3. 8. 2022

Kadeti začenjajo nastope na EP

V črnogorski prestolnici Podgorici se v četrtek začenja letošnje evropsko prvenstvo za rokometaše do 18 let. Mlade Slovence, ki jih vodi selektor Sandi Markl, uvodoma čaka nastop v zahtevni skupini prvega dela z Dansko, Srbijo in Norveško.

Izbrana vrsta je sklepni del priprav opravila v Zrečah, kjer je nedavno odigrala tudi dve pripravljalni tekmi z gostitelji tekmovanja. Na prvi tekmi je bila boljša z 28:21, na drugi pa z 28:25. Z tem je selektor Markl določil tudi šestnajsterico igralcev, ki jih je popeljal na prvenstvo stare celine. V Črni gori bodo barve Slovenije zastopali Tai Balažic, Alen Begić Zbačnik, Nejc Hriberšek, Lun Ključanin, Vid Kompare, Lucijan Korošec, Tio Malović, Mai Marguč, Ivo Jan Marušić, Ian Mesarec, Malik Mlivić, Luka Muhič, Žan Nadarević, Mark Šalamon, Lan Šinigoj in Nace Zajc. Vlogo pomočnika Markla bo opravljal Jaka Peterlin, tehnični vodja je Tomaž Juršič, terapevt Anže Dolničar, vodja reprezentance pa je nekdanji slovenski reprezentant Jure Natek.

V uvodnem krogu se bodo v četrtek Slovenci srečali z Norvežani. Dan kasneje istočasno sledi obračun s Srbi, po dnevu premora pa jih v nedeljo, 7. avgusta čaka še obračun z Danci. Vse tri tekme se bodo začele ob 18. uri, v živo jih bo mogoče spremljati n EHF TV.

V drugi del prvenstva bosta napredovali najboljši reprezentanci skupine, medtem ko tretje- in četrtouvrščeno čakajo boji za končno 9. mesto. Tam se bodo Slovenci, glede na uspešnost v prvem delu, pomerili z dvojico skupine D, ki je tvorijo Španija, Švedska, Francija in Ferski otoki. Letošnje evropsko prvenstvo bo tudi kvalifikacijsko tekmovanje za nastop na svetovnem prvenstvu do 19 let, ki bo ob 10. julija prihodnje leto potekalo na Hrvaškem. Med svetovno elito bo skupno nastopilo 32 reprezentanc.

Poleg rokometašev bo na prvenstvu v Črni gori slovenske barve zastopal tudi sodniški par Ozren Backović-Mirko Palačković.
EVROPSKO PRVENSTVO Z ROKOMETAŠE DO 18 LET (Črna gora, Podgorica)
PRVI DEL, SKUPINA C

1. krog, četrtek, 4. avgusta, ob 18.00 (SC Morača):
SLOVENIJA : NORVEŠKA 

2. krog, petek, 8. avgusta, ob 18.00 (SC Morača):
SRBIJA : SLOVENIJA

3. krog, nedelja, 7. avgusta, ob 18.00 (SC Morača):
SLOVENIJA : DANSKA