15. 5. 2021

Celjani nazaj v zmagovalne tirnice

Na sobotnih tekmah 24. kroga Lige NLB je Celje Pivovarna Laško zanesljivo premagala Izolčane, Maribor Branik pa je bil na gostovanju uspešnejši od Krke. Z zmagama nad višje uvrščenima tekmecema sta se izkazala Ljubljana in Dobova. Prva je ugnala Riko Ribnico, druga Urbanscape Loko. Rokometaši Trima Trebnjega so porazili Slovenj Gradec 2011 in ostajajo na prvem mestu lestvice.

Celjani so s suvereno zmago proti Butanu plinu Izoli (35:18) ohranili pri življenju željo po uvrstitvi na vrh Lige NLB, Krkino upanje za obstanek med elito pa po porazu z Mariborom (21:24) visi na nitki. Dobova si je igranje med elito v naslednji sezoni zagotovila z zmagoslavjem proti Škofjeločanom (24:23). Ljubljančani se nasmejani vračajo z gostovanja v Ribnici (32:30), kjer so se z zmago od zadnjih dveh mest, ki prinašajo izpad iz prvoligaške druščine, oddaljili za dve točki. Nalogo so uspešno opravili tudi Trebanjci, proti Slovenjgradčanom so vknjižili novi dve točki (33:20).

Krog se bo sklenil v nedeljo s tekmo med Koprom in Gorenjem Velenjem, ki jo bo od 17.30 dalje v živo prenašala TV Slovenija 2. Primorci so po petku zdrsnili na peto mesto, a jih do Ormožanov loči le točka, obenem pa imajo z njimi boljše razmerje na medsebojnih tekmah. Velenjčani na prvenstveni lestvici zasedajo tretjo mesto, odigrali pa so tri tekme manj od višje uvrščenih Celjanov in Trebanjcev.

LIGA NLB, 24. KROG

sobota, 15. maja:
RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO :  RD BUTAN PLIN IZOLA 35:18 (17:5)
Novak 8 (4), Čepić in Mazej po 4; Miklavec 5 (1), Orbanić 4.

Igralec tekme: Domen Novak (RK Celje Pivovarna Laško)

Celjani so po štirih zaporednih porazih - dvakrat so klonili proti Velenjčanom, po enkrat pa proti Koprčanom in Trebanjcem - okusili slast zmage. Tekmeci iz Izole jim niso bili konkurenčni, končna razlika v golih zgovorno priča o premoči 24-kratnih državnih prvakov, ki se jim v tej sezoni izmika nova zvezdica na dresih.
Izbranci domačega trenerja Luke Žvižeja, ki je pred slabim tednom na tem položaju zamenjal Tomaža Ocvirka, so vse dvome o zmagi razrešili v prvi polovici tekme (17:5). V drugem polčasu so se jim Primorci bolje upirali, a so na koncu celjski zasedbi morali priznati premoč z rezultatom 35:18.
V domači ekipi je bil najbolj učinkovit Domen Novak z osmimi, v gostujoči pa Vid Miklavec s petimi goli.
Celjsko moštvo bo v prihodnjem krogu gostovala v Mariboru, izolsko pa bo gostilo Gorenje Velenje.

IZJAVI PO TEKMI

Tadej Mazej, rokometaš RK Celje Pivovarna Laško:
"V prvem polčasu je bila naša obramba na vrhunski ravni. S hitrimi nasprotnimi napadi smo si priigrali kar zajetno prednost. V drugem polčasu smo sicer začasno nekoliko popustili v obrambi, a tekmo smo mirno pripeljali do konca in se zasluženo veselili zmage."

Matjaž Brumen, rokometaš RD Butan plin Izola:
"Zaslužena zmaga Celja Pivovarne Laško. Razlika v kakovosti je očitna, za nas je bil to bolj trening. Zelo težko smo Celjanom konkurirali v napadu, saj so telesno veliko močnejši od nas. Vseeno mislim, da smo se dobro upirali. Celjskim rokometašem želim veliko sreče na prihodnjih obračunih."

MRK KRKA : RK MARIBOR BRANIK 21:24 (8:9)
Irman (1) in Jakše po 4; Hočevar in Hedl po 5.

Mariborčani so v dolenjsko prestolnico prišli v močno okrnjeni postavi, kljub temu pa dosegli deveto zmago in zadržali deveto mesto v 14-članski Ligi NLB. Krka po 16 porazu v tej sezoni ostaja na zadnjem mestu.
Večji del obračuna je bila tekma povsem odprta, v končnici pa so na parketu dvorane Marof zagospodarili izbranci gostujočega trenerja Siniše Markote.
Mariborčani so v 54. minuti vodili z 18:17, a nato z dvema goloma Jana Hočevarja ter po enim Adriana Miličevića in vratarja Gregorja Lorgerja v 58. povedli z 22:18 ter razrešili vse dvome o zmagi.
V dolenjski ekipi sta bila najbolj učinkovita Jan Irman in Jaka Jakše, ki sta dosegla po štiri gole, v štajerski sta po zadetek več dosegla Hočevar in Jure Hedl.
Novomeška ekipa bo v prihodnjem krogu gostovala pri Ljubljani, mariborska pa bo gostila Celje Pivovarno Laško.

IZJAVI PO TEKMI

Jan Irman, rokometaš MRK Krka:
"Razočaranje je veliko. Igra v napadu nam nikakor ni stekla. Ne vem, ali je bila prisotna prevelika živčnost. Upam, da še obstajajo možnosti, da obstanemo v Ligi NLB. Poskušali bomo storiti vse, kar je še mogoče, da se izognemo najslabšemu scenariju."

Stefan Žabić, rokometaš RK Maribor Branik: 
"V tako okrnjeni zasedbi, ki je gostovala v Novem mestu, smo potrebovali veliko sreče. Rad bi se zahvalil svojim soigralcem za borbo. Na tako zahtevni tekmi ni lahko igrati z zdesetkanim moštvom. Mi smo dali res vse od sebe, na koncu je bilo to dovolj za zmago. Igrali smo sproščeno. Vedeli smo, da je na strani Krke pritisk večji zaradi boja za obstanek, a se na to nismo ozirali. Igrali smo svojo igro in rezultat je bil na naši strani."

RD RIKO RIBNICA : MRK LJUBLJANA 30:32 (13:16)
Setnikar 10 (4), Strmljan 7; Tomšič 7, Erak 6 (5).
STATISTIKA

Igralec tekme: Blaž Pintar (MRK Ljubljana)

Ljubljanska ekipa je dosegla izjemno pomembno zmago za obstanek v elitni domači ligi, po zmagoslavju v Ribnici ima zdaj dve točki več od 13. Butana plina Izole.
Večji del dvoboja so bili v prednosti izbranci gostujočega trenerja Bojana Čotarja. V začetku drugega polčasa so povedli z 19:14, lepo zalogo v golih pa zadržali vse do 50. minute, ko je bilo 29:24.
V končnici tekme so malce popustili, kar so domači rokometaši izkoristili in jim v zadnji minuti po golu Gašperja Horvata povsem zadihali za ovratnik (30:31). Zmago Ljubljančanov je potrdil Blaž Pintar, ki je postavil končni izid 32:30.
V domači zasedbi sta bila najbolj učinkovita Rok Setnikar z desetimi in Tilen Strmljan s sedmimi goli, v gostujoči pa Miha Tomšič s sedmimi in Slavko Erak s šestimi zadetki.
Ljubljanska ekipa bo v prihodnjem krogu gostila Krko, ribniška pa bo gostovala pri LL Grosistu Slovanu.

IZJAVI PO TEKMI

Jan Pucelj, rokometaš RD Riko Ribnica:
"Ne vem, kaj naj rečem po takšni tekmi. Katastrofa od katastrofe. Vedeli smo, da prihajajo po točki, ker se borijo za obstanek. Tudi mi želimo mesto višje, a na igrišču tega nismo pokazali. Tekmeci so se borili. Prvi polčas je bil polomija, drugi nekoliko boljši, a vseeno slab. Čakata nas še dva dvoboja, na katerih moramo garati do konca. Potem bo, kar bo."

Bojan Čotar, trener MRK Ljubljana:
"Iskrene čestitke fantom, ki so odigrali brez tistih 10 ali 15 črnih minut, ki so nas na preteklih obračunih stale kakšne točke. Mislim, da smo zmagali popolnoma zasluženo. Celo tekmo smo bili v vodstvu in kljub manjši živčnosti smo na koncu prišli do zaslužene zmage. Upam, da bodo fantje v takem ritmu nadaljevali tudi na naslednjih dvobojih."

MRD DOBOVA : RD URBANSCAPE LOKA 24:23 (13:10)
Šibanc (1), Mlakar in Jezernik po 4; Pipp (1) in Gartner po 5.

Igralec tekme: Jure Blaževič (MRD Dobova)

Moštvo Dobove si je v domači dvorani z zmago nad Urbanscapom Loko zagotovilo obstanek v Ligi NLB. Izbranci Damjana Radanoviča so goste iz Škofje Loke, ki so z 22 osvojenimi točkami varno zasidrani na sredini prvenstvene lestvice, ugnali po izenačeni predstavi obeh ekip. Junak dobovske zasedbe je s petimi obrambami postal vratar Jure Blaževič, ki je tekmo sklenil s 56-odstotno uspešnostjo ubranjenih strelov. Med strelci sta se, s po petimi zadetki, najbolje izkazala Urban Pipp ter Tine Gartner iz vrst Škofjeločanov.

IZJAVI PO TEKMI

Marko Sintič, rokometaš MRD Dobova:
"Čakala nas je zelo pomembna tekma za obstanek v Ligi NLB. Mislim, da smo zasluženo zmagali. Držali smo dobro obrambo, v napadu pa smo se malo lovili. Namučili smo se, a bilo je vredno. Ta zmaga je pika na i za obstanek v ligi. Čestital bi vsem soigralcem in trenerju. Čakajo nas še tri tekme, tako da gremo dalje."

Urban Pipp, rokometaš RD Urbanscape Loka:
"V prvem polčasu smo naredili preveč napak. Celotno tekmo smo morali loviti tekmece. Na koncu smo se približali, a nam je zmanjkalo sreče, da bi iz Dobove prinesli kakšno točko."

RK TRIMO TREBNJE : RK SLOVENJ GRADEC 2011 33:20 (17:12)
Radojković 11, Rašo 5 (3); Levc 5, Ošlak in Milenković po 3.

Igralec tekme: Mihajlo Radojković (RK Trimo Trebnje)

Trebanjci so po zmagi proti Slovenj Gradcu znova na vrhu prvenstvene lestvice. Tam imajo točko naskoka pred drugimi Celjani in štiri točke prednosti pred Gorenjem iz Velenja, ki pa je odigralo tri tekme manj od vodilnega dvojca in ima v lovu na naslov vse v svojih rokah.
Slovenjgradčani, ki so ostali na šestem mestu, so v Trebnjem pogumno začeli in držali stik s favoriziranimi domačini v prvih 12 minutah (6:6). V nadaljevanju so napravili preveč tehničnih napak, varovanci Uroša Zormana pa so to s pridom izkoristili in v 17. minuti prišli do treh golov naskoka (9:6).
Prednost je v 21. minuti skopnela na gol, nato pa se je Trimo Trebnje z delnim izidom 4:0 odlepil od tekmecev in polčas dobil s petimi goli razlike.
Trebanjci so drugi polčas začeli udarno in hitro razrešili vse dvome s tremi zaporednimi zadetki za vodstvo z osmimi goli razlike (20:12). Nato se je po izgubljeni žogi gostov zaiskrilo na parketu med Luko Florjančičem in Vidom Levcem, rdeči karton pa je pri domačih prejel Gregor Potočnik.
Razmerij moči to ni spremenilo. Gostitelji so držali prednost, na dvomestno razliko pa prvič ušli pri 26:16. Do konca so le še mirno krmarili do 20. para točk in ponovnega skoka na vrh Lige NLB.
Pri domačih je bil najbolj razpoložen Mihajlo Radojković, ki je zabil 11 golov. Pri gostih je s petimi prednjačil Vid Levc.
Zasedba iz Trebnjega bo v prihodnjem krogu gostovala v Škofji Loki, ekipa iz Slovenj Gradca pa bo gostila Jeruzalem Ormož.

IZJAVA PO TEKMI

Uroš Zorman, trener RK Trimo Trebnje:
"Čestitke fantom za zmago. Slovenj Gradec že dolga leta velja za zahtevnega tekmeca. Mi smo odigrali po načrtih in prišli do pomembnih dveh točk. Slovenjgradčanom želim vso srečo v zaključku sezone, nas pa do izpolnjenih ciljev čakata še dve tekmi."

nedelja, 16. maja, ob 17.30:
RD KOPER : RK GORENJE VELENJE (prenos na TV Slovenija 2)

IZJAVI PRED TEKMO

Jaka Moljk, rokometaš RD Koper:
“Pričakujemo tekmo z Gorenjem Velenjem, ki nam lahko prinese uvrstitev na četrto mesto v Ligi NLB. Zato se moramo na tekmece pripraviti po svojih najboljših močeh. Vzdušje v ekipi je odlično. Dobro treniramo in se pripravljamo, v nedeljo pa gremo "na glavo". Naj zmaga boljši."

Domen Tajnik, rokometaš RK Gorenje Velenje:
"V Kopru nas zagotovo čaka zahtevna tekma, kot je bila domača proti Celjanom. Zavedamo se, da gre za ekipo, ki igra hiter rokomet in zgodaj zaključuje svoje napade. Vsekakor se bo treba dobro vračati v obrambi, v napadu pa paziti na izgubljene žoge. Ritem bo v teh štirinajstih dneh naporen. Na nas je, da se na vsako tekmo čim bolje pripravimo. V Kopru pričakujem dober in napet obračun, na katerem bomo naredili vse, da dve točki prinesemo v Velenje."

že odigrano, petek, 14. maja:
RK JERUZALEM ORMOŽ : RD LL GROSIST SLOVAN 29:27 (15:15)
VEČ O TEKMI
LESTVICA LIGE NLB:
Ekipa Tekme Zmage Remiji Porazi Dani : prejeti goli Razlika Točke
1 RK TRIMO TREBNJE 24 20 1 3 741:626 115 41
2 RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO 24 20 0 4 780:584 196 40
3 RK GORENJE VELENJE 21 18 1 2 633:520 113 37
4 RK JERUZALEM ORMOŽ 24 13 2 9 718:713 5 28
5 RD KOPER 23 13 1 9 653:629 24 27
6 RK SLOVENJ GRADEC 2011 24 12 1 11 661:676 -6 25
7 RD RIKO RIBNICA 24 11 1 12 721:723 -2 23
8 RD URBANSCAPE LOKA 24 10 2 12 612:629 -17 22
9 RK MARIBOR BRANIK 22 9 2 11 587:588 -1 20
10 RD LL GROSIST SLOVAN 24 7 2 15 627:673 -46 16
11 MRD DOBOVA 23 8 0 15 621:673 -52 16
12 MRK LJUBLJANA 23 5 2 16 616:706 -90 12
13 RD BUTAN PLIN IZOLA 23 3 4 16 553:692 -139 10
14 MRK KRKA 23 2 5 16 567:658 -91 9