5. 5. 2023

Zaključni turnir v Ormožu bo dal odgovor o pokalnem zmagovalcu

Ormož bo prihajajoči konec tedna gostil zaključni turnir Pokala Slovenije v moški konkurenci, štirje dvoboji v športni dvorani Hardek pa bodo dali odgovore o razvrstitvi prvih štirih moštev letošnje sezone pokalnega tekmovanja. Veliko finale bo na sporedu v nedeljo, ob 17.30, v njem se bosta pomerila zmagovalca polfinalnih srečanj Celje Pivovarna Laško - Koper ter Jeruzalem Ormož - Krka.

Še pred končnim razpletom državnega prvenstva bo znano moštvo, ki bo v svoje vitrine dodalo pokalno lovoriko. To je v pretekli sezoni uspelo rokometašem Gorenja Velenja, ki so v finalu ugnali Urbanscpae Loko (34:31), dan pred tem pa Celjane, ki so zaključni turnir sklenili z zmago na tekmi za tretje mesto proti Dobovi. Za najboljšega igralca turnirja četverice najboljših ekip je bil izbran Domen Tajnik, najboljši vratar je postal Alen Husejnović iz Dobove, največ zadetkov (14) pa je dosegel član škofjeloške zasedbe, Grega Jamnik.

Tokrat branilcev naslova ne bo niti v polfinalu, žreb jim je dvoboj s pivovarji namenil že v četrtfinalu, kjer so izpadli tudi Trebanjci, še eni med tistimi, ki bodo sezono 2022/23 v Ligi NLB končali pri vrhu. Moštvo Trima je bilo žrtev zasedbe Jeruzalema Ormoža in vroče dvorane na Hardeku, ki bo eden izmed glavnih adutov gostiteljev Final 4 pokalnega turnirja.

Ormožani se želijo pred svojimi privrženci prebiti v nedeljski finale. Na letošnjem pokalnem zaključku bo njihov moto "borba in moč", tako kot se imenuje njihova klubska revija, ki bo obiskovalcem tekem na voljo v novi izdaji.

Na prvi polfinalni tekmi, ki se bo začela ob v soboto, 6. maja, ob 14.45, bo domači ormoški zasedbi nasproti stalo moštvo novomeške Krke, ki velja za prijetno presenečenje sezone po povratku med slovensko elito. Na poti do zaključnega vikenda v pokalnem tekmovanju je ugnalo Herz Šmartno, Veliko Nedeljo in Maribor. "Ekipo, ki gosti turnir, smo v letošnji sezoni premagali že dvakrat, zakaj jih ne bi še tretjič," se je v izjavi pred polfinalom spraševal strateg zeleno-belih, Mirko Skoko, ki je privržencem novomeškega rokometa zagotovil, da njegovi fantje dobro trenirajo in so visoko motivirani.

Nič manj ne bodo motivirani v taboru zasedbe iz mesta ob Savinji. Tudi med nosilci celjskega moštva je nekaj igralcev, ki še niso okusili slasti pokalnega naslova zmagovalcev. "V Ormožu moramo biti osredotočeni od prve do zadnje sekunde, saj je pokalno tekmovanje v preteklosti že postreglo s številnimi presenečenji. Naredili bomo vse, da najprej premagamo Koper, nato pa svoje znanje pokažemo še v finalu," je načrte pivovarjev komentiral Tilen Strmljan.

Koprčani, ki bodo izzivalci moštva iz Zlatoroga, v turnir vstopajo neobremenjeni, a ne brez tekmovalnih ambicij. "Celjani so veliki favoriti, a bele zastave ne bomo vnaprej izobesili. Borili se bomo po svojih najboljših močeh in jih skušali presenetiti," je pred turnirjem v Ormožu dejal kapetan Kopra Jaka Moljk, ki bo skupaj s soigralci poskušal prepreči pot Koprčana v dresu Celja, Aleksa Vlaha, do prve pokalne trofeje.

Na minulih rokometnih pokalnih tekmovanjih so bili najbolj uspešni rokometaši iz Celja, na zmagovalni oder so se povzpeli kar 21-krat. Po trikrat sta zmagala Koper in Gorenje Velenje, po enkrat pa sta bila uspešna Gold Club Hrpelje in Prule 67. V sezonah 2019/20 in 2020/21 ni bilo pokalnega tekmovanja zaradi pandemije novega koronavirusa.

POKAL SLOVENIJE
Ormož, 6. in 7. maja

PRVI DAN

Polfinale, sobota, 6. maja, ob 14.45:
RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO - RD KOPER

ob 17.30:
RK JERUZALEM ORMOŽ - MRK KRKA (Neposredni prenos na TV Slovenija 2)

DRUGI DAN

Tekma za tretje mesto, nedelja, 7. maja, ob 14.15:
PORAŽENEC POLFINALA 1 - PORAŽENEC POLFINALA 2

Finale, 17.30:
ZMAGOVALEC POLFINALA 1 - ZMAGOVALEC POLFINALA 2 (Neposredni prenos na TV Slovenija 2)