13. 6. 2022

Rokometaši začeli priprave na sredozemske igre

V ponedeljek se je v Zrečah zbrala moška reprezentanca, ki bo konec meseca začela nastope sredozemskih igrah v alžirskem Oranu. Na prvem treningu je selektor Uroš Zorman zbral 16 izmed 18 vabljenih rokometašev.


Na uvodnem treningu je manjkal levoroki Tadej Kljun, ki je z moštvom portugalske Benfice osvojil naslov prvaka EHF evropske lige, ter član škofjeloškega prvoligaša Urban Pipp. Prvi se je na ta dan vračal v domovino, slednjega pa so zadržale študijske obveznosti. Oba bosta na aktivnostih reprezentance prisotna že v torek.


Pod Zormanovim vodstvom so v Zrečah prvi trening opravili Tadej Mazej, Stefan Žabić, Tim Cokan in Gal Gaberšek (vsi RK Celje Pivovarna Laško), Staš Slatinek Jovičić, Gašper Horvat in Marko Kotar (vsi RK Trimo Trebnje), Domen Tajnik, Jernej Drobež, Timotej Grmšek (vsi RK Gorenje Velenje), Uroš Miličević (RD Riko Ribnica), Alen Skledar (RK Jeruzalem Ormož), Domen Sikošek Pelko (Kriens-Luzern) in Tim Rozman (Tusem Essen). Pripravam sta se priključila tudi Matevž Žagar (RD Koper) in Izidor Budja (RK Maribor Branik). Slednja sta zamenjala Tilna Strmljana, ki je odpovedal sodelovanje.


"Za celotno ekipo bo to nova dogodivščina na rokometni poti. Smo mladi igralci in verjamem, da je bil prav vsak izredno vesel vpoklica na priprave za sredozemske igre. Na nas je, da se sedaj dokažemo selektorju in pokažemo, da smo iz pravega testa!" je ob začetku prvih članskih priprav povedal Tajnik. Najkoristnejši rokometaš minule sezone Lige NLB je ob tem dodal: "Priprave za nas ne bodo nič novega, saj način dela poznamo že iz mlajših selekcij. Na vsakem treningu in kasneje na sredozemskih igrah bomo skušali pokazati največ, česar smo sposobni."


Izbrana vrsta bo v Zrečah opravila večji del priprav na sredozemske igre. Iz standardne baze se bo preselila le v zadnjih treh dneh, med 20. in 22. junijem, ko bodo trenirali v Kranjski Gori. V Alžirijo se bodo podali v četrtek, 23. junija.


"Sredozemske igre so tekmovanje, ki trenerju da možnost, da preveri raven in na igrišču opazuje nove igralce. Na priprave smo povabili generaciji, ki do sedaj še nista imeli možnosti za dokazovanje na večjih članskih tekmovanjih. Gre za zmes rokometašev generacije 1998, ki je postala evropski prvak ter dve leti mlajših, ki so zaradi svetovne zdravstvene situacije ostali brez možnosti za dokazovanje na velikem tekmovanju," ob uvodnem snidenju s precej mlajšo člansko reprezentančno zasedbo, kot jo je vajen sicer, pove Zorman in nadaljuje: "Ta reprezentančna akcija je naša reprezentančna naložba v prihodnost. Videli bomo, kako se bodo fantje odzvali na mednarodnih tekmah in kdo od zbranih bi nam v prihodnosti lahko pomagal na igrišču na najvišji ravni tekmovanj. Večina fantov na pripravah igra v Sloveniji, kar pomeni, da velikih mednarodnih izkušenj nimajo. Sredozemske igre bodo povsem druga raven, kot so je navajeni iz klubskih okolij."


Slovenski rokomet je na sredozemskih igrah že pustil pečat. Leta 1993 je moška reprezentanca osvojila bronasto kolajno, kar je bila prva kolajna slovenskih reprezentanc v kolektivnih športih na največjih tekmovanjih. Na zadnji izvedbi leta 2018 v Tarragoni so bili Slovenci peti.


Zormanovo izbrano vrsto v Afriki uvodoma čakajo nastopi v skupini A. Dva dneva po uradnem začetku tekmovanja, v ponedeljek, 27. junija se bo ob 10. uri pomerila s Srbijo, naslednji dan ob 12.00 pa s Tunizijo. Sledila bosta dva dneva premora, nato pa tekmi z Egiptom (petek, 1. julija, ob 12.00) in Italijo (petek, 1. julija, ob 12.00).

SREDOZEMSKE IGRE (ORAN, ALŽIRIJA)

Skupina A, 1. krog, ponedeljek, 27. junija, ob 10.00:
SLOVENIJA : SRBIJA


2. krog, torek, 28. junija, ob 12.00:
TUNIZIJA : SLOVENIJA


4. krog, petek, 1. julija, ob 12.00:
SLOVENIJA : EGIPT


5. krog, petek, 1. julija, ob 12.00:
ITALIJA : SLOVENIJA


Ponedeljek, 4. julija:
ob 10.00: tekma za 9. mesto
ob 12.30: tekma za 7. mesto
ob 15.00: tekma za 5. mesto
ob 13.00: polfinale 1
ob 18.00: polfinale 2


Sreda, 6. julija:
ob 11.30: tekma za 3. mesto
ob 16.30: finale