26. 4. 2023

Slovenci pred polno cazinsko dvorani proti Bosni in Hercegovini

Slovenska izbrana vrsta je v sredinih večernih urah prispela v Bosno in Hercegovino, kjer se bo v četrtek, ob 20.00, pomerila z gostitelji pred razprodano dvorano v Cazinu. Na peti tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024, na katerega so se Slovenci že uvrstili, bo četa Uroša Zormana iskala svojo peto zmago.

Ohranitev niza neporaženosti v kvalifikacijskem ciklu za turnir stare celine, ki bo januarja prihodnje leto potekal v Nemčiji, ostaja cilj slovenske izbrane vrste pred obračunom z moštvom Bosne in Hercegovine v cazinski dvorani športnega centra Saliha Omerčevića. Slovenci so si svojo peto zaporedno (skupno štirinajsto) uvrstitev na evropsko prvenstvo zagotovili že v marčevskem reprezentančnem terminu z dvema zmagama nad Črno goro.

Iz skupine rokometašev, ki so se zbrali v Zrečah, so v domovini ostali Nejc Cehte, Gašper Horvat in Alen Skledar, reprezentanci pa sta se na treningih in poti na gostovanje pridružila legionarja iz nemškega državnega prvenstva, Urh Kastelic in Miha Zarabec. Šestnajsterica, ki bo kandidirala za nastop na dvoboju z Bosanci, bo znana v četrtkovih dopoldanskih urah.

Slovenska zasedba se je proti Bosni in Hercegovini pomerila na prvem obračunu v kvalifikacijah za EP 2024, ko je v Mariboru slavila zmago z 28:20. Po štirih odigranih tekmah v skupini 7 je Slovenija zbrala vseh osem točk, Črna gora in BiH jih imata po štiri, Kosovo pa je brez njih. Na EP se bo poleg Slovenije uvrstila še drugouvrščena izbrana vrsta, pogojno tudi tretjeuvrščena, če bo zbrala zadostno število točk. 

Četrtek, 27. aprila, ob 20.00:
SLOVENIJA - BOSNA IN HERCEGOVINA (Neposredni prenos na TV Slovenija 2)

IZJAVI PRED TEKMO

Uroš Zorman, selektor Slovenije:
"Na dvoboj z reprezentanco Bosne in Hercegovine se nismo pripravljali nič drugače kot v preteklosti. Pri fantih, ki so prišli na reprezentančno akcijo, je videti, da se zavedajo odgovornosti in dobro vzdušje v izbrani vrsti traja še naprej. Ne odpravljamo se na prijateljski turnir, cilj še vedno ostaja kvalifikacije zaključiti neporaženi. S pomlajeno zasedbo, ki še ni tako uvedena v naš sistem, bo potrebno imeti nekaj potrpljenja, a želimo si borbene predstave. Če bomo vsi dali vse od sebe, uspeh ne bo izostal."

Nik Henigman, rokometaš Slovenije:
"V tokratni zasedbi sem med izkušenejšimi po reprezentančnih nastopih in starejšimi po letih, kar je zame nova izkušnja. Za uspeh na prihajajočih tekmovalnih preizkušnjah bo pomembna ekipa in vsi člani izbrane vrste so si vpoklic s predstavami v svojih klubih nedvomno zaslužili. Tekma pred vročimi navijači v Cazinu bo pravi preizkus za naše moštvo. Z zagotovljeno uvrstitvijo na evropsko prvenstvo smo se otresli pritiska, zdaj moramo uživati na preostalih dvobojih in doseči zmagi. Z našo dobro obrambo in hitro igro v napadu bomo iskali rešitve za zasedbo Bosne in Hercegovine.