9. 9. 2021

Trenerji klubov Lige NLB o ciljih in načrtih za prihajajočo sezono

V petek se začenja 31. sezona elitne slovenske moške rokometne lige. Pred uvodno tekmo Lige NLB v Trebnjem so na spletni novinarski konferenci trenerji moštev predstavili svoje želje in cilje v sezoni in na prvih ligaških preizkušnjah.

V novo tekmovalno sezono se bo 14 klubov podalo prihajajoči konec tedna in do konca sezone moči merilo v 26. krogih. Dvanajstim staroselcem s sezone 2020/21 se bosta pridružila Herz Šmartno ter SVIŠ Ivančna Gorica. Tekmovanje bo potekalo po dvokrožnem sistemu, v 1. B ligo pa bosta nazadovali zadnjeuvrščeni zasedbi.

"Veseli nas dejstvo, da bo v tej sezoni najmanj ena tekma na krog neposredno prenašana na televizijskih programih Sportkluba, ki je od Rokometne zveze Slovenije odkupil televizijske pravice za naslednja štiri leta. To se nam zdi pomemben korak naprej, saj bodo prenosom Lige NLB dodani tudi prenosi določenih tekem 1. ženske rokometne lige. Novost v prihajajoči sezoni je tudi, da bo ogled prenosov tekem možen na uradnih kanali lige in posameznih klubov, kar se mi zdi pomemben korak v luči virusa Covid-19, ki nam v zadnjih dveh letih kroji življenje. Vsem klubom bi zaželel uspešno nastopanje in čim manj težav s koronavirusom," je v uvodnem nagovoru povedal generali sekretar Rokometne zveze Slovenije, Goran Cvijič. Dodal je še: "Iz Lige NLB vsako leto v tujino odide med 30 in 40 rokometašev. Trenerji v slovenskih klubov se trudijo s kakovostnim delom nadoknaditi izgubo teh rokometašev, kar pa ni enostavna naloga, ki jo lahko opravimo čez noč."

Pri Trimu Trebnjem, ki bo na prvi tekmi sezone, v petek, ob 18.00, gostil Gorenje Velenje, za uvod v sezono napovedujejo pravi rokometni praznik. Še pred vikendom se bosta pomerila tudi Jeruzalem Ormož in Urbanscape Loka. V soboto bodo nato na sporedu dvoboji LL Grosista Slovana in Kopra (18.30), pol ure kasneje se bodo začeli še obračuni v Ribnici, kjer bodo gostovali rokometaši iz Šmartnega, v Ljubljani, natančneje na Galjevici, kjer bo svoji prvi točki iskala ekipa SVIŠ Ivančne Gorice ter v Slovenj Gradcu, kamor bo odpotovala Dobova. Na zadnji tekmi prvega kroga se bosta, ob 19.30, v dvorani Zlatorog, srečala Celje Pivovarna Laško in Maribor Branik.

LIGA NLB, 1. KROG:

petek, 10. septembra, ob 18.00:
RK TRIMO TREBNJE : RK GORENJE VELENJE (prenos na Sportklubu 1)

IZJAVI TRENERJEV PRED SEZONO:

Uroš Zorman, trener Trima Trebnjega:
"Udeleženci Lige NLB smo nestrpno čakali, da se tekmovanje znova začne, tudi zaradi takšnih derbijev kot bo dvoboj naše zasedbe z Gorenjem Velenjem. Sezono smo že otvorili z nastopanjem v Evropi, kjer se je naša pot hitro zaključila. Odigrali smo dve tekmi, eno dobro in eno slabo. Ta del sezone je za nami, gremo naprej. Čaka nas otvoritev lige in takoj tudi derbi. Gorenje Velenje je aktualni prvak in vemo, kaj to pomeni. Želim si, da se bomo zbrali po porazu na Danskem in pričakujem derbi v pravem pomenu besede. Upam, da bo zmagal rokomet. Za Trebnje bo to zagotovo rokometni praznik, pred številčno domačo publiko. Ciljev glede sezone ne obešam na veliki zvon, vsi v ligi imajo svoje želje in cilje, sicer ne bi bili pravi športniki. Klub gre s tekme v tekmo, kaj nas čaka v nadaljevanju prvenstva, bo pokazal čas. Vsem želim čim uspešnejšo sezono, čim manj nihanj povezanih z virusom Covid-19 in regularen zaključek ligaškega tekmovanja."

Zoran Jovičić, trener Gorenja Velenja:
"Pred nami je nova sezona, za katero smo ohranili skoraj enako ekipo. Že tri leta delujem v Gorenju Velenju. Z zasedbo se poznamo in vse teče po ustaljenem ritmu. Priprave so potekale kot po navadi. Odigrali smo nekaj prijateljskih tekem in izkušnje nabirali na turnirju v Magdenburgu. A to so bile zgolj pripravljalne tekme. Ko se igra za točke, je to druga sfera. Pripravljeni smo na veliki derbi, pričakujemo zahtevno tekmo. Komaj čakamo takšne dvoboje. Trebanjci so že igrali na dveh pomembnih evropskih tekmah. Želim, da pokažemo to, kar znamo, in damo vse od sebe. Naj zmaga boljši. Cilj za sezono je iti s tekme v tekmo. Na podlagi dejstev ne moremo napovedovati naslova državnih prvakov. Smo realni, imamo neizkušeno ekipo. Če odštejemo Davida Miklavčiča, je povprečna starost moštva 21 let. Če bo to dopuščalo zdravje, si želim, da nadgradimo delo s pretekle sezone. Če bo ekipa ostala skupaj več časa, se lahko nadejamo tudi boljših rezultatov v Evropi. Vsem trenerjem in klubom želim dobro sezono brez poškodb in kakovostno prvenstvo."

ob 19.00:
RK JERUZALEM ORMOŽ : RD URBANSCAPE LOKA (prenos na Facebook strani Lige NLB)

IZJAVI TRENERJEV PRED SEZONO:

Saša Prapotnik, trener Jeruzalema Ormoža:
"Priprave so potekale kot vsako leto. Odigrali smo nekaj prijateljskih tekem, ki pa so zgolj prijateljske. V petek bomo videli, kaj smo v teh pripravah opravili. V goste prihaja za nas vedno neugodni Urbanscape Loka. Igra Jeruzalema Ormoža bo drugačna, kot je bila do zdaj. Vključili smo nekaj mladih igralcev, predvsem za igro v obrambi. Veselimo se prve tekme in upamo, da bomo dobro delo s priprav prenesli na uvod prvenstva."

Jure Šterbucl, trener Urbanscapa Loke:
"Priprave so potekale dobro in tekoče. Odigrali smo zadostno število pripravljalnih tekem. Ekipa je relativno mlada, imamo samo enega novinca, Stefana Damjanovića, na položaju desnega zunanjega. Fantje se dobro poznajo, težave s poškodbami pa so minimalne. Odigrali smo nekaj prijateljskih tekem s hrvaškimi prvoligaši in eno s Čehi, tako da smo videli različne sloge rokometne igre. Jeruzalem Ormož pred domačimi navijači nikoli ne popušča. V obrambi so mlado, v napadu pa uigrano moštvo, ki ima nekaj odličnih posameznikov. Pričakujem trd in zahteven uvod v sezono."

Sobota, 11. septembra, ob 18.30:
RD LL GROSIST SLOVAN : RD KOPER (prenos na Facebook strani Lige NLB)

IZJAVI TRENERJEV PRED SEZONO:

Aleš Repina, trener LL Grosista Slovana:
"Priprave smo izvedli po načrtu. Nismo blesteli na prijateljskih tekmah. Upam, da držijo besede mojih kolegov, ki pravijo, da bo na dvobojih za točke situacija drugačna. Osvežili smo ekipo, a okostje je ostalo enako. Pričakujem, da bomo v naši igri, in posledično rezultatsko, naredili korak naprej. Težko rečem, katero mesto to prinaša. Računamo na sredino lestvice, kjer so moštva vedno izenačena in že nekaj dodatnih točk prinaša višja mesta. Imamo zahteven uvodni razpored. V prvih osmih krogih igramo proti najboljšim šestim zasedbam iz pretekle sezone. Uvod bo pomemben. Koper je čvrsta ekipa, ki je v svojih vrstah ohranila nosilce. Postavili se jim bomo po robu. Mislim, da smo jim lahko konkurenčni in računamo na točke."

Uroš Rapotec, trener Kopra:
"Zagotovo je neosvojeno četrto mesto s pretekle sezone pustilo neprijeten priokus Zdaj smo še bolj zagrizli v nalogo pred nami. Fantje so si zastavili visoke cilje, glede tega sam nisem imel težav. Pogoji za delo, ki jih imamo v Kopru, in smo jih imeli tudi na kratkih pripravah v Mariboru, so na visoki ravni. Težijo nas številne poškodbe, neprestano imamo težave s tem. Upam, da si bomo do prve tekme opomogli in se poskusili upirati čvrsti ekipi LL Grosista Slovana, ki je ohranila jedro moštva že drugo sezono zapored. Tekmeci igrajo dobro, čvrsto v obrambi, agresivno in so na domačem terenu zahteven izzivalec. Mi bomo šli s tekme v tekmo. Kaj nam bo to prineslo, bomo videli. Želimo si čim več zmag in na tem bomo delali."

ob 19.00:
RD RIKO RIBNICA : RD HERZ ŠMARTNO (prenos na Facebook strani Lige NLB)

IZJAVI TRENERJEV PRED SEZONO:

Robert Beguš, trener Rika Ribnice:
"Želimo si izboljšati rezultat s pretekle sezone. Ekipa je doživela precejšnje spremembe. Poskušamo uigrati zasedbo, ki je sestavljena na novo. Za razliko od konkurentov, ki so doživeli eno ali dve spremembi, to zahteva več časa. Verjamemo, da nam bo uspelo izboljšati uvrstitev s pretekle sezone. Herz Šmartno je novinec v ligi, v pripravljalnem obdobju pa so se pokazali v dobri luči. Kot novince jih ne smemo vzeti zlahka, ampak mislim, da vloga favorita pripada nam."

Aleš Šmejc, trener Herza Šmartnega:
"Pripravljali smo se kot preteklo sezono. Več smo delali na moči in intenzivnosti, saj se v Ligi NLB pozna višja raven telesne pripravljenosti kot v 1.B ligi. Zadovoljen sem z dosedanjim delom priprav. Ne mučijo naš poškodbe, kar je pomembno, ker nimamo širokega kadra. Na tekmah nismo blesteli, kot bi si želel. Štele bodo tekme za točke, zdaj bomo videli, kje smo. Z izjemo vratarja imamo mlado ekipo, ki je dokaj neizkušena za to raven tekmovanja. Naš cilj je obstanek v Ligi NLB, a se zavedamo, da bo to zelo zahtevna naloga, glede na vložek in kakovost tekmecev. Vseeno se bomo trudili doseči naš cilj. Riko Ribnica je zamenjala precejšen del ekipe, ki pa je v primerjavi z našo kljub temu bolj izkušena. Gre za čvrsto zasedbo,  s trenerjem, ki goji dobro obrambo in hitre prehode v napad. Postavili se jim bomo po robu. V vsako tekmo bomo šli na polno. Vemo kam sodimo, a poskusili se bomo upreti. Nesporno dejstvo je, da so Ribničani favoriti."

MRK LJUBLJANA : RK SVIŠ IVANČNA GORICA (prenos na Facebook strani Lige NLB)

IZJAVI TRENERJEV PRED SEZONO:

Bojan Čotar, trener Ljubljane:
"Priprave so bile zelo intenzivne in so potekale po načrtu. V zadnjih treh sezonah smo dosegali rezultatske presežke glede na razpoložljiv kader. Vsako leto nas zaradi prestopov v boljše klube zapustijo določeni rokometaši, na kar smo tudi ponosni. Po pretekli sezoni je odšlo devet igralcev, dobili pa smo osem novincev. Ekipa je sestavljena na novo in neizkušena. Na prijateljskih tekmah smo pokazali tople in hladne predstave. Upam, da bo v prvenstvu več tistih prvih. SVIŠ Ivančna Gorica je spoštovanja vreden tekmec, ki se je pred sezono še okrepil na položajih, na katerih je bil šibkejši. Upam, da bomo ponovili preteklo sezono. Verjamem, da nam bo to uspelo."

Aleksander Polak, trener SVIŠ Ivančne Gorice:
" Priprave so potekala kot zadnja leta, od kar vodim člansko ekipo. Imeli smo težave z manjšimi poškodbami, na srečo pa smo se izognili težjim. Odigrali smo nekaj dobrih in nekaj slabših prijateljskih tekem. Bistveno je, kaj se bo dogajalo v Ligi NLB. V Ljubljano odhajamo na zahtevno gostovanje. Za marsikoga v naši zasedbo bo igranje v Ligi NLB nekaj novega. Točke so pomembne. Verjamem, da bodo fantje to breme dobro prenesli in odigrali sproščeno tekmo. Ljubljana je ekipa s katero, po mojem mnenju, lahko igramo. Kaj bo prinesel dvoboj bomo videli. Verjamem, da lahko iz Ljubljane odnesemo točko ali dve."

RK SLOVENJ GRADEC 2011 : RK DOBOVA (prenos na Facebook strani Lige NLB)

IZJAVI TRENERJEV PRED SEZONO:

Ivan Vajdl, trener Slovenj Gradca:
"Vloga prvega trenerja me je malo presenetila, dobro sem se počutil v vlogi pomočnika trenerja. Priprave so sicer potekale nemoteno, delovali smo brez poškodb. Ekipa je spremenjena, dobili smo dva izkušena igralca v Davidu Kleču in Roku Golčarju, iz Ljubljane se nam je pridružil David Svečko, iz Velenja k nam na posojo prihaja Nino Komar, okrepil pa nas je še Teo Jezernik. Komaj čakamo prvo tekmo. Prvi krog je poln presenečenj, ko se ekipe še iščejo. Ekipa Dobove ima, kljub velikim kadrovskih spremembam, dovolj kakovosti in za nas predstavlja veliko neznanko. V zadnjih dneh pred začetkom sezone se bomo pripravili na tekmo in v domači dvorani poskusili priti do prve zmage. Vsem kolegom želim lepo sezono, brez poškodb in s publiko na tribunah."

Damjan Radanovič, trener Dobove:
"Dodobra smo spremenili ekipo. Smo mladi in neizkušeni, zato smo s pripravami začeli nekoliko prej kot sicer. Moštvo še ni dodobra uigrano. Čaka nas zahteven začetek prvenstva, ki ga bomo izkoristili za dokončno uigravanje in saniranje poškodb. Priprave smo dobro opravili, kljub težavam s poškodbami. Slovenj Gradec je na tekmi prvega kroga zagotovo favorit. So zelo kakovostna ekipa, ki se je še okrepila, tudi z našim bivšim članom, Teom Jezernikom. Ne bomo se predali in na Koroško odšli samo na izlet. Imamo svoje adute in veselim ponovnega igranja pred gledalci na tribunah."

ob 19.30:
RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO : RK MARIBOR BRANIK (prenos na Facebook strani Lige NLB)

IZJAVI TRENERJEV PRED SEZONO:

Alem Toskić, trener Celja Pivovarne Laško:
"Prišli smo do trenutka, ko bomo začeli s sezono, ki bo zame debitantska v tej vlogi. Naša ekipa je precej spremenjena, imamo osem ali devet novih rokometašev. S pripravami smo začeli ob koncu julija in odigrali nekaj pripravljalnih tekem. Pred sezono smo odigrali tudi dve evropski tekmi. Druga je bila nekolika slabša, a zavedamo se, da smo imeli močnega tekmeca. V domačem prvenstvu ima Celje Pivovarna Laško vsako sezono visoke ambicije. Ne skrivamo, da je naša želja vrnitev naslova državnega prvaka v Celje. Vsi smo pripravljeni in delamo na tem, a se zavedamo, da bo to zahtevna naloga. Preostale ekipa so kakovostne in jih spoštujemo. Tudi Maribor je dobra ekipa, sestavljena iz veliko celjskih rokometašev. Vodi jih trener, ki je v pretekli sezoni v našem klubu deloval kot glavni trener. Je zelo motiviran in vem, da bo njegovo moštvo dobro pripravljeno. Moramo gledati nase. Začetek prvenstva bomo pričakali pripravljeni."

Luka Žvižej, trener Maribora Branika:
"V sezoni si želimo napredka vseh rokometašev v moštvu. Imam veliko posojenih rokometašev s Celja Pivovarne Laško, nekaj mladih, ki smo jih pripeljali v zasedbo in nekaj izkušenih, ki jim bodo pomagali pri razvoju. Vemo, kaj v rokometu pomeni Celje Pivovarna Laško in zavedamo se njihove kakovosti. Cilj je odigrati tekmo prvega kroga brez strahu in pokazati, kaj smo se v času priprav naučili. Sezono si želimo izpeljati kot smo si začrtali. To pomeni uvrstitev okoli sredine lestvice. Najpomembnejši je napredek članov naše zasedbe iz dneva v dan. Z nizanjem dobrih predstav si bodo pripravili priložnost za odhod kam drugam in to, ko bo primeren čas, tudi naredili."