13. 5. 2023

Celjani korak do naslova državnih prvakov

Celjani po zmagi korak bližje naslovu, Krčani po porazu korak dlje od obstanka med elito.

Celjska zasedba je na domačih tleh ugnala moštvo Maribora Branika (36:29), Slovanovci pa so si v Krškem z zmago tudi matematično zagotovili obstanek v Ligi NLB (35:30).

LIGA NLB, 24. KROG

Petek, 12. maja:
RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO - RK MARIBOR BRANIK 36:29 (16:14)
Strmljan 7, Mazej 5; Jerenec 11, Kačičnik 5.

Igralec tekme: Tilen Strmljan (RK Celje Pivovarna Laško)

Rokometaši so se po pokalnem premoru znova vrnili na parkete v državnem prvenstvu. Celjani so si v Ormožu zagotovili 22. pokalno lovoriko, v ligi pa korakajo proti 26. naslovu.
Po današnji zmagi nad Mariborom imajo pred drugouvrščenim Trimom iz Trebnjega šest točk naskoka dva kroga pred koncem. Trebanjce tekma tega kroga sicer še čaka v nedeljo, ko bodo gostovali pri tretjeuvrščenemu Gorenju iz Velenja. Če Trimo dvoboja ne dobi, bo naslov celjski.
Mariborčani se skupaj z Dobovo in Krškim borijo za obstanek v ligi. Zaenkrat še imajo točko prednosti pred zadnjeuvrščenim Krškim, ki se danes doma meri s Slovanom.
Celjani so sicer hitro povedli s 3:1, toda dvoboj je bil celoten prvi polčas precej izenačen, saj so Mariborčani uspešno držali stik z domačini. Rokometaši iz knežjega mesta so na glavni odmor odšli s prednostjo dveh golov.
Drugi polčas pa so varovanci Alema Toskića napadalno odprli in se odmaknili na prednost štirih zadetkov (18:14). Po dobrih desetih minutah nadaljevanja so grofje po golu Matica Suholežnika vodili za +5 (23:18). V nadaljevanju rokometaši Maribora niso več mogli parirati Celjanom, ti so vmes povedli za +7, do konca tekme pa varno zadržali prednost.
Pri celjski zasedbi se je s sedmimi goli najbolj izkazal Tilen Strmljan, pet jih je dodal Tadej Mazej. Na drugi strani je blestel Filip Jerenec z 11 zadetki, pet jih je prispeval Vid Kačičnik.
V naslednjem, predzadnjem krogu bodo Celjani doma gostili Krško, Mariborčani pa Slovenj Gradec.

IZJAVI PO TEKMI

Alem Toskić, trener RK Celje Pivovarna Laško:
"Po naslovu pokalnih prvakov smo se zavedali, da so pred nami še tri prvenstvene tekme, ki jih moramo odigrati na najboljši možen način. Ekipa je še nekoliko utrujena od zaključnega turnirja pokalnega tekmovanja, zato ni bilo lahko. Igralci so pokazali karakter, ko je bilo najbolj pomembno. Na koncu je bilo samo še vprašanje s kakšno razliko bomo slavili."

Luka Žvižej, trener RK Maribor Branik:
"Naše moštvo je glede na samo stanje, ki ga imamo v ekipi, tekmo v Celju korektno odigralo. Pokazali smo kar nekaj dobri stvari. Najpomembneje je, da smo ostali vsi zdravi ter da bomo lahko prihodnjo domačo tekmo odigrali v popolni postavi." 

RK KRŠKO - RD LL GROSIST SLOVAN 30:35 (16:17)
Javor (2) in Dragan po 6; Tufegdžić 9 (2), Soršak 6.

Igralec tekme: Erik Krbavčić (RD LL Grosist Slovan)

Zadnjeuvrščeni Krčani bi lahko z zmago prehiteli Mariborčane, ki so danes izgubili v Celju, a so jim načrte prekrižali rokometaši Slovana. Ti so vpisali osmo zmago v sezoni in prehiteli Loko na osmem mestu razpredelnice. Krško z dvema zmagama in osmimi osvojenimi točkami ostaja na zadnjem mestu.
Dvoboj se je začel izenačeno, nobena izmed ekip si ni priigrala večjega naskoka, prednost sta si moštvi nekajkrat tudi izmenjali. Gostje so nato počasi prevzeli pobudo in z delnim izidom 4:0 povedli z 8:5. Krčani so se približali na le gol zaostanka in do konca polčasa lovili gostujočo zasedbo, ki pa je minimalno prednost odnesla v slačilnico.
Domačini so jo takoj po odmoru izničili, ko je Marko Sintič zadel za 17:17, Krčani pa so nato hitro izkoristili še dve priložnosti in povedli z 19:17. Gostje so se potem le prebudili in izid znova poravnali. Do konca tekme pa so bili Ljubljančani boljši nasprotnik, dobrih petnajst minut pred koncem so povedli za pet golov (28:23). Prednost je bila prevelika, da bi se domačini lahko vrnili.
Pri domači zasedbi sta bila s šestimi goli najuspešnejša Alan Javor in Andraž Dragan. Za Slovan je bil devetkrat natančen Aleksa Tufegdžić, šestkrat pa Jaka Soršak.
V naslednjem, predzadnjem krogu Krčani odhajajo na težko gostovanje k vodilnemu Celju, Slovan pa bo gostoval v Dobovi.

IZJAVI PO TEKMI

Matej Košir, rokometaš RK Krško:
"Danes so odločili naši zgrešeni zicerji, penali, slab začetek tekme. Čeprav smo jih na začetku polčasa ujeli, je bilo na koncu vseeno premalo."

Erik Krbavčić, rokometaš RD LL Grosist Slovan:
"Vedeli smo, da bo ta tekma za nas odločilna in da bomo z zmago zagotovili obstanek v ligi. Zato smo se dobro pripravili na ekipo Krškega. Čestitam svojim soigralcem in domači ekipi za dobro borbo."