26. 12. 2022

V Zrečah s treningi začeli moški A in B-reprezetanca

Na praznični ponedeljek se je v Zrečah zbrala moška reprezentanca in zakorakala v priprave pred svetovnim prvenstvom na Poljskem in Švedskem. Selektor Uroš Zorman je na Štajersko naknadno povabil peterico igralcev, ki bodo v sklopu prve aktivnosti B-reprezentance gostovali v Srbiji.

 

Natanko 17 dni pred uvodno tekmo med svetovno elito se je moška reprezentanca zbrala na prvem treningu prvega dela priprav, ki bodo potekale do petka. Na uvodnih trening je prispelo 22 rokometašev. Izmed 21 prvotno vabljenih igralcev ni bilo četverice - sodelovanje je odpovedal levi zunanji rokometaš Nik Henigman, Stefan Žabić je zbolel, poškodovana pa sta Tadej Kljun in Rok Ovniček. Slednjemu bo reprezentančna zdravniška služba v prihodnjih dneh omogočila detajlne preglede poškodovanega ramena, nato pa bo padla odločitev, ali bo organizator igre francoskega Nantesa lahko pomagal reprezentanci.


Medtem so se vabilu selektorja so se odzvali vratarji Jože Baznik, Urban Lesjak in Gal Gaberšek, krilni igralci Staš Slatinek Jovičić, Tadej Mazej, Tim Cokan in Urban Pipp, zunanji igralci Aleks Vlah, Aleks Kavčič, Domen Makuc, Peter Šiško, Nejc Cehte, Jure Dolenec in Grega Krečič ter krožni napadalci Jernej Drobež, Lan Grbič in Darko Stojnić.


Selektor je seznamu povabljencev naknadno dodal peterico igralcev, ki bodo sodelovali na prvi aktivnosti novo zastavljene B-reprezentance. Ta bo v tokratni akciji delovala skupaj z A-reprezentanco. Dodaten vpoklic na priprave so prejeli Matic Pipp iz trebanskega Trima, člana Rika Ribnice Uroš Miličević in Marko Kotar, Timotej Grmšek iz Gorenja Velenja ter vratar Jeruzalema Ormoža Alen Skledar.

 

"V Zrečah smo zbrali mešano ekipo. Po dveh dneh bo večina odpotovala na tekmo v Srbijo. Zaradi števila preostalih rokometašev pretirano ne bomo mogli delati na taktiki, jim pa po napornem uvodu v sezono skušali kar najbolj napolniti z energijo, ob tem pa poskrbeti za njihovo telesno pripravljenost," ob začetku priprav pove selektor Zorman. B-reprezentanco po nekaj treningih že ta teden čaka tudi prvi preizkus. V Stari Pazovi se bo pomerila s srbsko B-reprezentanco. 


"Super je, da smo se zbrali v nekoliko večjem številu. Tako bomo videli, kaj ima rokometna Slovenija na voljo. V prvih štirih dneh se bomo bolj kot ne spoznavali. Tisti, ki so z nami prvič, bodo skušali čim bolj osvajati trenerjev sistem igre, vsi pa bomo pravzaprav videli, kaj trener od nas pričakuje. Pričakovanja pred svetovnim prvenstvom so tradicionalno visoka. Mi bomo zagotovo storili vse, da jih izpolnimo. Upam, da veselje, ki ga vidimo ob igrišču prenesemo tudi na igrišče," pove Aleks Kavčič, ki je zadnjo reprezentančno akcijo predčasno sklenil zaradi bolezni.


Medtem bo A-reprezentanca počasi zaključevala prvi del priprav, v novem ciklusu pa se bo znova zbrala v ponedeljek, 2. januarja, ko bo priprave na svetovno prvenstvo nadaljevala v Ljutomeru in Mali Nedelji. Tja bo iz prvega dela potovalo 13 rokometašev, katerim se bo pridružila osmerica Blaž BlagotinšekDean BombačKlemen FerlinKristjan HorženBlaž JancTilen KodrinBorut Mačkovšek in Domen Novak.


"Zagotovo bi si želel, da smo od prvega dne v celotni postavi, saj bi nam to prineslo nekaj dodatnih dni za uigravanje. A s takšnimi težavami se srečujejo vsi, četudi so morda nekatere reprezentance skupaj dlje časa in je to za njih nekoliko manjša težava. Ko potegnemo črto, mi v tem pogledu ne bomo nič drugačni od tekmecev," nadaljuje slovenski selektor.


V drugem delu priprav bo slovenska reprezentanca odigrala dve pripravljalni tekmi z Madžarsko.  Prva bo na sporedu v četrtek, 5. januarja, ob 18. uri v dvorani ŠIC Ljutomer, druga pa dva dni za tem ob 16.00 v Veliki Kaniži, ki leži slabih 30 kilometrov za slovensko-madžarsko mejo. Vstopnice za tekmo v Ljutomeru so na voljo v ŠIC bar cafeju (Prešernova ulica 32, Ljutomer). Predhodna rezervacija je možna na telefonski številki 031/66-00-99.

 

Na pot proti Katovicam, kjer jo čakajo prve tri tekme med svetovno elito, se bo slovenska vrsta podala 10. januarja. Dva dni za tem, v četrtek, 12. januarja jo v skupini B čaka prva tekma, na kateri se bo ob 18. uri pomerila s Savdsko Arabijo. Po dnevu premora se bo v drugem krogu ob 20.30 pomerila z gostitelji Poljaki, za zaključek prvega dela pa jo v ponedeljek, 16. januarja, ob 18.00 čaka še dvoboj s Francijo.


"Vabilo na svetovno prvenstvo je za našo reprezentanco dodaten motiv. Če pogledamo v preteklost nekaj let nazaj, smo si ga s prikazanim zagotovo zaslužili. Sedaj je na nas, da se dokažemo na igrišču ter ga upravičimo. Najbolj važno je, da delujemo kot ekipa. Na dolgi rok bo s sistemskim delom do rezultata vodila le ekipa, ne posamezniki. Je pa res, da je na tekmah dobro, da kateri izmed njih potegne voz naprej. A tudi ta bo potreboval podporo soigralcev. Sam težko stori karkoli. Veliko delamo na tem. Lepo je bilo gledati ekipo v zadnjih kvalifikacijah, a imamo še precej rezerv. Potrebno bo še precej trenirati," ob začetku treningov še doda nekdanji kapetan, danes pa selektor reprezentance ter pristavi: "Na svetovnem prvenstvu si želim enotno, patriotsko ekipo, ki se bo borila za vsako žogo, za vsak centimeter na igrišču ter da se bo zavedala, za koga igra in kakšen grb nosi na dresu. Če bomo kot ekipa »grizli«, si želeli uspeha, potem bo rezultat prišel sam po sebi. Četudi ta ne bo izjemen, si s takšnim pristopom ne bomo imeli kaj očitati."


"Vesel sem, da na pripravah vidim tudi nekatere nove obraze, katere poznam že od prej. Verjamem, da bo naša energija prava ter da bomo željni uspeha. Videli bomo, kaj nam bo to prineslo na svetovnem prvenstvu," pa doda Domen Makuc.

 

V prvem delu prvenstva bo sicer nastopilo 32 reprezentanc, razvrščenih v osem skupin. V drugi del se bodo uvrstile po tri najboljše reprezentance vsake izmed njih in bile združene v štiri nove skupine, iz katerih bosta v končnico, ki se bo začela s četrtfinalom, peljali prvi dve mesti. V kolikor se bo Slovenija prebila v drugi del, jo čaka selitev v Krakov. Tam se bo srečala z najboljšo trojico skupine A, v kateri bodo nastopale reprezentance Španije, Črne gore, Čila in Irana.

PRIPRAVLJALNI TEKMI PRED SP 2023
Četrtek, 5. januarja, ob 18.00 (dvorana ŠIC Ljutomer):
SLOVENIJA : MADŽARSKA

Sobota, 7. januarja, ob 16.00 (Madžarska, Velika Kaniža):
SLOVENIJA : MADŽARSKA
SVETOVNO PRVENSTVO 2023

PRVI DEL, SKUPINA B


1. krog, četrtek, 12. januarja, ob 18.00:
SAVDSKA ARABIJA : SLOVENIJA 


2. krog, sobota, 14. januarja, ob 20.30:
POLJSKA : SLOVENIJA


3. krog, ponedeljek, 16. januarja, ob 18.00:
SLOVENIJA : FRANCIJA 


V drugi del se bodo uvrstile tri najboljše reprezentance.