12. 8. 2021

Odličen prvi polčas ključ do uvodne zmage nad Islandijo

Slovenska reprezentanca do 19 let se je na prvi tekmi evropskega prvenstva v Varaždinu veselila zmage nad Islandijo. Mlada izbrana vrsta je bila od tekmecev z evropskega severa boljša s 26:22.


Četa slovenskega selektorja Saše Prapotnika je dobro formo iz pripravljalnega obdobja prenesla na uvodni dvoboj evropskega prvenstva do 19 let. Na prvi tekmi turnirja na Hrvaškem si je 16 mladih rokometašev Slovenije priborilo zmago nad trdovratnimi Islandci s končnim rezultatom 26:22. Dve točki bosta slovenski zasedbi služili kot dodatna mera samozavesti, a tudi dobro rezultatsko izhodišče pred nadaljevanjem tekmovalnega dogajanja v skupini A.


Reprezentanca Slovenije je v prvih 30 minutah tekme prikazala sijajno predstavo. Z moštveno in agresivno obrambo so Slovenci ohromili napad nordijskih rokometašev, ki so do odmora dosegli zgolj osem golov. Zasedba v belo-zeleni športni opravi jih je za hrbet islandskega vratarja pospravila 14. Med strelci je izstopal Mitja Janc, ki je v prvem polčasu, ob zgolj enem zgrešenem metu, zabeležil šest zadetkov.


Kljub dobrim temeljem iz prvega dela tekme je bilo nadaljevanje obračuna za slovensko izbrano vrsto zahtevno, pot do zmage pa trnova. Islandci so strnili svoje vrste in po zadetku Kristoferja Jonassona v 48. minuti tudi izenačili. A slovenskega moštva jim ni uspelo dokončno zlomiti. Po konsolidiranju med minuto odmora je zasedba Slovenije znova stopila na plin in na koncu slavila zasluženo zmago s 26:22


Najboljši strelec tekme je bil Mitja Janc, ki je dvoboj sklenil z 10 zadetki. Simon Vidmar, Andraž Makuc in Leon Gregorič so zbrali po tri, Tarik Mlivić in Juš Rot pa po dva.


Izbranci selektorja Prapotnika se bodo v boj za novi točki podali zgolj dobrih 24 ur po zadnjem zvoku sirene na tekmi proti Islandcem. V petek, ob 16.30, se bodo na parketu varaždinske arene pomerili z reprezentanco Srbije, z zmago pa bi si že lahko zagotovili napredovanje iz skupine A v boje za najvišja mesta.



Evropsko prvenstvo za fante do 19 let, Skupina A

četrtek, 12. avgusta, Varaždin (Hrvaška):
Islandija – Slovenija 22:26 (8:14)
Slovenija: Strašek, Mlivić 2, Škrinjar, Miklavec 1, Fergola, Janc 10, Rot 2, Čirović, Vidmar 3, Makuc 3, Gregorič 3, Zupančič, Klemenčič, Švalj, Kačičnik 1, Muminović 1.

STATISTIKA


IZJAVI PO TEKMI


Saša Prapotnik, selektor Slovenije:
"Zelo sem zadovoljen s prvim polčasom. Brez težav smo prebili led, brez treme, ki je bila prisotna na pripravljalnih tekmah. V nadaljevanju smo padli v igri. Analizirali bomo razloge za padec, a če želimo poseči po dobrih rezultatih, se moramo takšnih nihanj izogibati. Smo ekipa z močnim karakterjem. Dvignili smo se in uspešno rešili tekmo."


Leon Gregorič, rokometaš Slovenije:
"Dobro smo odprli tekmo, igrali moštveno in si ustvarili šest zadetkov prednosti. V drugem polčasu smo popustili, psihično padli, a se na koncu izvlekli in osvojili dve točki, kar je najpomembneje."