15. 4. 2023

Dolenjski derbi Trebanjcem, Celjani z zmago krstili dvorano v Štorah, Mariborčani do pomembne točke

Na petkovih obračunih 22. kroga Lige NLB so se zmag veselili rokometaši Trima Trebnjega in Celja Pivovarne Laško, Maribor Branik in Riko Ribnica pa sta se razšla z delitvijo točk.

Celjani so z zmago nad SVIŠ Ivančno Gorico še stopničko bližje končnemu naslovu državnih prvakov, Trebanjci pa so z dvema točkama v Novem mestu unovčili spodrsljaj Velenjčanov, ki so med tednom remizirali z Ormožani. Na drugem koncu lestvice so se točke proti Ribničanom razveselili Mariborčani.

LIGA NLB, 22. KROG

Petek, 14. april:
RK KRKA NOVO MESTO - RK TRIMO TREBNJE 28:32 (15:17)
Knavs 10 (2), Avsec 5; Slatinek Jovičić 7, Horvat 5.

Osrednja tekma 22. kroga med drugouvrščenimi Trebanjci in četrtouvrščenimi Novomeščani se je v dolenjski prestolnici končala z zmago izbrancev gostujočega trenerja Uroša Zormana.
Lokalni obračun so bolje pričeli Novomeščani in po golu Uroša Knavsa v 13. minuti povedli z 10:6. Favorizirani gosti so po uvodni zadregi v nadaljevanju prevzeli vajeti igre v svoje roke. V 21. minuti so izenačili na 12:12, dve minuti kasneje pa sta Staš Slatinek Jovičić in David Didovič goste popeljala v vodstvo s 14:12.
Trebanjci so tudi v zadnjem delu prvega polčasa igrali zbrano in učinkovito, po golu Krešimirja Krešića pa je njihova prednost v 28. minuti narasla na +3 (17:14).
V prvi polovici drugega polčasa se je v Marofu prašilo na vse strani. Novomeščani so po golu Vojislava Vukića v 38. minuti ujeli Trebanjce in izenačili na 19:19. Do 46. minute je bila tekma povsem odprta, nato pa so Zormanovi varovanci pri vodstvu 23:22 naredili delni izid 3:0 in tri minute kasneje povedli za štiri gole (26:22).
V prelomnih trenutkih dvoboja so zadržali visoko raven igre v obrambi in napadu ter bojevite gostitelje imeli pod nadzorom.
V trebanjski ekipi sta bila najbolj učinkovita Slatinek Jovičić s sedmimi in Gašper Horvat s petimi goli, v novomeški pa Uroš Knavs z enajstimi in Jernej Avsec s petimi zadetki.
Trebanjska zasedba bo v prihodnjem krogu gostila ormoški Jeruzalem, novomeška pa bo gostovala v Škofji Loki.

IZJAVI PRED TEKMO

Tilen Kukman, rokometaš MRK Krka:
"Začetek tekme je bil zelo dober, potem pa smo v drugem delu prvega polčasa nekoliko slabše odigrali v napadu in naredili nekaj tehničnih napak. Da bi osvojili zmago pred polno domačo dvorano, nam je na koncu zmanjkalo nekaj zbranosti."

Gregor Potočnik, rokometaš RK Trimo Trebnje:
"Mislim, da smo izpolnili vsa pričakovanja gledalcev in sem vesel, da smo osvojili obe točki, ki nam veliko pomenita v boju za končno drugo mesto. Čestitam ekipi Krke za dobro in fer igro, pa tudi svojim soigralcem, ki so se borili skozi celotno tekmo."

RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO - RK SVIŠ IVANČNA GORICA 37:27 (22:12)
Vlah 7, Marguč 6 (3); Abramović 7 (3), Justin in Tekavčič po 4.

Igralec tekme: Aleks Vlah (RK Celje Pivovarna Laško)

Celjski rokometaši strumno korakajo proti 26. naslovu državnih prvakov. Po zanesljivi zmagi nad tekmeci iz Ivančne Gorice imajo pred zadnjimi štirimi krogi še naprej štiri točke prednosti pred najbližjimi zasledovalci iz Trebnjega, ki so bili v današnjem lokalnem dvoboju boljši od Novomeščanov.
Izbranci celjskega stratega Alema Toskića so imeli le v uvodnih minutah nekaj težav z Dolenjci. Po zaostanku 2:4 so hitro dosegli pravo delovno temperaturo in v nadaljevanju povsem zagospodarili v dvorani v Štorah ter po golu Aleksa Vlaha v 26. minuti povedli z 19:8.
V začetku drugega polčasa so si priigrali najvišje vodstvo na tekmi (26:13), nato pa tekmo mirno pripeljali do končne zmage.
V štajerski ekipi sta bila najbolj učinkovita Aleks Vlah s sedmimi in Gal Marguč s šestimi goli, v dolenjski pa Marko Abramović s sedmimi in Matevž Tekavčič s štirimi zadetki.
Celjska zasedba bo v prihodnjem krogu gostovala v Ribnici, ekipa iz Ivančne Gorice pa bo gostila Slovenj Gradec.

IZJAVI PO TEKMI

Gal Marguč, rokometaš RK Celje Pivovarna Laško: 
"Zelo smo veseli, da smo se predstavili polni dvorani, ki nas je bodrila skozi celotno srečanje. V čast nam je, da smo igrali v tako lepi novi dvorani. Verjamem, da so gledalci skupaj z nami uživali vse do konca tekme. Odprli je sicer nismo po željah, potem pa jo dobro nadaljevali, garali v obrambi in v napadu ter na koncu zasluženo slavili."

Andraž Justin, rokometaš RK SVIŠ Ivančna Gorica:
"Vzdušje v Štorah je bilo fantastično. Pred polnimi tribunami in pred sijajnim vzdušjem je bilo lepo igrati. Zavedali smo se, da je nasprotnik za nekaj razredov boljši od nas, a smo se borili po svojih najboljših močeh, potem ko smo dali resnično vse od sebe. Nekaj časa smo bili na začetku tekme konkurenčni, potem pa so dali Celjani v prestavo višje ter nam rezultatsko pobegnili. Čestitke gostiteljem za zasluženo zmago."

RK MARIBOR BRANIK - RD RIKO RIBNICA 33:33 (15:18)
Budja 7, Kačičnik 6; Hrastnik 9 (2), Bogdanović 6.

Igralec tekme: Denis Strašek (RK Maribor Branik)

Mariborske rokometaše so malenkosti ločile do tretje zmage v sezoni 2022/23. V razburljivem dvoboju so po golu Izidorja Budje v zadnji minuti povedli s 33:32, njihove upe na tretji par točk pa je pokopal Gašper Hrastnik po uspešno izvedeni sedemmetrovki.
Mariborčani so po današnjem remiju še naprej na 13. mestu v 14-članski elitni ligi, Krčanom, ki so ob tekmi manj trenutno na 12. mestu, pa so se približali na točko zaostanka. Ribničani so po številu točk ujeli četrtouvrščene Novomeščane.
V dvorani Tabor se je od prve do zadnje minute odvijal izenačen in enakovreden boj. Igralci iz suhe robe so si v začetku drugega polčasa priigrali najvišjo prednost na dvoboju (19:15), a so varovanci domačega trenerja Luke Žvižeja nato naredili delni izid 4:0 in tekmo postavili v začetno izhodišče.
Do konca tekme se je tehtnica nagibala na eno in drugo stran, po pravi drami pa sta se tekmeca razšla z nedoločenim izidom.
V domači ekipi je bil najbolj učinkovit Budja s sedmimi goli. Enega manj je dosegel Vid Kačičnik, izkazal pa se je tudi vratar Denis Strašek, ki je zbral kar 17 obramb. V gostujoči zasedbi je Hrastnik dosegel devet, Ilija Bogdanović pa šest zadetkov.
Ribniška zasedba bo v prihodnjem krogu gostila Celje Pivovarno Laško, mariborska pa Krško.

IZJAVI PRED TEKMO

Luka Žvižej, trener RK Maribor Branik:
"Denis je bil danes v golu zares izjemen. Tudi vsi ostali igralci so pokazali zelo dobro igro. Uspevalo nam je igrati tako, kot smo se dogovorili pred tekmo. Na koncu smo nekoliko razočarani, saj smo imeli priložnost za dve točki. A tako je. Tudi mi smo v tej sezoni že dobili kakšno točko po izteku tekme. Zdaj je, kot vedno rečem, na teh dobrih stvareh gradit in na preostalih tekmah poloviti točke, ki jih potrebujemo."

Gašper Hrastnik, rokometaš RD Riko Ribnica:
"Pričakovana težka tekma. V letošnji sezoni nam Maribor ne leži. Že lani smo imeli z njim velike težave. Na začetku smo imeli veliko težav v obrambi, napad je dobro tekel. Rad bi izpostavil predstavo njihovega vratarja, ki je bil izjemen. To je na koncu odločilo tekmo v prid domačinov. Vseeno pa mislim, da smo bili v obrambi prešibki."