9. 4. 2023

LL Grosist Slovan, SVIŠ Ivančna Gorica in Celje Pivovarna Laško do zmag na sobotnih obračunih 21. kroga

Tekmovalno dogajanje v Ligi NLB se preveša v zaključno fazo, to soboto so bili odigrani še zadnji obračuni 21. kroga. Osvojenih dveh točk so se veselili rokometaši iz Kodeljevega, Ivančne Gorice in Celja.

Slovanovci so na domačem terenu ugnali goste iz Prlekije, SVIŠ Ivančna Gorica je na pomembni tekmi v boju za obstanek med elito premagala mariborski Branik, Celja pa je naredilo nov korak proti osvojitvi naslova državnih prvakov v Škofji Loki.

LIGA NLB, 21. KROG

Sobota, 8. april:
RK SVIŠ IVANČNA GORICA - RK MARIBOR BRANIK 30:26 (18:12)
Marojević, Zavodnik in Tekavčič po 5; Budja 9, Sok 4 (2).

Igralec tekme: Matevž Tekavčič (RK SVIŠ Ivančna Gorica)

Ekipa iz Ivančne Gorice je prišla do zmage proti predzadnjim Mariborčanom, potem ko si je v prvem delu priigrala že lepo prednost, a je gostom na začetku drugega uspelo zaostanek znižati. Preobrata vseeno ni bilo in Sviš je z novima točkama skočil na deveto mesto prvenstvene lestvice. Maribor ostaja na predzadnjem, točkovno izenačen s Krškim.
V prvem delu se je zdelo, da bo Maribor doživel visok poraz. Domači so bili po izenačenem začetku - nazadnje sta bili ekipi skupaj pri 11:10 - v zaključku prvega dela zelo zanesljivi in so si priigrali lepo prednost (18:12).
A gostje se niso predali, v začetku drugega dela so začeli zaostanek topiti in se do 43. minute približali le na dva gola zaostanka (20:22). Preobrata pa le ni bilo, saj je Sviš hitro spet povedel za štiri, približno takšno razliko pa nato ohranjal do konca dvoboja.
Pri domačih so bili s po petimi goli najbolj razpoloženi Denis Zavodnik, Matevž Tekavčič in Marko Marojević, pri gostih je z devetimi goli izstopal Izidor Budja.
V naslednjem krogu bodo rokometaši iz Ivančne Gorice gostovali v Celju, Mariborčani bodo gostili Ribničane, obe tekmi bosta v petek, 14. aprila.

IZJAVI PO TEKMI

Matevž Tekavčič, igralec RK SVIŠ Ivančna Gorica:
"To je to, kar smo potrebovali na tej ključni tekmi. Dosegli smo pomembno zmago. V prvem polčasu smo sicer imeli nekaj problemov, ampak smo z moštveno igro prišli do svojega cilja – to je zmage in prve lige tudi v novi sezoni."

Izidor Budja, igralec RK Maribor Branik:
"Kaj naj rečem, spet naša stalnica. Napad gre dobro, obramba tudi, ampak preprosto preveč dobljenih zadetkov iz nasprotnih napadov, preveč zgrešenih zicerjev in izgubljenih žog. Imeli smo možnost, da bi zmagali, vendar nam žal ni uspelo."

Sobota, 8. april:
RD URBANSCAPE LOKA - RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO
Cingesar 5, Dolenc 4 (4); Marguč 6, Strmljan in Janc (1) po 5.

Igralec tekme: Gal Marguč (RK Celje Pivovarna Laško)

Celjani so pričakovano prišli do nove zmage, s katero so prvim zasledovalcem iz Trebnjega na prvem mestu spet ušli na +4 (40-36). Levji delež naloge so opravili že ob koncu prvega polčasa, v drugem so le še nadzorovali potek tekme.
Celjska zasedba je v prejšnjem krogu z zmago proti Trebanjcem naredila velik korak k osvojitvi naslova prvakov. Danes so to Celjani rutinsko nadgradili še s točkama iz Škofje Loke.
Domači so bili kolikor toliko enakovredni le v prvem delu tekme, po vodstvu z 9:7 pa so gostje do polčasa razliko dvignili na 17:10. To je bila prednost, ki je niso več spustili iz rok, domačim se je sicer nekajkrat uspelo približati na štiri gole zaostanka, nazadnje pri 21:25. A končnica je bila spet celjska, razlika pa na koncu osem golov.
Za Celjane je šest golov dosegel Gal Marguč, po pet pa Tilen Strmljan in Mitja Janc. Prav tako s petimi zadetki pa je bil najboljši pri domačih Darko Cingesar.
V naslednjem krogu bodo Celjani v petek gostili SVIŠ Ivančno Gorico, Škofjeločani pa dan pozneje gostovali v Slovenj Gradcu.

IZJAVI PO TEKMI

Stefan Damjanović, rokometaš RD Urbanscape Loka:
"Začetek tekme je bil zelo nervozen. Celje je le Celje, ki je nek strah in trepet nasprotni ekipi. Zgleda, da smo se tudi mi v prvih desetih minutah malo ustrašili njihove veličine. Po minuti odmora, smo to nervozo, strah odmislili in začeli z našo hitro igro. Bilo je nekaj napak, kjer je ekipa Celja to seveda kaznovala s hitrimi protinapadi. Tukaj mislim, da je Celje naredil svojo razliko. Mi smo se borili, dali svoj maksimum in mislim, da smo lahko na trenutke zadovoljni s prikazano igro. Imamo še kar nekaj napak za popraviti, do naslednje tekme, ki bo v Slovenj Gradcu."

Gal Marguč, rokometaš RK Celje Pivovarna Laško:
"Loka je vedno neugodno gostovanje. Doma vedno igra zelo dobro, ne dela veliko napak. Vedeli smo, da bo težka tekma, da je ne bomo rešili v prvih 10 minutah. Moram priznati, da nam je bilo kar težko, predvsem v obrambi danes nismo bili pravi od 10 minute naprej. Na srečo smo zadnjih 10 minut prvega polčasa malo bolj stisnili in naredili malo večjo razliko, potem pa spet slabo odprli drugi polčas. Enostavno se nismo mogli sprostiti in tako pustili Loki, da so se nam približali na 4, 5 golov razlike. Na koncu je važna zmaga. Gremo dalje. Naslednja tekma je Sviš doma in nato znova težko gostovanje v Ribnici."

RD LL GROSIST SLOVAN - RK JERUZALEM ORMOŽ 32:28 (19:16)
Soršak 10, Tufegdžić 8 (4); Kosi 11 (7), Ćirović 5.

Igralec tekme: Jaka Soršak

Pred začetkom današnjega obračuna ekip spodnjega dela lestvice so imeli Kodeljevčani na 11. mestu 12 točk, Ormožani pa so bili dve mesti višje in z dvema točkama več. Razplet tekme je gostitelje po zanesljivi zmagi točkovno izenačil z današnjimi tekmeci, a ima ormoška zasedba še tekmo v dobrem.
Že v prvem delu so domači sredi polčasa prvič povedli za več kot dva gola, potem pa so prednost treh zadetkov znali zadržati. Tudi ob polčasu je bila razlika +3 za ljubljansko ekipo.
Tudi nadaljevanje je bilo podobno. Ormožani se nikakor niso mogli približati, saj je Slovan nadzoroval tekmo in jim ni pustil bližje. V končnici so domači še nekoliko bolj pritisnili in prednost povečali na pet golov, tako da je bilo že precej pred koncem jasno, da bo zmaga ostala na Kodeljevem.
Strelsko sta izstopala Jaka Soršak z desetimi in Aleksa Tufegdžić z osmimi goli pri domačih, medtem ko je bil najboljši strelec tekme za Ormožane Tilen Kosi, ki je končal pri 11 zadetkih, zadel je tudi vseh sedem sedemmetrovk za goste.
V naslednjem tednu bodo Ormožani igrali dve tekmi, v torek zaostali dvoboj 19. kroga proti Gorenju, v soboto pa še tekmo 22. kroga z Dobovo. Tekma tega kroga med Slovanom in Gorenjem pa je prestavljena na maj.

IZJAVI PO TEKMI

Jaka Soršak, rokometaš RD LL Grosist Slovan:
"Tekma je bila zelo težka za obe ekipi, ki sta igrali dobro obrambo, bila je močna tekma z veliko nihanja. Odigrali smo dover obračun in ga mirno končali, imeli smo tudi kanček več športne sreče. Čestitke gostom.”

David Bogadi, rokometaš RK Jeruzalem Ormož:
"Težka tekma, hitra igra na obeh straneh. Slovan je naredil nekaj manj napak, sami pa smo premalo verjeli v zmago in nismo bili dovolj predrzni. Slovan je imel tudi malo večjo željo kar je na koncu naredilo razliko."