11. 4. 2023

Slovenci v zaključek kvalifikacij s pomlajeno zasedbo

Slovenska moška rokometna reprezentanca si je po dveh zmagah nad Črno goro ter po eno nad BiH in Kosovom že zagotovila nastop na evropskem prvenstvu v začetku prihodnjega leta v Nemčiji. Konec tega meseca sta pred njo še zadnji dve tekmi kvalifikacij proti Bosni in Hercegovini v Cazinu (27. 4.) in Kosovu v Velenju (30. 3.).


Selektor Uroš Zorman bo po 100-odstotnem izkupičku v uvodnih dveh kvalifikacijskih ciklih za nastop na zaključnem turnirju stare celine, ki bo med 10. in 28. januarjem prihodnje leto v Berlinu, Hamburgu, Münchnu, Kölnu, Düsseldorfu in Mannheimu, prevetril zasedbo in priložnost za dokazovanje ponudil igralcem, ki predstavljajo prihodnost slovenskega reprezentančnega rokometa.


Na zadnji kvalifikacijski akciji bodo manjkali številni dolgoletni nosilci igre, vpoklic pa so dobili nekateri rokometaši, ki so do sedaj v dresu članske reprezentance igrali zgolj na pripravljalnih dvobojih, sredozemskih igrah ali pa dresa z državnim grbom še sploh niso oblekli. Igralci, ki bodo s svojimi izkušnjami v igro vnašali stabilnost, bodo tokrat Jože Baznik, Nejc Cehte, Aleks Kavčič, Nik Henigman, Kristjan Horžen, Tadej Mazej, Domen Novak in Rok Ovniček, ki so že zbrali dvomestno število nastopov za člansko reprezentanco. Na tokratnem spisku selektorja Zormana je kar deset igralcev iz domače Lige NLB, svoje predstavnike bodo v izbrani vrsti imeli Celje Pivovarna Laško (ob Mazeju še Tim Cokan, Tilen Strmljan in Stefan Žabić), Gorenje Velenje (Jernež Drobež, Timotej Grmšek in Peter Šiško), Trimo Trebnje (Gašper Horvat in Staš Slatinek Jovičić) in Jeruzalem Ormož (Alen Skledar). Iz Madžarske in Nemčije bosta na zbor pripotovala Grega Krečič in Miljan Vujović.


"Na uvodnih štirih tekmah smo si že zagotovili nastop na EP in prvo mesto v skupini, tako da imamo priložnost, da v zadnjem ciklu malce prevetrimo ekipo. V tej akciji bodo priložnost dobili mlajši igralci. Nekateri od njih so prihodnost slovenskega reprezentančnega rokometa, poleg njih pa bodo nastopili tudi stalni reprezentanti, ki pa so imeli v preteklosti nekoliko manjšo minutažo," je na današnji novinarski konferenci v prostorih Rokometne zveze Slovenije uvodoma dejal Zorman.


"Verjamem v to ekipo. Naš cilj je, da na zadnjih dveh kvalifikacijskih tekmah dosežemo dve zmagi in kvalifikacije končamo z maksimalnim številom točk. Na zadnji akciji bomo trdo delali, gre za nadgradnjo našega dosedanjega dela, na kateri želimo razširiti obstoječo bazo igralcev," je dodal selektor.


Prevetrena elitna izbrana vrsta bo priprave pričele 23. aprila v Zrečah. Prva tekma v zadnjem ciklu bo 27. aprila v Cazinu, kjer slovenske rokometaše ob 20.00 čaka obračun z rokometaši iz BiH, druga pa tri dni kasneje, ko bodo v velenjski Rdeči dvorani ob 18.00 gostili tekmece iz Kosova.


"Od tekmecev pričakujemo resna dvoboja. V Cazinu bodo imeli gostitelji zagotovo svoje načrte. Proti Kosovu bomo mi želeli kvalifikacijski ciklus skleniti z zmago. Tekmi jemljemo maksimalno resno glede nato, da bomo nastopili v pomlajeni zasedbi in bodo med igralci tudi fantje, ki bodo prvič občutili čast igranja za svojo državo. Želimo si zmag in napredka. Cilj je ostati nepremagani," se je proti prihajajočima dvobojema ozrl pomočnik selektorja, Luka Žvižej.


Po štirih odigranih tekmah v skupini 7 je Slovenija zbrala vseh osem točk, Črna gora in BiH jih imata po štiri, Kosovo pa je brez njih. Na EP se bo poleg Slovenije uvrstila še drugouvrščena izbrana vrsta, pogojno tudi tretjeuvrščena, če bo zbrala zadostno število točk.

ROKOMETAŠI, VABLJENI NA PRIPRAVE ZA KVALIFIKACIJE ZA EURO 2024
Igralec Klub
Jože Baznik USAM Nimes Gard (Francija)
Tim Cokan Celje Pivovarna Laško (Slovenija)
Timotej Grmšek Gorenje Velenje (Slovenija)
Nejc Cehte GOG Håndbold (Danska)
Gašper Horvat Trimo Trebnje (Slovenija)
Jernej Drobež Gorenje Velenje (Slovenija)
Nik Henigman Saint-Raphaël Var Handball (Francija)
Kristjan Horžen Rhein-Neckar Löwen (Nemčija)
Aleks Kavčič PPD Zagreb (Hrvaška)
Miljan Vujović TVB Stuttgart (Nemčija)
Grega Krečič KK Csurgoi (Madžarska)
Tilen Strmljan Celje Pivovarna Laško (Slovenija)
Alen Skledar Jeruzalem Ormož (Slovenija)
Peter Šiško Gorenje Velenje (Slovenija)
Tadej Mazej Celje Pivovarna Laško (Slovenija)
Domen Novak HSG Wetzlar (Nemčija)
Rok Ovniček HBC Nantes (Francija)
Staš Slatinek Jovičić Trimo Trebnje (Slovenija)
Stefan Žabić Celje Pivovarna Laško (Slovenija)
ŠTAB REPREZENTANCE
Član Vloga
Uroš Zorman selektor
Luka Žvižej pomočnik selektorja
Gorazd Škof trener vratarjev
Rok Košak trener za telesno pripravo
Sašo Djurić zdravnik
Anže Dolničar fizioterapevt
Rudi Slobodnik fizioterapevt
Ciril Andoljšek tehnični vodja
Vid Kavtičnik direktor reprezentance
KVALIFIKACIJSKI TEKMI ZA EP 2024
Četrtek, 27. april, ob 20.00 (Cazin, Bosna in Hercegovina):
BOSNA IN HERCEGOVINA : SLOVENIJA

Nedelja, 30. april, ob 18.00 (Rdeča dvorana, Velenje):
SLOVENIJA : KOSOVO