12. 4. 2022

V sredo prvo dejanje v odločilnem tednu

To sredo slovenska moška članska rokometna reprezentanca vstopa v zadnje kvalifikacijsko sito za nastop na svetovnem prvenstvu, ki bo v začetku prihodnjega leta potekalo na Poljskem in Švedskem. Ob 20. uri se bo v celjski dvorani Zlatorog pomerila s Srbijo.

Slovenija in Srbija tvorita enega izmed devetih parov, katerih zmagovalci si bodo nastop med svetovno elito zagotovili skozi evropski del kvalifikacij. Povratna tekma bo na sporedu v soboto, ob 18. uri, v Kraguljevcu. Na sklepno tekmovanje bo napredovala ekipa, ki bo imela v skupnem seštevku boljšo razliko med danimi in prejetimi zadetki. V primeru neodločenega izida bo na prvenstvo napredovala ekipa, ki bo dosegla več zadetkov v gosteh.

Selektor Uroš Zorman tudi tokrat nima veliko časa za pripravo izbrancev na tekmeca in postavitev taktičnih zamisli v slovenski igri, a ekipa je že od prvega skupnega trenutka vidno motivirana zagrizla v trdo delo. Ta se je v nedeljo v Zrečah zbrala v nepopolni zasedbi, saj je bilo še kar nekaj igralcev odsotnih zaradi klubskih obveznosti. Prvi trening v polni zasedbi je tako dočakala v ponedeljek zvečer, v torek jo na prizorišču obračuna čaka še drugi in obenem zadnji pred preizkusom.

»Po zamenjavi selektorja so se Srbi »nalezli« španskega sistema rokometne igre. Sedaj se vidi, da v njihovi igri sistem obstaja. So prava, dobra ekipa, v kateri igralci živijo eden za drugega. So prava klapa. To se vidi na daleč!« komplimente na račun tekmecev ne skriva Jože Baznik.

Vratar, ki je v letu 2022 postal pomemben člen slovenske reprezentance, ima zarisan tudi načrt, ki bi ga s soigralci popeljal do tako želenega uspeha. »Na nas bo, da igramo dobro in trdno v obrambi. Od tu lahko nato izhajamo v nasprotne ali polnasprotne napade. Ravno ta tranzicijska igra nam lahko v največji meri pomaga do končnega cilja,« razkrije 28-letnik in v isti sapi nadaljuje: »Premoremo igralce, ki so sposobni obrambo odigrati na vrhunski ravni, nato pa preko srednjih zunanjih igralcev in kril, ki spadajo med najboljše na svetu, hitro preiti v napad. To je nekako moj recept za uspeh!«

Pred manj kot mesecem dni je bila slovenska reprezentanca že na preizkušnji, a v prvem krogu istih kvalifikacij uspešno opravila z Italijani. Polne tribune dvorane Golovec so tedaj dihale s slovenskimi rokometaši. Sedaj jih čaka tekma v sosednjem hramu slovenskega rokometa, dvorani Zlatorog.

Prizorišče tekme s Srbijo premore več kot dvojno kapaciteto sedišč, kar Bazniku prinaša le še dodaten motiv. »Že igranje za slovensko reprezentanco prinaša super občutek, če pa te ob tem spremljajo zapolnjene tribune dvorane, je vse le še lepše. Dvorana Zlatorog je v slovenskem rokometu nekaj posebnega. Vsi vemo, kako je, ko zadonijo zapolnjene tribune Zlatoroga. Te pričarajo neverjetno kuliso, izjemno vzdušje,« pove Baznik in nadaljuje: »Eden najlepših občutkov je, da lahko pred takšnimi navijači in v takšni dvorani igraš doma, v Sloveniji. To bo le še dodatna vrednost k receptu za naš uspeh!«

Več glasnih grl bo prispelo v Zlatorog, lažje bo slovenskim rokometašem na igrišču, kjer jih zagotovo čaka izjemno zahtevna preizkušnja. Vstopnice za prvo izmed tekem za biti ali ne biti so še vedno v prodaji. Le še danes do polnoči si jih je možno zagotoviti po predprodajni ceni, ki znaša 10 evrov. Na dan tekme bo cena znašala dva evra več. Nakup je možen preko preko spleta (povezava TUKAJ), na bencinskih servisih OMV ter v trafikah 3DVA.

Za nastop na tekmi ima selektor Zorman na voljo 22 rokometašev. Šestnajsterico bo določil dopoldne na dan tekme.

SEZNAM KANDIDATOV ZA TEKMI S SRBIJO
Rokometaš Igralno mesto Klub
Jože Baznik vratar Cesson Rennes handball (Francija)
Dean Bombač srednji zunanji Pick Szeged (Madžarska)