5. 8. 2021

Kadetinje EP otvorile s porazom proti Švedski

Slovenska izbrana vrsta je evropsko prvenstvo za dekleta do 17 let v črnogorski Podgorici otvorila s porazom. Slovenke so na uvodnem obračunu turnirja poštene namučile Švedinje, a na koncu Skandinavkam priznale poraz z 18:21.

Zasedbi Slovenije in Švedska sta bili sploh prvi ekipi, ki sta se na jugozahodnem obrobju črnogorske prestolnice pomerili na tekmi prvega kroga skupinskega dela evropskega prvenstva za dekleta do 17 let. Prvi dve točki v skupini B, kjer Slovenkam družbo delata še reprezentanci Rusije in Slovaške, sta pripadli Švedinjam s končnim rezultatom 21:18.

Izbranke selektorja Jerneja Rantaha so na prvi preizkušnji proti favoriziranim tekmicam pustile več kot soliden vtis. Po zgodnjih vodstvih slovenske izbrane vrste z 1:0 in 2:1 so se rokometašice s severa Evrope rezultatsko oddaljile od Slovenk in si priigrale vodstvo s štirimi zadetki, a jim slovenske reprezentantke niso dovolile, da bi se dokončno odlepile. Slovenija obdobji trdne obrambe ni uspela nadgraditi z uspešnimi zaključki napadov, kjer je ekipa v beli športni opravi sicer prihajala do odprtih položajev za strel, a bila nekoliko premalo odločna. Na odmor so Švedinje odnesle pet zadetkov prednosti (12:17).

V nadaljevanju so slovenske rokometašice odigrale manj zadržano v napadu, z odlično obrambo pa so Skandinavkam dovolile do zgolj devet zadetkov v drugem polčasu. Prednost tekmic so do konca srečanja stopile na tri zadetke, z zadetkom iz sedemmetrovke v zadnji minuti tekme bi se lahko približale celo na dva gola zaostanka. A časa za popolni preobrat je bilo premalo in Švedska je ob zadnjem zvoku sirene slavila zmago z 21:18.

Najboljša strelka slovenske izbrane vrste je bila kapetanka Nena Černigoj, ki je tekmo sklenila s petimi zadetki. S štirimi goli na svojem računu ji je sledila Azra Zulić, po tri pa sta dosegli Nika Ocepek in Deja Udovč.

Časa za počitek pred drugim dvobojem, kot je to v navadi na turnirjih mladih reprezentanc, ne bo pretirano veliko. Zasedba, ki v Črni gori brani barve Slovenije, se bo v boj za prvi točki znova podala že v petek, ob 16.00, ko bo na sporedu obračun z Rusijo. Tekme kadetske izbrane vrste lahko v neposrednih prenosih spremljate na spletni strani ehftv.com.

Evropsko prvenstvo za dekleta do 17 let, Skupina B

četrtek, 5. avgusta, Podgorica (Črna gora):
Švedska – Slovenija 21:18 (12:7)
Slovenija: Vuk, Behin, Matekovič, Bukovec 2, Jazbinšek, Ocepek 3, Zulić 4, Cerovak, Kolobarič 1, Kogovšek, Udovč 3, Posega 4, Dodič 1, Černigoj 5, Simič, Bolčič.
STATISTIKA

IZJAVA PO TEKMI

Jernej Rantah, selektor Slovenije:

"Prvo tekmo smo začeli nekoliko preveč boječe v napadu, kar je morda posledica tega, da je šlo za prvi uradni obračun te generacije. V prvem polčasu smo si ustvarjali priložnosti, a smo jih tudi zapravljali. Mislim, da smo zgrešili sedem ali osem odprtih strelov na gol. V nadaljevanju so se rokometašice sprostile. Največ težav nam povzročajo napadi na postavljeno obrambo. Dekletom moram čestitati, saj so v obrambnem sistemu 5-1 prikazale zelo kakovostno predstavo proti reprezentanci Švedske, ki je bila izrazit favorit. S tem smo Švedinje uspeli nekoliko presenetiti. Iz dvoboja bomo izvlekli pozitivne stvari in na obračun z Rusijo odšli bolj sproščeni. Gremo odigrati dobro tekmo."