobo, ki so jo pripravili pri evropski rokometni zvezi (EHF), sestavljajo barve zastav sogostiteljic evropskega prvenstva. Vanje so v krog (rokometno žogo) omejene linije, ki na eno strani ponazarjajo naravne lepote prizorišč tekmovanja, na drugi strani pa vrednote športa in emocije, ki jih prinaša rokometna igra. Osrednji del logotipa zaokrožuje rokometno srce, ki bije v tem delu Evrope.

Pred začetkom kvalifikacij so štiri udeleženke prvenstva že znane. Poleg vseh treh gostiteljic, med njimi tudi Slovenije, so na sklepni del tekmovanja neposredno že uvrščene tudi Norvežanke, ki bodo branile evropski naslov. V kvalifikacije se bo podalo 24 reprezentanc. Najboljših ducat bo novembra prihodnje leto nastopilo med evropsko elito. 

Ples kroglic je reprezentance razvrstil v šest skupin, pri čemer je 21 imen že znanih, tri pa bodo po zaključku predkvalifikacij. V skupini 1 bodo nastopile Rusija, Poljska, Švica in Litva, v skupini 2 Danska, Romunija, Avstrija in zmagovalka predkvalifikacijske skupine 3, v skupini 3 Nizozemska, Nemčija, Belorusija in zmagovalka predkvalifikacijske skupine 2, v skupini 4 Francija, Hrvaška, Češka in Ukrajina, v skupini 5 Španija, Madžarska, Slovaška in zmagovalka predkvalifikacijske skupine 1, v skupini 6 pa Švedska, Srbija, Islandija in Turčija.

Pot v Slovenijo, Severno Makedonijo in Črno goro si bodo zagotovile po dve najboljši izbrani vrsti iz vseh šestih kvalifikacijskih skupin. Kvalifikacijski cikel se bo začel oktobra letos, končal pa aprila drugo leto.