22. 3. 2021

Slovenke za vozovnico na SP z Islandkami

Slovenske rokometašice so po žrebu na Dunaju dobile neposredne tekmice v kvalifikacijah za nastop na letošnjem svetovnem prvenstvu. Za tretjo zaporedno vozovnico med svetovno elito se bodo borile z Islandijo. Prva tekma bo 16. ali 17. aprila na sporedu v Sloveniji, povratna pa štiri dni kasneje na severu Evrope.

Ravno v teh dneh minevajo tri leta od zadnjih medsebojnih obračunov, na katerih so Islandke pokazale zobe. V kvalifikacijah za evropsko prvenstvo leta 2018 so Slovenke na prvi tekmi v Reykjaviku v 43. minuti vodile za štiri gole (24:20), slabi dve minuti pred koncem zaostajale s 27:29, na koncu pa z golom Teje Ferfolje tri sekunde pred zadnjim piskom sirene izvlekle neodločen izid (30:30). Povsem drugače je bilo na povratni tekmi v Celju, ko so Slovenke suvereno slavile zmago z 28:18.

Islandke so si dvoboja za 10 (evropskih) vozovnic na svetovno prvenstvo zagotovile minuli konec tedna, ko so se na turnirju v Skopju uspešno prebile skozi prvo kvalifikacijsko sito. Uvodoma so s 24:17 klonile proti gostiteljicam iz Severne Makedonije, v soboto nato suvereno opravile z Grčijo (31:19), izjemno prepričljivo predstavo pa prikazale tudi v nedeljo, ko so na tekmi za biti ali ne biti ugnale Litvanke (33:23).

Reprezentanca Islandije je do sedaj trikrat nastopila na največjih tekmovanjih. Na dveh evropskih prvenstvih (2010 in 2012) je zasedla predzadnje, 15. mesto, med svetovno smetano pa se ji je uspelo prebiti le leta 2011 (12. mesto).

Na drugi strani si Slovenke želijo tretje zaporedne in skupno šeste uvrstitve na svetovno prvenstvo. Leta 1997 so rokometašice izpod Alp na zanje premiernem mundialu osvojile 18. mesto. Del slednjega so bile še v letih 2001 (Italija, 9. mesto), 2003 (Hrvaška, 8. mesto), 2005 (Rusija, 14. mesto), 2017 (Nemčija, 14. mesto) in 2019 (Japonska, 19. mesto). Pod vodstvom selektorja Uroša Bregarja se sicer slovenska izbrana vrsta v zadnjih letih redno uvršča na sklepne turnirje. Nastop v Španiji bi bil šesti zaporedni.

Prve priprave na kvalifikacijska obračuna je slovenska vrsta opravila v minulem tednu, ko se je najprej zbrala in trenirala v Ljubljani, konec tedna pa v den Boschu odigrala dve pripravljalni tekmi z Nizozemkami, ki bodo na prvenstvu v Španiji branile zlato medaljo. Slovenke so se kljub okrnjeni zasedbi izkazale predvsem na nedeljskem obračunu, ko so v prvih 30 minutah nekajkrat vodile tudi za štiri zadetke, v drugem polčasu pa so se proti mlajšim in manj izkušenim slovenskim rezervistkam Nizozemke prebile do zmage s 30:28.

V tem tednu slovenski (ženski) rokomet čaka še en pomemben dogodek. V četrtek se bo na Dunaju odvil žreb kvalifikacijskih skupin za naslednje evropsko prvenstvo, ki ga bo leta 2022 Slovenija gostila skupaj s Severno Makedonijo in Črno goro. Ob plesu kroglic bo predstavljena grafična podoba tekmovanja, na katerem imajo vse tri (so)gostiteljice mesto že zagotovljeno.

Uroš Bregar, selektor slovenske ženske reprezentance:
"Žreb nam je namenil zanimive tekmice. Islandke v zadnjih letih resda niso nastopale na največjih tekmovanjih, a so se minuli vikend izkazale na turnirju v Skopju. Po domači tekmi nas bo čakala dolga in zahtevna pot na sever Evrope, a naš cilj je jasen – še šestič zapored želimo nastopiti na največjem tekmovanju."
KVALIFIKACIJE ZA ŽENSKO SVETOVNO PRVENSTVO 2021:
1. tekma, 16. ali 17. april:
SLOVENIJA : ISLANDIJA

2. tekma, 20. ali 21. april:
ISLANDIJA : SLOVENIJA