14. 4. 2009

Uroš Bregar: Naslednja akcija? Čimprej!

Že po drugem dnevu kvalifikacij za avgustovsko evropsko prvenstvo na Madžarskem je v taboru slovenske mladinske ženske reprezentance zavladalo prešerno vzdušje. Brez trohice dvoma so se namreč Slovenke uvrstile na prvenstvo Stare celine. Suverene zmage nad Turčijo, Švico in Slovaško ob blestečih in atraktivnih rokometnih predstavah so navdušile prav vse. Prvi strokovnjak na klopi mladink Uroš Bregar navkljub temu ni evforičen. Vesel in zadovoljen že, a kot pravi, bo potrebno še veliko garanja in odrekanja, da njegova dekleta postanejo igralke svetovnega kova. Po evropskem prvenstvu leta 2007 v Bratislavi (11. mesto) bo prvenstvo na Madžarskem šele drugo veliko tekmovanje te generacije.

Kvalifikacijski turnir v Ormožu ste končali "brezmadežno" – tri visoke zmage, končna razlika v zadetkih 108:68…


Seveda smo lahko z izkupičkom izredno zadovoljni. Prva tekma s Turčijo je bila za nas najtežja, ker je bila uvodna in zato, ker smo na zadnjih kvalifikacijah za EP 2007 Turkinje premagali na njihovem terenu. Prepričani smo bili, da se nam bodo za to hotele maščevati. Zavedali smo se naših kvalitet ter v tekmo šli maksimalno in precej hitro razrešili dvome. Druga tekma s Švico je bila najpomembnejša, saj nas je zmaga popeljala na evropsko prvenstvo. Znova smo pokazali, kaj zmoremo, in jim do polčasa dovolil v naš gol poslati le pet žog. Izjemno pa sem zadovoljen s tretjo tekmo s Slovaško, ki je bila bolj prestižnega pomena. Ne glede na to so dekleta pokazala pravi pristop in igrala brez popuščanja.

Pričakovan razplet in "lahke" zmage?


Tako lahkih zmag ni pričakoval nihče od nas. Veliko pove podatek, da smo s Švicarkami igrali že peto tekmo v zadnjih štirih mesecih. Prvo smo dobili za sedem golov, drugo za 20, tretjo za štiri, četrto prav tako za sedem, najbolj pomembno v Ormožu pa za 21! Za Slovakinje smo vedeli, da so zelo dobre, saj so bile na evropskem prvenstvu uvrščene pred nami. Pričakovali smo mnogo bolj izenačen obračun, saj so Slovaki veliko vložili v to generacijo. Pokazali pa smo, da smo tudi mi napredovali in da smo kvalitetnejši. Vse skupaj je absolutno rezultat dobrega dela po naših klubih.

Iz vaše selekcije izstopa kar nekaj imen, ki bi lahko v bližnji prihodnosti krojila tudi člansko izbrano vrsto.

Lahko rečem, da je potenciala v tej generaciji veliko. Nikogar ne bi posebej izpostavljal, jasno pa je, da bodo vse, od prve do zadnje, potrebovale še veliko treningov in težkih tekem, da bodo postale dobre in konkurenčne klubske igralke. Kažejo, da se lahko razvijejo tako v obrambi kot v napadu. Nikakor niso vse enake, so pa vse enako pomembne.
Boste na evropsko prvenstvo na Madžarsko, ki bo potekalo med 14. in 23. avgustom, potovali z isto ekipo, kot je bila v Ormožu?

Ekipo so nekdanji trenerji z leti zelo dobro selekcionirali in oblikovali. Ogrodje je postavljeno, bržkone bom preizkusil le še dve drugi igralki. Več kot jasno pa je, da mesto nikomur ni zagotovljeno in da si ga morajo vedno izboriti. Iz dneva v dan.

Ste presenečeni nad reprezentancami, ki so si poleg vas zagotovile mesto med 16 ter vstopnico za EP?

Glede na to, da je letnik 1990 res izjemno dober po vsej Evropi, me kaj dosti ni presenetilo. Vsi favoriti so se prebili naprej. Tudi zmaga Švedske nad Hrvaško ni po mojem mnenju nobeno presenečenje, ali pa Črne gore nad Srbijo.

Kdaj vas čaka nova reprezentančna akcija?

Želel bi si jo čim prej. V sodelovanju s trenerji bi zelo rad, da bi reprezentanca letnika 1990 imela tako imenovane reprezentančne ponedeljke. Glede na to, da je Slovenija majhna država, mislim, da s tem ne bi smelo biti težav, če bi se trenerji strinjali. Sploh sedaj, ko smo se uvrstili na evropsko prvenstvo, bi bila to smiselna poteza.

Čeprav je do avgustovskega evropskega prvenstva še daleč, o ciljih že lahko govorite?

S trenerskega vidika lahko rečem, da je realen cilj uvrstitev med prvih sedem na evropskem prvenstvu. Karkoli več bi bil izjemen dosežek.  


Maja Mastnak
Fotogalerija s kvalifikacij v OrmožuVse o kvalifikacijah mladink za EPMlade Slovenke med elitno šestnajstericoV Ormožu do treh zmag in vstopnice za EP