22. 9. 2022

Slovenija SP začela z dvema porazoma

V Egiptu se začelo svetovno prvenstvo v rokometu na vozičkih. Slovenska reprezentanca je uvodni dan z 2:0 priznati premoč Braziliji in gostitelju tekmovanja, Egiptu.


Brazilci, kjer se je ob prelomu tisočletja začel igrati rokomet na vozičkih, so se izkazali za trd oreh. Proti slovenskim vratom so sprožili deset strelov več (31:21) in imeli pri tem veliko boljšo realizacijo. V brazilski mreži je končala manj kot četrtina poizkusov Slovenije. 


Veliko bližje je bila slovenska vrsta uspehu na drugi tekmi. Prvi polčas je izgubila s 5:9, nato pa v drugem pokazala popolnoma drugačen obraz. Gostiteljem mundiala se je zoperstavila s čvrsto in borbeno igro. Rezultat je bil vseskozi tesen, na koncu pa so kanček sreče več vendarle imeli Egipčani, ki so drugih 10 minut dobili s 6:5.


Do konca tekmovanja slovensko reprezentanco čakajo še tri tekme. Naslednji dve že ta petek, ko se bo ob 10. uri po robu postavila Nizozemski, ob 16.30 pa še Čilu. Zadnja tekma sledi v soboto ob 17. uri proti Indiji. Glede na uvrstitev po prvem delu v nedeljo sledi še dodatna tekma za končno razvrstitev.


"Zagotovo smo lahko z drugo tekmo veliko bolj zadovoljni kot s prvo, čeprav smo na obeh doživeli poraz. Z obema ekipa, proti katerima smo igrali, sta bili absolutni favoritinji. Brazilija je ekipa, ki bo najverjetneje ena izmed tistih, ki si bo priigrala finale. Egipt nas je premagal, vendar ne zaradi toliko boljše igre, ampak zaradi naših preveč storjenih tehničnih napak. Iskreno povedano so imeli tudi prednost kot gostitelji tekmovanja, saj je tehtnico na njihovo stran prevesilo glasno navijanje s tribun. V naslednjih dneh pričakujem, če bomo seveda uspeli obdržati takšno vnemo in zagnanost, da se razveselimo tudi prve zmage," je po prvem dnevu svetovnega prvenstva povedal kapetan Nenad Stojaković.


"Čestitamo ekipi Egipta kot tudi organizatorjem tekme, saj je bilo res lepo igrati v prirejenem vzdušju. To je sicer prevesilo tehtnico na stran domače reprezentance, a poneslo tudi našo ekipo, ki je prikazala povsem drug obraz kot na jutranji tekmi proti Braziliji. Odločale so malenkosti, zlasti v drugem setu. Verjamem, da bomo iz tekme v tekmo boljši in se lahko v prihodnjih dneh nadejamo tudi kakšne zmage," je dodal selektor Tone Barič.



Vse tekme svetovnega prvenstva je mogoče v živo spremljati na YouTube kanalu IHF.

1. SVETOVNO PRVENSTVO V ROKOMETU NA VOZIČKIH (KAIRO, EGIPT)

1. krog, četrtek, 22. septembra:
BRAZILIJA : SLOVENIJA 2:0 (7:3, 7:2)
Lourenco 6, Rodriguez 5; Arh 3, Škorjanc 2.
STATISTIKA


2. krog, četrtek, 22. septembra:
SLOVENIJA : EGIPT 0:2 (5:9, 5:6)
Slapničar 4, Škorjanc 3; Abdo Abbas 7, Hassabelnabi 4.
STATISTIKA


3. krog, petek, 23. septembra, ob 10.00:
NIZOZEMSKA : SLOVENIJA


4. krog, petek, 23. septembra, ob 16.30:
ČILE : SLOVENIJA


5. krog, sobota, 24. septembra, ob 17.00:
INDIJA : SLOVENIJA


Končnica, tekme za končno razvrstitev, nedelja, 25. septembra.