30. 7. 2022

Nizozemke na uvodu zasluženo boljše

Rokometna reprezentanca deklet do 18 let je začela nastope na letošnjem svetovnem prvenstvu v Skopju. V uvodnem krogu je bila v makedonski prestolnici Nizozemska boljša z 31:17.

V prvem delu tekmovanja slovenske rokometašice čakata še dva preizkusa. Po prosti nedelji se bodo v ponedeljek ob 20.30 srečale z Romunijo, dan za tem ob 17. uri pa še z Gvinejo. Obe tekmi bo mogoče v živo spremljati na YouTube kanalu mednarodne rokometne zveze (IHF). V drugi del vodita prvi dve mesti, medtem ko bosta tretje- in četrtouvrščena reprezentanca tekmovanje nadaljevali v t. i. Predsedniškem pokalu.

Nizozemke so se zasluženo razveselile zmage, potem ko so večino dela opravile že v prvem polčasu. Po zaostanku s 3:5 so izbranke selektorja Boruta Hrena do sredine 10. minute rezultat poravnale na 5:5, po uspešni obrambi pa v istem napadu z dvema streloma v okvir vrat zapravile možnost za skok v vodstvo. Na drugi strani je bila nato na klop z dvominutno kaznijo poslana kapetanka Nena Černigoj, nizozemske tekmice pa so to izkoristile za pobeg na 8:5.

Slovenska obramba še naprej ni delovala dobro, v napadu pa so Slovenke mimo čvrstih tekmic stežka prihajale do ugodnih situacij za strele. Nizozemska je s hitro igro le še poviševala vodstvo, ki je ob koncu 25. minute prvič naraslo na osem zadetkov (16:8). Razmerje moči na igrišču se nato do konca tekme ni spremenilo. 

Za slovensko reprezentanco, ki je zadela zgolj 35 odstotkov strelov, sta po tri gole iz osmih poskusov dosegli Azra Zulić in Nika Ocepek. Na drugi strani sta Nizozemski vratarki obranili 48 odstotkov strelov (16/33).

"Nizozemska je zasluženo zmagala. Tekmice so nas nadigrale na obeh straneh igrišča. Nikakor nismo mogli zaustaviti njihove polnasprotne in nasprotne napade, iz katerih smo po naših napakah prejeli preveč zadetkov. Potrebno je iti naprej, naše misli so že usmerjene na naslednjo tekmo. Upamo, da bomo v ponedeljek prikazali boljšo igro," je po tekmi dejal selektor Hren.
SVETOVNO PRVENSTVO ZA ROKOMETAŠICE DO 18 LET (Skopje, Severna Makedonija)
PRVI DEL, SKUPINA E

1. krog, sobota, 30. julija:
NIZOZEMSKA : SLOVENIJA 31:17 (18:10)
Slovenija:
Posega, Matekovič 2, Bukovec 2, Zulić 3, Ocepek 3, Jazbinšek, Kogovšek, Đajić, Pogorelc 1, Udovč 1, Vuk, Erceg 2, Černigoj 1, Simič, Kokalj 2, Zel.

ROMUNIJA : GVINEJA 39:27

2. krog, ponedeljek, 1. avgusta, ob 20.30:
SLOVENIJA : ROMUNIJA

3. krog, torek, 2. avgusta, ob 17.00 (dvorana Jane Sandanski):
GVINEJA : SLOVENIJA