18. 4. 2009

Rokometaši Cimosa kljub težavam z Mariborčani prvi finalisti slovenskega pokala

Na prvi polfinalni tekmi sklepnega turnirja za pokal Slovenije sta se v Kopru pomerila Cimos in Klima Petek Maribor. Z velikimi težavami so slavili Koprčani s 34:30 (17:18) in vendarle upravičili vlogo favorita.

Cimos Koper - Klima Petek Maribor 34:30 (17:18)

Koper - Dvorana Bonifika, gledalcev: 1.000, sodnika:  Pangerc in Veber.

Cimos Koper: Vončina (9 obramb), Stanić (9 obramb), Ljubanović 2, Mirković 4, Praznik 3, Brumen 6, Bombač 1, Doborac 3, Mrvaljević 9 (7), Poklar, Blažević, Konečnik, R. Rapotec, U. Rapotec 5, Jovičić 1, Hribar.

Klima Petek Maribor: Kevič (13 obramb), Jelovčan (2 obrambi), Čelica 5, Vrečar, Brilej, Čebokli 2, Planinc 2, Razgor 8 (3), Pučnik 2, Martinc 3, Fister 5, Radović, Ivančič 3, Jug, Skaza.

Sedemmetrovke: Cimos Koper 7 (7), Klima Petek Maribor 3 (3).

Izključitve: Cimos Koper 4, Klima Petek Maribor 6.

Mariborčani so že v prvi minuti uvodne polfinalne tekme v dvorani Bonifika povedli z 2:0, dva zadetka prednosti pa so imeli še dvakrat (5:3, 7:5). Pri njihovem vodstvu z 8:7 v enajsti minuti je prišlo do prvega velikega preobrata: Koprčani so naredili delni izid 4:0 in povedli z 11:8. Toda Štajerci se niso predali in kmalu je sledil še večji preobrat, kajti moštvo trenerja Bojana Čotarja je v sedmih minutah doseglo kar šest zadetkov zapored (v tem času ni prejelo niti enega) in v 23. minuti je bilo na semaforju že neverjetnih 14:11 za Klimo Petek Maribor. Še večji polom Koprčanov je preprečil vratar Darko Stanič (v prvem polčasu je zbral devet obramb), enako uspešen pa je bil v mariborskih vratih Dragan Kevič. Z delnim izidom 3:0 je Cimos znova vzpostavil ravnotežje na igrišču (14:14), sledila pa so še tri zaporedna izenačenja. Na odmor so Štajerci, pri katerih je z osmimi zadetki v prvem polčasu blestel levokrilni igralec Simon Razgor, zasluženo odšli z zadetkom prednosti (18:17), potem ko je ob igralcu manj na parketu v zadnjih sekundah v polno zadel Planinc.

Tudi začetek drugega polčasa je pripadel Mariborčanom, ki so po sedmih minutah igre vodili z 22:20. Nato sta stvari v svoje roke vzela Damir Doborac in Matjaž Brumen: najprej sta dosegla vsak po en zadetek, nato pa je Doborac uspešno končal njun cepelin in Cimos je v 44. minuti povedel s 23:22. Po minuti odmora, ki jo je vzel gostujoči trener Čotar, so Štajerci spet ujeli priključek. V 49. minuti so zaostajali le za zadetek (26:27), nato pa so Primorci s precej boljšo igro v obrambi (vratar Blaž Vončina je v drugem polčasu zbral devet obramb) vendarle upravičili vlogo favorita. Sedem minut pred koncem so povedli s 30:26 in z nepričakovano velikimi težavami le strli odpor 1. B-ligaša.

Matjaž Tominec, trener Cimosa Kopra: "Pričakoval sem težko tekmo. Jasno mi je bilo, da se proti Mariborčanom ne bomo mogli spočiti in varčevati z močmi za finale. V prvem polčasu smo bili premalo agresivni, dobivali "poceni" zadetke, kar je bil za nasprotnika dodaten motiv, naša igra pa je bila raztrgana. V drugem smo zaigrali precej boljše v obrambi, Vončina pa je ustavil nekaj "težkih" strelov. Ko smo si priigrali tri, štiri zadetke prednosti, smo tekmo suvereno pripeljali do konca."

Bojan Čotar, trener Klime Petek Maribora: "Polfinalno tekmo je odločila Cimosova kakovost. Zavedali smo se, da je visok ritem igre edini element, v katerem se lahko kosamo ali smo celo boljši od Koprčanov. Držali smo ga uspešno skoraj vseh šestdeset minut, toda odlični vratar Vončina in kopica zgrešenih "zicerjev" sta bili usodni zadevi v končnici tekme. In to je tako kakovostno moštvo, kot je Cimos, tudi izkoristilo."