8. 4. 2023

Petkove zmage treh kandidatov za Evropo

Na petkovih dvobojih 21. kroga Lige NLB so zmage šle v roke treh kandidatov za mesta na prvenstveni razpredelnici, ki vodijo v Evropo.

Trebanjci so se v domači dvorani na zmagovalne poti po derbiju v Zlatorogu vrnili proti Slovenj Gradcu, Riko Ribnica je slavila zmago proti Krškem, Velenjčani pa so se z dvema točkama vrnili iz Kopra

LIGA NLB, 21. KROG

Petek, 7. april:
RD KOPER - RK GORENJE VELENJE 25:29 (13:13)
Poklar 10 (5), Žagar 4; Sokolič 10 (5), Pipp 4.

Velenjčani so po trdo prigarani zmagi v Kopru vsaj za kakšno uro prehiteli Trimo iz Trebnjega in zasedajo drugo mesto prvenstvene lestvice s 35 točkami. Na vrhu je Celje z 38, Trimo jih je zbral 34, a obe ekipi tekma 21. kroga še čaka. Koper je po 11. porazu v sezoni začasno ostal v prvi polovici lestvice na sedmem mestu.
V zelo izenačenem prvem polčasu je bila najvišja prednost katere od ekip dva gola. To je imel v rokah velenjski kolektiv, ki je v 4. minuti povedel s 3:1. Domači so dvakrat povedli za gol pri 10:9 in 11:10, na odmor pa sta ekipi odšli poravnani.
Drugi polčas so varovanci Zorana Jovičića odprli bolje in po petih minutah vodili za dva gola. Primorci so še naprej držali stik, Tilen Sokolič pa je nato v 49. minuti za ose uspešno izvedel sedemmetrovko za +3, Kenan Pajt pa je minuto kasneje zadel za 23:19 in dokončno zlomil odpor domačih.
Pri Gorenju je bil najboljši strelec Sokolič z desetimi goli, med temi so tudi štirje zaporedni med 44. in 49. minuto za vodstvo s +3. Pri domačih je prav toliko golov dosegel Tilen Poklar. Tako kot Sokolič jih je pet dosegel s sedmih metrov.
Koprska ekipa bo naslednjo tekmo igrala v sredo v gosteh pri Krškem, medtem ko Velenjčane najprej čaka zaostali domači obračun 19. kroga proti Jeruzalemu. Ta bo na sporedu v torek.

IZJAVI PO TEKMI

Adam Bratkovič, rokometaš RD Koper:
"Začeli smo dobro tekmo, odprli smo se predvsem v obrambi. Sama tekma je bila na nivoju. Na žalost se je poznalo, da manjka moči in samozavesti tako, da je na koncu ekipa Velenja prišla do zaslužene zmage."

Zoran Jovičič, trener RK Gorenje Velenje:
"Tekma je bila trda kot vse v Kopru, kar smo tudi pričakovali, dobro smo se pripravili. Tudi Koper je bil zelo na nivoju tako, da je zmaga prigarana in zaslužena. Mojim fantom čestitam, Kopru pa želim srečo v naslednjem krogu."

RD RIKO RIBNICA - RK KRŠKO 36:33 (18:15)
Ljevar 9 (2), Hrastnik 7; Sintič 9, Košir 6.

Igralec tekme: Gaj Gorenc (RD Riko Ribnica)

Potem ko se je zdelo, da bodo Ribničani po odločnem začetku zlahka vknjižili 13. par točk v sezoni, so se zadnjeuvrščeni gosti iz Krškega izkazali za nepopustljivega tekmeca. Vseeno so se v zaključku in po igri v valovih domači utrdili na petem mestu prvenstvene lestvice.
Rokometaši iz dežele suhe robe so dvoboj sijajno odprli in že po dobrih šestih minutah vodili s 6:1. Prednost je nato po zadetku Leona Ljevarja po polovici polčasa znašala že +7, a so gosti do polčasa zarezali v zaostanek in na odmor odšli z -3.
Tudi v drugem polčasu se je lov Krčanov nadaljeval, čeprav so domači vmes večkrat povedli za pet golov. V 38. minuti je bilo na semaforju znova 26:20 za domače, nato pa se je Ribničanom povsem ustavilo. Gosti so namreč po delnem izidu 6:0 v 44. minuti izenačili.
Ribničani so znova povedli za tri (30:27), a veselje ob bolj občutnem vodstvu ni trajalo dolgo, saj je Marko Sintič kmalu zatem vnovič izenačil. V igri v valovih pa so bili srečnejši domači, ki so spet dosegli tri zaporedne gole in po 54. minuti le bolj zbrano igrali s prednostjo ter vknjižili nov par točk.
Pri domačih je devet golov dosegel Ljevar, prav toliko jih je pri gostih zabil Sintič.
Rokometaše Ribnice v naslednjem krogu čez teden dni čaka gostovanje pri Mariboru Braniku, medtem ko bo Krško v sredo gostilo Koprčane.

IZJAVI PO TEKMI

Gaj Gorenc, rokometaš RD Riko Ribnica:
"Začeli smo zelo dobro in se držali načrtov, v nadaljevanju pa nam je malo popustila koncentracija. Začele so se napake v obrambi, še posebej na sredini, kjer smo dobili preveč lahkih zadetkov. Uspelo jim je celo izenačiti. Ves drugi polčas so nam dihali za ovratnik, na koncu pa smo le osvojili dve točki, kar pa je najbolj pomembno."

Mitja Romih, rokometaš RK Krško:
"Tekmo smo zelo slabo odprli, saj je domačin povedel s 6:1. Do konca polčasa smo zmanjšali napake, zadevati smo začeli zicerje in ujeli priključek. V drugem polčasu pa nam je mogoče zmanjkalo malo športne sreče."

RK TRIMO TREBNJE - RK SLOVENJ GRADEC 37:27 (21:15)
Glavaš 6 (2), Jurečič (1) in Horvat po 4; Cvetko 7 (2), Kotar in Majcen (1) po 4.

Igralec tekme: Krešimir Krešić (RK Trimo Trebnje)

Trebanjci so le za slabo uro izgubili drugo mesto na lestvici, potem ko so Velenjčani slavili proti Kopru. Varovanci Uroša Zormana so nalogo v 21. krogu opravili z odliko in zanesljivo ugnali šestouvrščene goste iz Slovenj Gradca.
Na lestvici to pomeni, da imajo Celjani s tekmo manj 38 točk, sledi Trimo s 36, na tretjem mestu pa so velenjske ose s 35 točkami, a tekmo manj od Trima.
Ta je hitro unovčil svojo kakovost in proti Korošcem po polovici prvega dela igre povedel s petimi goli naskoka. Žilavi gosti so nato izkoristili slabe minute domačih in se v 26. minuti približali na vsega dva gola.
Zadnje minute prvega polčasa so znova pripadle domačim. V le slabih treh minutah so se z delnim izidom 4:0 namreč na odmor odpravili s prednostjo šestih golov.
Na začetku drugega polčasa so Trebanjci stvari postavili na svoje mesto in prednost dvignili na osem golov. Padca v igri nato za razliko od prvega dela ni bilo, še več, domači so še povišali vodstvo, ki je bilo najvišje, 35:23, po golu Krešimirja Krešića.
Za Trimo je sicer šest golov dosegel Filip Glavaš, enega več pa je pri gostih dosegel Rok Cvetko.
Zormanovi varovanci bodo v naslednjem krogu čez natanko teden dni gostovali pri Krki, medtem ko bo Slovenj Gradec dan kasneje gostil Urbanscape Loko.

IZJAVI PO TEKMI

Filip Glavaš, rokometaš RK Trimo Trebnje:
"Lepo je, da smo se po porazu s Celjem pobrali z zmago pred domačo publiko. Celotno tekmo smo imeli vse pod kontrolo, tako da smo prišli do nove rutinirane zmage nad RK Slovenj Gradec. Kljub visoki zmagi se v ekipi zavedamo, da bi lahko kakšno stvar naredili tudi bolje, zato bomo v naslednjem krogu, ko igramo proti našim večnim rivalom iz MRK Krka te napake poskusili odpraviti."

Miha Kotar, rokometaš RK Slovenj Gradec:
"Vedeli smo, da bo težka tekma. Dali smo vse od sebe, vendar smo za kakšen boljši rezultat naredili preveč napak v napadu in v obrambi. Ne preostane mi drugega, kot da čestitam svojemu domačemu RK Trimo Trebnje za zasluženo zmago."