19. 7. 2022

Slovenjgradčani z Izraelci, Trebanjci s Švedi

Na sedežu evropske rokometne zveze (EHF) je v torek potekal žreb prvega kroga kvalifikacij za nastop v Evropski ligi ter Evropskem pokalu. Ples kroglic je trebanjskemu Trimu za tekmece dodelil švedski Kristianstad, Slovenj Gradcu pa Maccabi Rishon Le Zion iz Izraela.

Ekipa Trima Trebnjega, aktualna podprvakinja Lige NLB, bo v novi sezoni nastopala v drugem rangu evropskih tekmovanj. Evropska liga je sestavljena iz dveh kvalifikacijskih krogov, iz katerih se bo 12 končnih zmagovalcev prebilo v skupinski del. Izbrance Uroša Zormana v prvem kvalifikacijskem situ čaka tretjeuvrščena ekipa zadnje sezone švedskega prvenstva, Kristianstad. Slednji je pred leti redno nastopal v Ligi prvakov, na klopi je v preteklosti sedel tudi nekdanji slovenski selektor Ljubomir Vranješ, zdaj pa moštvo sestavlja mešanica domačih igralcev z izkušenimi tujci.

"Žreb nam je namenil neugodno, a premagljivo ekipo. Švedi igrajo hiter rokomet, v svoji ekipi imajo tudi nekaj izkušenih igralcev. Do prve evropske tekme je še dober mesec dni, zato imamo časa za pripravo dovolj. Verjamem v ekipo, da se lahko optimalno pripravimo nanjo," je za klubsko spletno stran dejal Zorman. Prva tekma bo na sporedu 27. ali 28. avgusta na Švedskem, povratna pa 2. ali 3. septembra v Trebnjem.

Po 16 letih se evropski klubski rokomet vrača tudi na Koroško. Slovenj Gradec, ki je v Evropski pokal dobil posebno vabilo EHF-a, se bo v prvem krogu tekmovanja, v katerem se ekipe merijo za direktno napredovanje po dveh tekmah, pomeril s 16-kratnim izraelskim prvakom, ki v zadnjih sezonah nima odmevnejših evropskih rezultatov. Prva tekma bo 10. ali 11. septembra v Izraelu, povratna pa teden dni kasneje v Sloveniji.

V drugem krogu kvalifikacij Evropskega pokala se bosta ekipam pridružila še dva slovenska prvoligaša, Gorenje Velenje in Riko Ribnica.