13. 5. 2022

Ta vikend v Slovenj Gradcu za pokalni naslov

Po treh letih premora zaradi zdravstvenih razmer se bodo ta vikend v Slovenj Gradcu znova odvili zaključni boji za slovensko moško rokometno pokalno lovoriko. V sobotnem polfinalu se bosta ob 17. uri srečali ekipi Dobove in Urbanscapa Loke, ob 20.00 sledi obračun med Gorenjem Velenjem in Celjem Pivovarno Laško. Ime 29. slovenskega pokalnega prvaka bo znano v nedeljo zvečer.

Pred slabim mesecem dni je ples kroglic določil polfinalna para. V enega izmed njiju je znova postavil velenjsko in celjsko zasedbo, ki sta se za vstop v finale udarili tudi na zadnjem zaključnem turnirju leta 2019 v Novem mestu. Od Celjanov, ki so edina ekipa, ki je nastopila na vseh finalnih turnirjih pokalnega tekmovanja v samostojni Sloveniji, so bili tedaj uspešnejši rokometaši iz Šaleške doline (29:27), ki so kasneje osvojili tudi pokalni naslov. Drugi par sestavljata edini posavski prvoligaš iz Dobove in škofjeloško moštvo, ki se je v polfinale zavihtelo po dolgih 17 letih.

Poraženca sobotnih polfinalnih tekem se bosta nato v nedeljo pomerila za tretje mesto ob 15. uri, finalna tekma bo z obema zmagovalcema polfinalnih tekem na sporedu ob 17.30.

Kar dva dvoboja bo mogoče spremljati tudi preko malih zaslonov. TV Slovenija 2 bo v živo prenašala sobotni polfinalni dvoboj med Gorenjem Velenjem in Celjem Pivovarno Laško ter nedeljski finale.

Za vse rokometne navdušence, ki si boste tekme finalnega turnirja raje ogledali v živo, bodo dnevne vstopnice za spremljanje obeh tekem v posameznem dnevu, na blagajni ŠD Slovenj Gradec na voljo dve uri pred prvo tekmo. Odrasli boste zanjo odšteli 12 evrov, otroci do 14. leta starosti pa šest evrov. V času finalnega turnirja bodo organizatorji zagotovili brezplačno parkiranje v neposredni bližini dvorane, na parkirišču zdravstvenega doma.

Slovensko moško pokalno tekmovanje bo nove prvake dobilo prvič po letu 2019, saj je v zadnjih dveh sezonah vmes posegla svetovna zdravstvena situacija. V dosedanjih 28 sezonah so največ naslovov osvojili Celjani, ki so bili uspešni 21-krat. S tremi naslovi jim sledi nekdanji koprski Cimos, dva ima v svojih vitrinah velenjsko Gorenje - tudi zadnjega iz leta 2019 -, po enkrat sta bila uspešna še nekdanja Gold Club in Mobitel Prule 67.
POKAL SLOVENIJE, FINALNI TURNIR
Slovenj Gradec, ŠD Slovenj Gradec, 14. in 15. maj 2022

Polfinale, sobota, 14. maja, ob 17.00:
RK DOBOVA : RD URBANSCAPE LOKA

IZJAVI PRED TEKMO:

Željko Šukić, rokometaš RK Dobova:
"Mislim, da bodo vse ekipe prišle na finalni turnir dobro pripravljene in željne zmag. Pred nami je najbolj pomembna tekma sezone, proti neugodni škofjeloški ekipi. Menim, da smo s tekmeci enakovredni. Če ponovimo igro iz preteklega ligaškega kroga ter izboljšamo še nekatere stvari v naši igri, potem se lahko veselimo zmage. Pričakujem zanimive in izenačene tekme, vsem ekipam želim vso srečo!"

Gregor Cvijić, trener RD Urbanscape Loka:
"Pokal je tekmovanje kjer ni favoritov.  Prvo tekmo igramo proti zelo dobri ekipi Dobove, ki je v izvrstni formi kar kažejo tudi rezultati zadnjih tekem. Na pokalni tekmi gremo z namenom pokazati se v najboljši možni luči in odigrati dve kvalitetni tekmi."

Ob 20.00:
RK GORENJE VELENJE : RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO (prenos na TV Slovenija 2)

IZJAVI PRED TEKMO:

Matic Suholežnik, rokometaš RK Celje Pivovarna Laško:
"V soboto nas čaka zelo zahtevna tekma. Večni derbi je vedno tekma, ki si jo želiš dobiti, v tem primeru pa se igra še za pokalno lovoriko, tako, da bomo vsekakor v tekmo šli maksimalno. V Slovenj Gradec gremo z željo osvojiti pokal."

Domen Tajnik, rokometaš RK Gorenje Velenje:
"Glede na to, da smo se nedavno srečali na tekmi Lige NLB, med ekipama skrivnosti ni. Dobro se poznamo med seboj. Podrobno smo si ogledali video analizo. Naše napake bomo skušali popraviti v največji možni meri. Ena poglavitnih stvari, ki jo moramo izboljšati, je igra z igralcem več. Če bomo hoteli zmagati, bomo morali dosegati tudi lahke zadetke, ki pa izhajajo iz dobre obrambe. Takšna je bila naša igra v večjem delu te sezone."

Tekma za 3. mesto, nedelja, 15. maja, ob 15.00:
PORAŽENCI POLFINALA 1 : PORAŽENCI POLFINALA 2

Finale, nedelja, 15. maja, ob 17.30:
ZMAGOVALCI POLFINALA 1 : ZMAGOVALCI POLFINALA 2 (prenos na TV Slovenija 2)
DOSEDANJI SLOVENSKI POKALNI PRVAKI
21x RK Celje Pivovarna Laško (1991-2001, 2003/04, 2005-2007, 2009/10, 2011-2018)
3x RK Cimos Koper (2007-2009, 2010/11)
2x RK Gorenje Velenje (2002/03, 2018/19)
1x RK Gold Club Hrpelje (2004/05)
1x RK Mobitel Prule 67 (2001/02)
Možnost parkiranja v času finalnega turnirja Pokala Slovenije za moške.