24. 9. 2022

Slovenija v nedeljo za bron med svetovno elito

Slovenska reprezentanca v rokometu na vozičkih se bo na premiernem svetovnem prvenstvu potegovala za bron! Ob 17. uri ji bo v egiptovski prestolnici Kairo nasproti stal Čile.

Izbrana vrsta pod vodstvom selektorja Toneta Bariča si je s sobotno zmago nad Indijo (2:1) priigrala četrto mesto po prvem delu tekmovanja. Pri tem so Sloveniji pomagali tudi gostitelji Egipčani, finalisti letošnjega prvenstva, ki so proti Nizozemski svoje delo opravili brezhibno in zmagali z 2:0.

Slovenija je na uvodnih petih tekmah med svetovno smetano vpisala dve zmagi in tri poraze. Z 2:1 je ugnala Nizozemce in Indijce, z 0:2 pa klonila proti Brazilcem, najboljši ekipi prvega dela in drugim finalistom prvenstva, Egipčanom in Čilencem.

Drugo zmago v deželi faraonov je slovenska vrsta, podobno kot v četrtkovem dopoldnevu proti Nizozemcem, dosegla po petminutnem podaljšku, a bila tokrat precej bližje zaključku že po dveh polčasih. V uvodnih 10 minutah so Indijci povedli s 4:1, a jih je slovenska reprezentanca na krilih Mateja Arha uspešno lovila, z golom Davida Škorjanca pa ujela na 6:6. V igri na zlati gol in dobljen polčas so nato več sreče imeli tekmeci.

Tesen poraz iz prvega polčasa je slovensko izbrano vrsto močno motiviral. Indija je v drugem polčasu sicer povedla z 2:0, nato pa je so vajeti igre v svoje roke prevzeli člani ekipe izpod Alp ter ta del dobili s 7:3.

Po izkušnjah iz prvih dveh delov tekem Slovenija na začetku podaljška tekmecem ni dopustila začetnega pobega. Po izenačenju na 1:1 je prek Milana Slapničarja in Arha, z devetimi zadetki najboljšega strelca Slovenije na tekmi, povedla s 4:1 in prednost zanesljivo zadržala vse do konca.

"S tekmo proti Indiji smo lahko le super zadovoljni. Na igrišču smo napravili tisto, kar nam je naročil selektor, "leteli" smo, izpeljevali dobre akcije in izkoristili odprte strele," je po tekmi dejal najboljši slovenski strelec Arh in v isti sapi dodal: "Ta zmaga nas ne sme ponesti, v nedeljo odhajamo po bron!"

"Vesel sem, da smo se kljub slabemu začetku prvega polčasa pobrali in prikazali našo pravo igro. Naša ekipa je pokazala povsem drugačen obraz in po visokem zaostanku dohitela Indijce. Žal nato v dodatku nismo imeli sreče, a se je v drugem polčasu vse obrnilo. Prikazali smo hitro igro. Naša ekipa je pokazala, da si resnično srčno želi dobrega rezultata in še enkrat dokazala, da se njena pripravljenost dviguje iz tekme v tekmo," pohval na račun svojih izbrancev in izbrank ni skrival selektor Tone Barič

Primorec na slovenski klopi se izredno veseli tudi sklepnega dejanja za slovensko ekipo v Egiptu. "Vsi komaj čakamo nedeljsko tekmo. Ne le zato, ker se bo na njej igralo za medaljo, temveč tudi zato, ker se želimo reprezentanci Čila oddolžiti za poraz na obračunu, za katerega menim, da smo si bili na njem enakovredni. Tedaj smo bili nekoliko prikrajšani. Verjamem, da lahko odigramo novo odlično tekmo in upam, da osvojimo tudi medaljo!" še pristavi. Slovenija je v petek proti Čilu klonila z 2:0, potem ko je drugi polčas nesrečno izgubila s 6:5. Nedelja prinaša nov dan in novo priložnost!

Obračun slovenskih rokometašev in rokometašic za bronasto kolajno bo mogoče v živo spremljati preko spleta na YouTube kanalu Mednarodne rokometne zveze (IHF), ki je na voljo TUKAJ.

1. SVETOVNO PRVENSTVO V ROKOMETU NA VOZIČKIH (KAIRO, EGIPT)

5. krog, sobota, 24. septembra:

INDIJA : SLOVENIJA 1:2 (7:6, 3:7, 2:4)
Shanmugam 8, Choudhari 4; Arh 9, Slapničar in Škorjanc po 4.
STATISTIKA

Končnica, tekma za 3. mesto, nedelja, 25. septembra, ob 17.00:
ČILE : SLOVENIJA

Že odigrano, 1. krog, četrtek, 22. septembra:
BRAZILIJA : SLOVENIJA 2:0 (7:3, 7:2)
Lourenco 6, Rodriguez 5; Arh 3, Škorjanc 2.
STATISTIKA

2. krog, četrtek, 22. septembra:
SLOVENIJA : EGIPT 0:2 (5:9, 5:6)
Slapničar 4, Škorjanc 3; Abdo Abbas 7, Hassabelnabi 4.
STATISTIKA

3. krog, petek, 23. septembra:

NIZOZEMSKA : SLOVENIJA 1:2 (4:3, 1:5, 1:2)
Van Den Ende 4, Schot 2; Arh in Škorjanc po 4.
STATISTIKA

4. krog, petek, 23. septembra:
ČILE : SLOVENIJA 2:0 (9:4, 6:5)
Hernandez 6, Carrasco 4; Arh in Škorjanc po 3.