28. 5. 2023

Sezona 2022/23 v Ligi NLB zaključena

Ekipe Lige NLB so potegnile črto pod sezono 2022/23, v soboto so na tekmah zadnjega kroga zmage slavili rokometaši Dobove, Trima Trebnjega, Kopra, Gorenja Velenja, Rika Ribnice, Krke in Celja Pivovarne Laško.

Dejstvi, da so Celjani dobitniki letošnje dvojne krone v ligaškem in pokalnem tekmovanju ter da se od elite poslavljajo Mariborčani in Krčani, sta bili znani že pred začetkom sklepnih obračunov prvoligaškega tekmovanja. Po odigranih zaključnih šestdesetih minutah na sedmih rokometnih prizoriščih v Sloveniji je znan tudi končni vrstni red moštev Lige NLB za sezono 2022/23.

Prvouvrščeni Celjani so si z naslovom državnim prvakov znova zagotovili igranje v skupinskem delu lige prvakov. Drugouvrščeni Velenjčani in njihovi zasledovalci iz Trebnjega se bodo merili v evropski ligi, kjer bodo ose tekmovanje najverjetneje začele v skupinski fazi tekmovanja, levi pa v kvalifikacijah, odvisno od razpleta finalnega turnirja in odločitve Evropske rokometne zveze o razporedu. Sodelovanje v pokalu EHF si je s četrtim mestom priborila Krka, Slovenija pa bo tudi letos zaprosila za dodatno mesto v tem evropskem tekmovanju, kar pot v Evropo odpira petouvrščenih Ribničanom.

Za zasedbo iz dežele suhe robe so se na prvenstveni razpredelnici zvrstili: Slovenj Gradec, Koper, Urbanscape Loka, LL Grosist Slovan, SVIŠ Ivančna Gorice, Jeruzalem Ormož, Dobova, Maribor Branik in Krško.

LIGA NLB, 26. KROG

Sobota, 27. maja:
RK KRŠKO - RK DOBOVA 23:28 (14:16)
Javor in Sintič po 5; Pintar 11 (1), Dizdar, Grobelnik in Latković po 3.

Igralec tekme: Tilen Grudnik (RK Dobova)

Dobova in Krško sta se do konca sezone borila za obstanek v ligi NLB. Na koncu je smetano pobrala Dobova, medtem ko se Krško, skupaj z mariborskim Branikom, poslavlja od rokometne elite. Njuni mesti bosta v sezoni 2023/24 zasedla Škofljica in Ljubljana.
Lokalni rokometni derbi zaradi znanih okoliščin ni bil tako vroč in bojevit kot v preteklosti, na koncu pa so se zmage veselili Dobovčani. Ti so imeli v svojih vrstah dva izjemno razpoložena igralca: Blaž Pintar je dosegel enajst golov, vratar Tilen Grudnik pa je zaustavil 13 tekmečevih strelov.
V domači ekipi sta Marko Sintič in Alan Javor dosegla po pet zadetkov.

IZJAVI PO TEKMI

Matej Košir, rokometaš RK Krško:
"Dobova je bila danes boljši nasprotnik. Mi smo se boril, dali vse od sebe ampak to ni bilo dovolj."

Klemen Mlakar, rokometaš RK Dobova: 
"Konec sezone. Za poslastico na koncu je bil še lokalni derbi z ekipo Krškega, ki sicer ni o ničemer več odločal. Je pa šlo za prestiž, saj vsi vemo pomen tega derbija. Na Krško smo se pripravili tako, kot na vsako tekmo. Veseli smo, da smo to pokazali na igrišču in tako sezono zaključili z zmago. Rad bi se zahvalil vse navijačem, da so prišli na mojo zadnjo tekmo v karieri in zelo vesel sem, da sem jo zaključil, kjer se je vse skupaj začelo."

RD LL GROSIST SLOVAN - RK TRIMO TREBNJE 32:39 (18:23)
Stopar 6, Sanković, Tufegdžić (1), Šebalj (1) in Soršak po 4; Jurečič 11 (6), Horvat in Miklavec po 6.

Trebanjska ekipa je bila poldrugi mesec pred koncem sezone 2022/23 v resnih kombinacijah za premierna naslova državnega in pokalnega prvaka. Izbrancem slovenskega selektorja in dolenskega rokometnega velikana Uroša Zormana se na odločilnih tekmah za naslov državnega prvaka proti Celjanom in Velenjčanom ni izšlo. Osvojili so tretje mesto, spodletelo pa jim je tudi v pokalnem tekmovanju, kjer so jih v četrtfinalu presenetili Ormožani.
Ljubljanska ekipa je v tej sezoni prikazala toplo-hladne predstave. Najboljše je "prihranila" za zaključek sezone, ko si je pod vodstvom nekdanjega selektorja Borisa Denića, ki se je sredi sezone vrnil na Kodeljevo, zagotovila obstanek v ligi NLB.
Zadnji ligaški obračun na Kodeljevem se je končal z zmago papirnatih favoritov iz Trebnjega. Ti so temelje za zmago postavili v končnici drugega polčasa, nato pa zanesljivo držali prednost štirih do osmih golov.
Pri Trebanjcih je Jan Jurečič dosegel enajst, pri Ljubljančanih pa Žiga Stopar šest golov.

RK GORENJE VELENJE - RK SVIŠ IVANČNA GORICA 36:24 (18:13)
Grmšek in Sokolič (2) po 6; Marojević 5, Cirar (1), Pirnar (3), Zavodnik in Tekavčič po 3.

Igralec tekme: Timotej Grmšek (RK Gorenje Velenje)

Velenjčani v tej sezoni v ligi NLB niso bili kos tekmecem iz Celja, v boju za drugo mesto pa so bili boljši od ambicioznih Dolenjcev. Izbranci primorskega strokovnjaka na velenjski klopi Zorana Jovičića so sezono končali s točko več od Trebanjcev in petimi manj od Celjanov. Velenjčani so v tej sezoni le osvojili eno lovoriko, v začetku sezone so po izvajanju sedemmetrovk na superpokalni tekmi v Gornji Radgoni premagali največje domače tekmece iz bližnjega Celja.
Primaren cilj zasedbe iz Ivančne Gorice je bil obstanek v ligi NLB, po sedmih zmagah in petih neodločenih izidov pa so to nalogo tudi izpolnili.
Igralci iz Šaleške doline so na zadnji ligaški tekmi od prve do zadnje minute imeli vajeti igre v svojih rokah, njihova najvišja prednost pa je v končnici tekme nekajkrat znašala 13 golov.
Pri gostiteljih sta bila najbolj učinkovita Tilen Sokolič in Timotej Grmšek, ki sta dosegla po šest golov, v dolenjski pa Marko Marojević s petimi zadetki.

IZJAVI PO TEKMI

Timotej Grmšek, rokometaš RK Gorenje Velenje:
"Veseli smo današnje zmage. Tekma je bila za mene še posebej čustvena. V Velenju sem preživel šest lepih sezon, v katerih smo imeli vzpone in padce. Na koncu štejejo lepi trenutki, ki jih je bilo bistveno več kot slabših. Rad bi se zahvalil vsem v klubu za ponujeno priložnost."

Aleksander Polak, trener RK SVIŠ Ivančna Gorica:
"Mi smo v Velenje prišli z miselnostjo, da želimo predvsem, da vsi igralci ostanejo celi. Minutažo smo razdelili med vse igralce. Eni so to izkoristili bolj, drugi manj. Zaslužena zmaga Velenja za kar jim iskreno čestita. Prav tako jim čestitam za naslov državnih podprvakov. Mi smo z izkupičkom sezone zelo zadovoljni in veselimo se počitnic."nja tekma v letošnji sezoni proti ekipi Velenja. Zavedamo se kakovosti nasprotnika, navijačem pa obljubljamo, da bomo dali vse od sebe in se borili do zadnje sekunde."

RK JERUZALEM ORMOŽ - RD RIKO RIBNICA 32:33 (17:19)
Kosi 12 (6), Šulek in Krabonja po 4; Ljevar in Hrastnik po 6.

Ribničani in Ormožani so več pričakovali od sezone 2022/23. Rokometaši iz dežele suhe robe so na koncu osvojili peto mesto za Celjani, Velenjčani, Trebanjci in Novomeščani. Prleki so se skozi celotno sezono "mučili" z domačimi tekmeci in jo zaključili v drugi polovici razpredelnice, najsvetlejši trenutek pa uprizorili v slovenskem pokalu, kjer so se uvrstili v veliki finale in v začetku tega meseca izgubili proti Celjanom.
V Ormožu se je od prve do zadnje minute odvijal izenačen boj, na koncu pa so se zmage veselili gosti iz Ribnice, ki so v zadnji minuti po golu Mitje Nosana povedli s 33:31. Prleki so prek Staša Krabonje znižali na 32:33, za kaj več a jim je zmanjkalo časa.
Pri Ribničanih sta Leon Ljevar in Gašper Hrastnik dosegla po šest golov, pri Ormožanih pa je blestel Tilen Kosi, ki je dosegel ducat zadetkov.

MRK KRKA - RK MARIBOR BRANIK 34:30 (19:19)
Knavs 11, Stanojević 5; Jerenec 8, Sok 5.

Rokometaši iz dolenjske prestolnice so uprizorili eno najlepših zgodb v tej sezoni. Po enoletnem igranju v 1. B slovenski ligi so se v velikem slogu vrnili med rokometne elitneže in vse rokometne zanesenjake prijetno presenetili z osvojitvijo četrtega mesta. Od njih so bili le boljši prvokategorniki iz Celja, Velenja in Trebnjega, za njim pa so bila tradicionalno močna rokometna središča.
Mariborčani so skozi celotno sezono imeli grozovite težave, na koncu so tudi ostali brez prvoligaškega statusa. Poleg njih so se od lige NLB poslovili še rokometaši iz Krškega, v sezoni 2023/24 bosta nova člana elitne druščine Škofljica in Ljubljana.
Novomeščani so šele v zadnjih petnajstih minutah zlomili odpor tekmecev iz štajerske prestolnice. Po zadnjem izenačenju 24:24 so povsem zagospodarili v Marofu, po njihovem vodstvu z 31:24 pa je bilo tudi jasno, da bosta točki ostali na Dolenjskem.
Pri Novomeščanih je prvi strelec lige NLB v tej sezoni Uroš Knavs dosegel enajst, pri Mariborčanih pa Filip Jerenec osem golov.

IZJAVI PO TEKMI

Jernej Avsec, igralec MRK Krka:
"Vesel sem, da se je sezona končala na tak način, kot se je. Z zmago in vrhunskim rezultatom, ki smo ga naredili kot ekipa. Biti četrti v državnem prvenstvu, tretji v pokalnem tekmovanju je izjemen uspeh. Veselim se tudi igranja v evropskem pokalu. Pred zadnjo tekmo v sezoni smo si rekli, da bomo odigrali sproščeno, za našo dušo. Zahvalil bi se vsem, ki so nas v letošnjem letu bodrili s tribun in verjamem, da bodo tekme v prihodnji sezoni še lepše in atraktivnejše tudi za gledalce."

Tadej Sok, igralec RK Branik Maribor:
"Tudi današnja tekma je bila v stilu naše sezone. Odigrali smo toplo- hladno, na koncu pa je potrebno čestitati domači ekipi Krke. Zasluženo so zmagali in še enkrat več dokazali, da so že celotno sezono boljša ekipa. Po eni strani smo žalostni, da se končuje tako, kot se … Življenje gre naprej, Krki pa še enkrat iskrene čestitke za osvojeno četrto mesto."

RK SLOVENJ GRADEC - RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO 23:31 (11:15)
Levc 6, Velić 4; Cokan 7 (4), Žabić 6.

Igralec tekme: Tim Cokan (RK Celje Pivovarna Laško)

Rokometaši Celja Pivovarne Laško so zaznamovali sezono 2022/23 ter osvojili 26. naslov državnih prvakov in 22. naslov pokalnih zmagovalcev. Edina "spodrsljaja" na domači sceni so doživeli v začetku sezone, ko so po izvajanju sedemmetrovk izgubili superpokalno tekmo proti Velenjčanom ter na gostujoči tekmi Lige NLB v Trebnjem.
Na Koroškem današnji poraz proti "gospodarjem" slovenskih rokometnih igrišč ni prinesel slabe volje, z bojevitimi in srčnimi predstavami so sezono 2022/23 končali v zgornji polovici razpredelnice - na šestem mestu.
Večji del prvega polčasa je minil v enakovredni predstavi, v končnici prvega dela tekme pa so zagospodarili Celjani in se na veliki odmor odpravili s prednostjo štirih golov (15:11). Rokometaši iz mesta grofov v drugem polčasu niso popustili, vseskozi so bili korak ali dva pred Korošci.
V gostujoči ekipi sta bila najbolj učinkovita Tim Cokan s sedmimi in Stefan Žabić s šestimi goli, v domači pa Vid Levc s šestimi zadetki.

IZJAVI PO TEKMI

Rok Cvetko, rokometaš RK Slovenj Gradec:
"Odigrali smo dobro tekmo. Kljub nekaj zgrešenim "zicerjem" smo, če potegnem črto, prikazali lep rokomet. Celje zasluženo slavi dvojno krono, na kar jim iskreno čestitam. Hvala naši izjemni publiki za lep zaključek tekmovalnega leta!" 

Gal Marguč, rokometaš RK Celje Pivovarna Laško:
"Sezona je bila odločena tako za eno kot drugo ekipo, vendar je bilo potrebno oddelati stvari do konca. Želeli smo sezono zaključiti z zmago. Vsekakor ni bilo lahko, saj nam je manjkalo kar nekaj igralcev. Strnili smo vrste in dokazali zakaj smo novi državni prvaki."

RD KOPER - RD URBANSCAPE LOKA 28:26 (15:13)
Kete 8, Konjevič 6; Batagelj 6, Damjanovič in Strehar po 4.

Igralec tekme: Andraž Kete (RD Koper)

Rokometni zasedbi iz Kopra in Škofje Loke sta sezono 2022/23 končali na sredini razpredelnice, kar je glede na njun vložek povsem pričakovana uvrstitev.
V njunem zadnjem ligaškem dvoboju v tej sezoni so se zmage veselili domači rokometaši, ki so v končnici dvoboja že povedli za štiri gole (27:23), lepo prednost pa nato skorajda zapravili.
Gorenjci so po golu Stefana Damjanoviča v 59. minuti povsem zadihali za ovratnik tekmecem z Obale in znižali na 26:27, mir v domačo hišo pa je prinesel šele zadetek Matevža Žagarja.
Pri Koprčanih je bil najbolj učinkovit Andraž Kete z osmimi goli, dva manj je dosegel Denis Konjević, tako kot Mark Batagelj pri Škofjeločanih.

IZJAVI PO TEKMI

Edgar Dias da Cruz, vodja RD Koper:
"Tekma je bilo zelo težka - do konca smo se morali boriti za rezultat. Prvih 15 minut smo zelo lepo igrali v napadu. Marin Đurica nam je tudi z obrambami veliko pomagal in končal z 11 obrambami. Drugi polčas je bilo solidno, saj smo vodili celo tekmo. Zadnjih pet minut smo preveč komplicirali, ampak na koncu vseeno zmagali tekmo. Igralec tekme je Denis Konjevič."

Gregor Cvijič, trener RD Urbanscape Loka:
"Na začetku smo imeli preveč napak in dovolili smo preveč lahkih golov., saj tudi obramba ni bila na nivoju, ampak na koncu zasluženo je Koper zmagal. Mi smo cilj, zadan na začetku sezone, tudi uresničili - obstanek v ligi in na koncu smo bili 8. in to je pomembno. Igralec tekme je Andraž Kete."