28. 5. 2021

Gorenje Velenje dvignilo pokal prvaka

Sezona Lige NLB je končana. Čeprav sta bila odgovora o prvaku in obstanku znana že pred obračuni zaključnega kroga, so moštva na sedmih tekmah prikazala zanimive in atraktivne rokometne predstave.

Večina zasedb Lige NLB se je od sezone 2020/21 poslovilo pred navijači, ki so se ponekod na tribune vrnili po mesecih čakanja. Vse tekme 26. kroga so se začele z minuto molka v spomin na Radivoja Stanića, dolgoletnega rokometnega delavca, med drugim tudi tehničnega vodje v slovenskih reprezentancah, ki je preminul v soboto.

Poslednje tekme sezone državnega prvenstva v rezultatskem smislu niso bile odločilne, moštva pa so se kljub temu želela še zadnjič v tej sezoni pokazati v dobri luči. Koper je s 34:20 zanesljivo ugnal lokalne rivale iz Izole, Celjani pa so slavili tesno zmago nad Ljubljano (25:23). LL Grosist Slovan je iz gostovanja pri Krki odnesel dve točki (28:27), Riko Ribnica pa je prekinila niz porazov z zmagoslavjem nad Slovenj Gradcem 2011 (26:23). Škofjeločani so bili v Ormožu z 29:26 uspešnejši od gostiteljev, Trebanjci pa so naslov podprvakov kronali z zmago nad Dobovo (31:25). 

Najbolj živahno je bilo v Velenju, kjer so rumeno-črni naslov državnih prvakov proslavili z zmago nad mariborskim Branikom (29:17). Velenjskim rokometašem je pokal po koncu obračuna v roke predal Dejan Horvat, področni vodja banke NLB, generalnega sponzorja slovenskega rokometnega prvoligaškega tekmovanja za moške.

LIGA NLB, 26. KROG:
sobota, 29. maja:
RD KOPER : RD BUTAN PLIN IZOLA 34:20 (19:9)
Poklar 11 (6), Makuc 5; Gorela 8, Jurič 4.

Igralec tekme: Staš Slatinek Jovičić (RD Koper)

Koprčani so vse možnosti za osvojitev četrtega mesta zapravili prejšnji teden, ko so izgubili v Dobovi, Ormožani pa slavili v Slovenj Gradcu. V današnje lokalnem derbiju, ki ne enim ne drugim ni prinašal veliko, so bili domači rokometaši za razred ali dva boljši od tekmecev iz Izole, ki se - skupaj z Novomeščani - po tej sezoni poslavljajo od lige NLB.
Izbranci domačega trenerja Uroša Rapotca so takoj zagospodarili v Bonifiki in gostom iz bližnje Izole pokazali, da jih na zadnji tekmi v sezoni zanimata le dve točki. Že po trinajstih minutah igre so povedli z 9:3, polčas pa končali s prepričljivim vodstvom desetih golov (19:9). Lepo zalogo v zadetkih so v drugi polovici tekme neprestano plemenitili in zasluženo zmagali.
V koprski ekipi je bil najbolj učinkovit Tine Poklar z enajstimi goli, v izolski pa Jan Gorela z osmimi zadetki.

IZJAVI PO TEKMI

Nejc Poklar, predsednik RD Koper:
"Čestital bi fantom, prikazali so pravo tekmo. Kljub temu, da je bilo to zadnja tekma v sezoni, so odigrali zase in za svoje soigralce, ki se od nas poslavljajo. Vsekakor je bila velika motivacijo to, da se je naša zvesta publika vrnila v dvorano in upam, da so na tribuni uživali v tekmi, tako kot smo mi na klopi."

Peter Božič, trener RD Butan Plin Izola:
"Sezona je bila po eni strani uspešna, po drugi ne. Zaradi okoliščin, povezanih s koronavirusom smo izgubili 11 igralcev. V takšnem položaju bi imelo probleme tudi Celje Pivovarna Laško, kaj šele mi v Izoli, kjer lahko preštejemo na prste, kdo lahko igra."

RK GORENJE VELENJE : RK MARIBOR BRANIK 29:17 (13:8)
Pajt 5 (3), Tajnik in Kavčič po 4; Sok 4 (1), Planinšek 3.

Igralec tekme: Enej Slatinek Jovičić (RK Gorenje Velenje)

Velenjska zasedba si je z odličnimi predstavami v zadnjem delu sezone že v sredo na zaostali tekmi v Novem mestu zagotovila končno prvo mesto. Na zadnji tekmi v tej sezoni je na kolena položila še mariborski Branik in potrdila četrti naslov državnega prvaka. Pred sezono 2020/21 je bila najboljša tudi v sezonah 2008/09, 2011/12 in 2012/13.
Obračun med Velenjčani in Mariborčani se je zavoljo zastoja na cesti gostujočih rokometašev začel s polurno zamudo. Tekma je minila v znamenju izbrancev domačega trenerja Zorana Jovičića, ki so imeli od prve do zadnje minute absolutno nadzor nad tekmeci iz štajerske prestolnice.
Ose so na veliki odmor odšle s prednostjo petih golov (13:8). V začetku drugega so povedle s 15:8, najvišje vodstvo na tekmi pa so dosegle prav na koncu tekme.
V velenjski ekipi je bil najbolj učinkovit Kenan Pajt s petimi goli, Domen Tajnik in Miha Kavčič sta dosegla po štiri zadetke. Toliko golov je pri gostujoči dosegel tudi Tadej Sok.

IZJAVI PO TEKMI

Zoran Jovičić, trener RK Gorenje Velenje: 
"Izjemno sem ponosen na svoje fante. Bil bi ponosen tudi, če bi bili tretji. Fantje so stari po dvajset let, pa že nosijo to veliko breme in so tudi nosilci igre. Skratka, pokal je velika nagrada za vse."

Tadej Sok, rokometaš Gorenja Velenja:
"Gorenju Velenju je potrebno čestitati za uspeh. Mislim, da so pokazali najboljšo igro skozi sezono in zasluženo zmagali. Mi pa smo, kot na tokratni tekmi, imeli vzpone in padce. Na koncu smo osvojili deveto mesto, sredina lestvice. Dosegli smo cilj."

RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO : MRK LJUBLJANA 25:23 (9:12)
Novak 6 (1), Razgor, Čepič, Kodrin in Janc po 3; Planinc 5, Žabjek in Šiško po 4.

Igralec tekme: Domen Novak (RK Celje Pivovarna Laško)

Celjski rokometaši so na zadnji tekmi v tej sezoni osvojili načrtovani točki, a sezona 2020/21 jim ne bo ostala v najlepšem spominu. V minulih letih absolutni vladarji slovenskih rokometni igrišč in kar 24-kratni državni prvaki so prvič po sezoni 2013/14 ostali brez prvega mesta v najmočnejšem ligaškem tekmovanju na domačih tleh, drugič pa v zgodovini državnih prvenstev zasedli tretje mesto. Na tem mestu so končali tudi sezono 2010/11, ko so bili prvi Koprčani, drugi pa Velenjčani.
Igralci iz mesta ob Savinji so izjemno slabo odigrali prvo polovico dvoboja. Ljubljančani, ki so prvoligaški status obdržali šele v sredo, ko so si po zmagi nad Dobovčani zagotovili 12. mesto v 14-članski ligi, so jih v prvem polčasu povsem nadigrali in ga končali s prednostjo treh golov (12:9).
Izbranci gostujočega trenerja Bojana Čotarja so tudi večji del drugega polčasa povzročali preglavice celjskim rokometašem, ki so šele v končnici zlomili odpor Ljubljančanov. V 51. minuti je bila tekma povsem odprta (19:19), prelomni trenutki dvoboja pa so minili v znamenju domačih rokometašev.
V celjski ekipi je bil najbolj učinkovit Domen Novak s šestimi, v ljubljanski pa Nejc Planinc s petimi goli.

IZJAVI PO TEKMI

Matic Grošelj, rokometaš RK Celje Pivovarna Laško:
"V obračun nismo vstopili najboljše. Obramba ni bila na primerni ravni, tudi v napadu nismo našli rešitve. V drugem delu smo se zbrali, zaigrali in pred domačimi navijači na zadnji tekmi prvenstva zmagali."

Peter Šiško, rokometaš MRK Ljubljana:
"Ne vem, kaj je bil razlog za padec ob koncu tekme. Dobro smo igrali in se upirali Celjanom. Pokazali smo, da smo nismo ekipa, ki se zlahka preda. Vedno se borimo do konca in to smo tudi pokazali. Na koncu smo bili za zmago žal prekratki."

MRK KRKA : RD LL GROSIST SLOVAN 27:28 (13:14)
Lončar in Majstorović po 5; Sankovič 6, Tufegdžić 5 (2).

Igralec tekme: Robert Sankovič (RD LL Grosist Slovan)

Novomeška zasedba se je po slabem prvem delu sezone v drugem nekoliko prebudila in prikazala nekaj lepih predstav, a ni zadržala prvoligaškega statusa. To je uspelo ljubljanskemu Slovanu, ki je zasedel deseto mesto v 14-članski elitni ligi.
Ljubljančani so v dolenjsko prestolnici prišli le z enajstimi igralci, od sezone pa so se poslovili z zmago. Večji del dvoboja je bil izenačen, tehtnica zmage se je nagibala na eno in drugo stran, za gostujočo zasedbo pa je zmagoviti gol v zadnji minuti prispeval Aljaž Lešek.
V ljubljanski ekipi sta bila najbolj učinkovita Robert Sanković s šestimi in Aleksa Tufegdžić s petimi goli, v novomeški pa Marko Majstorović in Vladan Lončar s petimi zadetki.

IZJAVI PO TEKMI

Kristjan Windischer, rokometaš MRK Krka:
"Odigrali smo zadnjo tekmo v sezoni, žal pa se nam tudi ta ni iztekla po načrtih. Zmanjkalo nam je malo športne sreče. Sledi izpad v 1. B državno rokometno ligo. Kljub temu je potrebno na sezono in na nastalo situacijo gledati s pozitivne strani. Želimo si čim prejšnjega povratka na stare tirnice, sem pa vesel, da bodo v prihodnje priložnost dobili tudi mlajši igralci."

Miha Kotar, rokometaš RD Slovan:
"Konec koncev je bilo pred zadnjo tekmo že vse odločeno, kar se tiče stanja na lestvici. Če bi bili v dvorani lahko še gledalci, bi bilo sezono še lepše končati. Mislim, da sta obe ekipi korektno odigrali ta zadnji obračun in čestitam Krki za borbo. Mi smo zagotovo zasluženo zmagali."

RD RIKO RIBNICA : RK SLOVENIJ GRADEC 2011 26:23 (14:10)
Ranisavljević 6, Miličevič 5; Cvetko 6 (2), Grobelnik 5 (4).

Igralec tekme: Nebojša Bojić (RD Riko Ribnica)

V tej sezoni nekoliko zaspani Ribničani so sezono končali na sredini razpredelnice, tako kot osmoljenci tokratnega medsebojnega dvoboja iz Slovenj Gradca. Njun medsebojni dvoboj, ki se je zavoljo zastoja na poti gostujočih rokometašev začel z 20-minutno zamudo, je odločal o končnem šestem mestu v Ligi NLB, po zmagi pa so ga osvojili rokometaši iz dežele suhe robe.
Izbranci domačega trenerja Gregorja Cvijića so vseskozi nadzorovali Korošce. Malce se jim je zalomilo le sredi drugega polčasa, ko so jim gosti povsem zadihali za ovratnik (17:16, 19:18 in 20:19). Končnica je minila v znamenju domačih rokometašev, ki so si priigrali pet golov prednosti (25:20) in tekmo brez stresnih trenutkov pripeljali do srečnega konca.
V domači ekipi sta bila strelko najbolj učinkovita Stefan Ranisavljević s šestimi in Uroš Miličevič s petimi goli, v gostujoči pa sta to razmerje zadetkov imela tudi Rok Cvetko oziroma Tilen Grobelnik.

IZJAVI PO TEKMI

Nebojša Bojić, rokometaš RD Riko Ribnica: 
"Končno smo, po daljšem času, odigrali odlično tekmo. Obramba je bila vrhunska, prejeli smo le 23 golov. To je trener zahteval že dalj časa, da prejmemo manj kot 24 golov na dvoboj. Tokrat smo to uresničili. Vesel sem, da se od Ribnice poslavljam z zmago. Soigralcem bi rad čestital za vrhunski obračun."

Borut Ošlak, rokometaš RK Slovenj Gradec 2011: 
"Tekma je bila za nas dokaj zahtevna. Na začetku smo se še nekako lovili, predvsem v obrambi. Delovali smo zaspano, ampak smo se uspeli v drugem polčasu odlični ekipi Rika Ribnice povsem priključiti. Držali smo korak z njimi, vendar nam je na koncu za kakšno presenečenje zmanjkalo moči in predvsem časa."

RK JERUZALEM ORMOŽ : RD URBANSCAPE LOKA 26:29 (11:12)
Žuran 6, Bogadi 5; Jesenko 6 (4), Nikolić in Pipp po 5.

Za Ormožani je ena najbolj uspešnih sezon v klubski zgodovini. V sezoni 2020/21 so osvojili končno četrto mesto in za las zaostali za dosežkom iz sezone 2004/05, ko so bili tretji za Celjani in Velenjčani. Škofjeločani so sezono končali na sredini razpredelnice, kar je bil tudi eden od ciljev pred začetkom sezone.
V Prlekiji se je od prve do zadnje minute odvijal ogorčen boj za vsak košček igrišča, v prelomnih trenutkih dvoboja pa so bili malenkostno bolj zbrani izbranci gostujočega trenerja Roberta Beguša. Ti so v 41. minuti zaostajali za štiri gole (15:19), v zadnjem delu tekme pa zaigrali sijajno in Ormožanom prizadejali deseti poraz v tej sezoni.
V škofjeloški ekipi so bili najbolj učinkoviti Aljaž Jesenko s šestimi in Matija Nikolić ter Urban Pipp s po petimi goli. V ormoški zasedbi je Rok Žuran dosegel šest zadetkov, David Bogadi pa enega manj.

RK TRIMO TREBNJE : MDR DOBOVA 31:25 (14:14)
Cirar 7 (1), Grbič in Radojković po 5; Seferović 5, Šešić 4.

Igralec tekme: Gal Cirar (RK Trimo Trebnje)

Trebanjci so v tej sezoni dosegli najboljšo uvrstitev v državnem prvenstvu. Po petih tretjih mestih v sezonah 1997/98, 1998/99, 1990/2000, 2008/09 in 2019/20 so prvič v zgodovini kluba osvojili drugo mesto. Pred njimi so bili le Velenjčani, za njimi pa v minulih letih "mogočni", v tej pa bledi Celjani.
Posavci, ki so v minuli sezoni presegli svoje načrte in zasedli sijajno peto mesto, so imeli v tej sezoni malce nižje tekmovalne cilje, za njih pa je najbolj pomembno, da so zadržali prvoligaški status.
V prvem polčasu se je na Dolenjskem odvijal izenačen in enakovreden boj, druga polovica tekme pa je minila v absolutni prevladi izbrancev domačega trenerja Uroša Zormana. V 46. minuti so si priigrali osem golov prednosti (25:17) in jasno je bilo, da bo zmaga ostala v Trebnjem.
V domači ekipi sta bila najbolj učinkovita Gal Cirar s sedmimi in Mihajlo Radojković s petimi goli, v gostujoči pa Adam Seferović s petimi in Dean Šešić s štirimi zadetki.

IZJAVA PO TEKMI

Uroš Zorman, trener RK Trimo Trebnje:
"Izjemno sem ponosen na igralce in celoten strokovni štab, ki je v tej sezoni dihal kot eno in verjel, da nam lahko uspe. Naslov državnega podprvaka, ki je največji uspeh v zgodovini kluba, je rezultat dobrega dela v tej sezoni."
LESTVICA LIGE NLB:
Ekipa Tekme Zmage Remiji Porazi Dani : prejeti goli Razlika Točke
1 RK GORENJE VELENJE
26 23 1 2 786:632 142 47
2 RK TRIMO TREBNJE
26 22 1 3 799:675 118 45
3 RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO 26 22 0 4 830:631 197 44
4 RK JERUZALEM ORMOŽ 26 14 2 10 782:776 9 30
5 RD KOPER 26 14 1 11 745:712 19 29
6 RD RIKO RIBNICA 26 12 1 13 772:774 -19 25
7 RK SLOVENJ GRADEC 2011
26 12 1 13 718:740 -5 25
8 RD URBANSCAPE LOKA 26 11 2 13 665:682 -20 24
9 RK MARIBOR BRANIK 26 10 2 14 679:699 -12 22
10 RD LL GROSIST SLOVAN 26 9 2 15 683:725 -43 20
11 MRD DOBOVA 26 9 0 17 706:767 -55 18
12 MRK LJUBLJANA 26 6 2 19 694:781 -85 14
13 MRK KRKA 26 3 5 18 638:735 -96 11
14 RD BUTAN PLIN IZOLA
26 3 4 19 620:788 -154 10