27. 9. 2022

Zorman predstavil kandidate za prvi tekmi kvalifikacij za EP 2024

Pred slovensko moško rokometno reprezentanco sredina oktobra prinaša prvo akcijo po nekajmesečnem premoru. V okviru kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu v Nemčiji leta 2024 se bo pomerila z reprezentancama Bosne in Hercegovine in Kosova.


Uvodna tekma v skupini 7 proti bosanski reprezentanci jo čaka v četrtek, 13. oktobra, ob 20.00 v mariborski dvorani Tabor, medtem ko se bo s Kosovom merila na gostovanju v Prištini in sicer v nedeljo, 16. oktobra, ob 19.30. Poleg omenjenih reprezentanc v isti skupini nastopa še Črna gora.


Vstopnice za tekmo v Mariboru na prodajna mesta sistema Moje karte prihajajo v ponedeljek, 3. oktobra. V predprodaji bo njihova cena znašala 12 evrov, na dan tekme 15 evrov. Rokometna zveza Slovenije skupaj s svojim sponzorjem, podjetjem Lidl Slovenija pripravlja posebno predprodajno akcijo. V Lidlovi aplikaciji Lidl plus bo med 3. in 5. oktobrom na voljo posebna koda, s katero bodo uporabniki aplikacije ob spletnem nakupu vstopnice lahko prihranili tri evre. Kodo bo mogoče unovčiti do vključno 9. oktobra.


»Reprezentanca se bo v Mariboru zbrala 9. oktobra, močno prelivala znoj do tekme z Bosno in Hercegovino v dvorani Tabor, po dnevu za regeneracijo pa se bo podala na Kosovo in v Prištini odigrala še drugo pripravljalno tekmo,« je na četrtkovi novinarski konferenci zbranim uvodoma zaupal direktor reprezentance Vid Kavtičnik in dodal: »Upam, da bo uvod v kvalifikacije dober. Glavni cilj je seveda znan – uvrstitev na novo veliko tekmovanje leta 2024. Prepričan sem, da bosta ti dve tekmi tudi odlična priprava za svetovno prvenstvo, ki nas čaka v januarju.«


Na istem dogodku je slovenski selektor Uroš Zorman predstavil seznam kandidatov za bližnji tekmi. Na njem so vratarji Jože Baznik (Nimes), Klemen Ferlin (Erlangen) in Urh Kastelic (Lemgo), krilni igralci Blaž Janc (Barcelona), Gašper Marguč (Veszprem), Tilen Kodrin (Gummersbach) in Tadej Mazej (Celje Pivovarna Laško), zunanji igralci Dean Bombač, Borut Mačkovšek (oba Pick Szeged), Nejc Cehte (GOG Gudme), Jure Dolenec (Limoges), Matic Grošelj (Chartres), Nik Henigman (Saint Raphael), Domen Makuc (Barcelona), Jaka Malus (Göppingen), Rok Ovniček (Nantes) in Aleks Vlah (Celje Pivovarna Laško) ter krožni napadalci Blaž Blagotinšek (Göppingen), Matej Gaber (Pick Szeged), Kristjan Horžen (Rhein-Neckar Löwen) in Stefan Žabić (Celje Pivovarna Laško).


»Odločili smo se za igralce, ki so trenutno v najboljši pripravljenosti. Dejstvo je, da smo v žreb kvalifikacij vstopili kot eni nosilcev, zato se vanje sedaj podajamo kot favoriti. Na prvih dveh tekma ne pride v poštev ničesar drugega kot dve zmagi,« je izbiro igralcev in bližnja preizkusa komentiral selektor Zorman in v isti sapi dodal: »Zavedamo se, da smo imeli v zadnjem obdobju določene težave, da se vse ni izteklo tako, kot bi se moralo. A sam verjamem v našo kakovost in znanje. Kvalifikacije moramo opraviti tako, kot se od nas pričakuje. Če se navežem še na januarsko svetovno prvenstvo – z vabilom smo prejeli drugo priložnost. Sedaj je na nas, da na vseh tekmah pokažemo, da je bil izpad v kvalifikacijah za mundial naš slab dan, če se lahko tako izrazim.«


Zorman je na seznam uvrstil pet rokometašev, ki v osnovi igrajo na mestu srednjega zunanjega igralca, a ob tem doda, da več izmed teh rokometašev lahko uporabi tudi na levi strani zunanje linije in da gre pri tem za nekakšno mešano cono. V primerjavi z zadnjimi akcijami med peterico ni Mihe Zarabca in Staša Skubeta. Prvi ima v zadnjem obdobju težave s poškodbo hrbta, zaradi katere je bil primoran izpustiti tudi nekaj treningov, medtem ko se je v primeru slednjega odločil, da prednost pred njim tokrat nameni drugim rokometašem. »Igralce vedno izbiram po lastni presoji, občutku. Delim jih le na dobre in slabše, ne pa na starejše in mlajše. Slovenija ima bazo igralcev, a v njej ni 30 ali 40 posameznikov, ki bi lahko igrali na najvišji ravni, ki jo zahtevajo reprezentančni preizkusi. Na mediteranskih igrah, kamor smo popeljali praktično zgolj igralce iz Lige NLB, le dva sta bila člana tujih klubov, smo videli, da jim do zahtevane ravni igranja še nekoliko manjka. Je pa zato ideja in želja po B-reprezentanci dobrodošla, saj bo nudila dodaten nabor igralcev. Na priprave A-reprezentance namreč ne moremo vpoklicati 40 igralcev, da bi tam skupaj trenirali. Za B-reprezentanco si želimo organizirati tudi kakšne mednarodne tekme, skozi katere bi izbrani igralci napredovali in pridobili prepotrebne izkušnje,« pojasnjuje Zorman. V reprezentanco se sicer po premoru vračata 24-letni levokrilni rokometaš Mazej, 22-letni krožni napadalec Horžen, prvič pa bo na pripravah A-reprezentance sodeloval 23-letni Žabić.


Selektor ob tem ni pozabil niti na nedaven izjemni uspeh reprezentance v rokometu na vozičkih, ki so minulo nedeljo osvojili bronasto medaljo na svetovnem prvenstvu v Egiptu. Predstavniki omenjene izbrane vrste so bili tokrat posebni gostje reprezentance. »Tu ne gre le za bronasto kolajno, ampak tudi za voljo in željo, ki ju kaže ta reprezentanca. S tem je lahko za vzor, pravi kažipot vsem, tudi moški članski reprezentanci!« je dejal.

SEZNAM VABLJENIH IGRALCEV NA PRIPRAVE ZA 1. CIKLUS KVALIFIKACIJ ZA EP 2024
Rokometaš Igralno mesto Rojen Klub
Jože Baznik vratar 1993 USAM Nîmes Gard (Francija)
Blaž Blagotinšek krožni napadalec 1994 FRISCH AUF! Göppingen (Nemčija)
Dean Bombač srednji zunanji 1989 Pick Szeged (Madžarska)
Nejc Cehte desni zunanji 1992 GOG Håndbold (Danska)
Jure Dolenec desni zunanji 1988 LH Limoges handball (Francija)
Klemen Ferlin vratar 1989 HC Erlangen (Nemčija)
Matej Gaber krožni napadalec 1991 Pick Szeged (Madžarska)
Matic Grošelj desni zunanji 1997 Chartres Handball (Francija)
Nik Henigman levi zunanji 1995 Saint-Raphaël Var Handball (Francija)
Kristjan Horžen krožni napadalec 1999 Rhein-Neckar Löwen (Nemčija)
Blaž Janc desno krilo 1996 FC Barcelona (Španija)
Urh Kastelic vratar 1996 TVB Lemgo Lippe (Nemčija)
Tilen Kodrin levo krilo 1995 VfL Gummersbach (Nemčija)
Borut Mačkovšek levi zunanji 1992 Pick Szeged (Madžarska)
Domen Makuc srednji zunanji 2000 FC Barcelona (Španija)
Jaka Malus srednji zunanji 1996 FRISCH AUF! Göppingen (Nemčija)
Gašper Marguč desno krilo 1990 Telekom Veszprem (Madžarska)
Tadej Mazej levo krilo 1998 Celje Pivovarna Laško (Slovenija)
Rok Ovniček srednji zunanji 1995 HBC Nantes (Francija)
Aleks Vlah srednji zunanji 1997 Celje Pivovarna Laško (Slovenija)
Stefan Žabić krožni napadalec 1999 Celje Pivovarna Laško (Slovenija)
ŠTAB REPREZENTANCE
Uroš Zorman selektor
Luka Žvižej pomočnik selektorja
Gorazd Škof trener vratarjev
Rok Košak trener za telesno pripravo
Boris Denić strokovni svetovalec
Sašo Djurič zdravnik
Žan Rant Roos terapevt
Rudi Slobodnik fizioterapevt
Ciril Andoljšek tehnični vodja
Aljaž Močnik odnosi z javnostmi
Vid Kavtičnik direktor reprezentance
KVALIFIKACIJE ZA EP 2024, SKUPINA 7
1. krog, četrtek, 13. oktober 2022, ob 20.00 (Maribor, dvorana Tabor):
SLOVENIJA : BOSNA IN HERCEGOVINA

2. krog, 16. oktober 2022, ob 19.30 (Kosovo, Priština):
KOSOVO : SLOVENIJA

3. krog, 8. marec 2023:
ČRNA GORA : SLOVENIJA

4. krog, 11. marec 2023:
SLOVENIJA : ČRNA GORA

5. krog, 26. april 2023:
BOSNA IN HERCEGOVINA : SLOVENIJA

6. krog, 30. april 2023:
SLOVENIJA : KOSOVO