2. 3. 2009

Nemški Kiel pod drobnogledom

Nemški velikan Kiel je pod drobnogledom državnih organov zaradi suma prirejanja izidov na tekmah v evropskih tekmovanjih. Najbolj sporen naj bi bil finalni obračun lige prvakov leta 2007 med Kielom in Flensburgom. Takrat naj bi poljska sodnika Miroslaw Baum in Marek Goralczyk prejela podkupnino. Evropskega naslova se je veselil Kiel.

Šokantna vest o morebitnem podkupovanju in prirejanju izidov nemškega THW Kiela je preplavila Nemčijo. Prvi mož Bundeslige Manfred Werner je za nemško tiskovno agencijo potrdil informacijo: "Točno. Obstaja sum nameščanja izidov Kielovih evropskih tekem od leta 2000 naprej." In to le v evropskih tekmovanjih, ne pa v Bundesligi.

Direktor Kiela Uwe Schwenker še ničesar ne želi komentirati, medtem ko direktor Flensburga Fynn Holpert pravi: "Enostavno ne morem verjeti. Na tekmi je obstajala le ena sporna situacija."  Situacija v 19. minuti, ko je rdeč karton prejel Joachim Boldsen. Po omenjeni tekmi 29. aprila 2009 je celo Boldsen dejal: "Mislim, da rdeč karton ni bil prava odločitev, a sodnika se morata odločiti na hitro. Ta izključitev ni bila odločilna, še vedno bi lahko zmagali"

Holpert je na tem mestu od leta 2007, pred tem pa je na stolčku sedel današnji direktor Rhein-Neckar Löwena Thorsten Storm.

Po Nemčiji so zakrožile celo govorice, da je Zvonimir "Noka" Serdarušić – takratni trener Kiela – sprožil ovadbo proti podkupljenima sodnikoma in neznanemu "kurirju". Ena izmed teorij pravi, da se je s tem "Noka" želel zaščiti, saj prav njega sumijo zaradi prirejanja izidov.