18. 4. 2009

Celjani na krilih Kozline, Rezarja in Gajiča do polfinalne zmage proti Gorenju

Rokometaši Celja Pivovarne Laško so postali drugi finalisti letošnjega slovenskega pokala. V sosedskem derbiju so premagali Gorenje z 32:27 (18:15) in se bodo v finalu pomerili s Cimosom.

 

Celje Pivovarna Laško - Gorenje 32:27 (18:15)

 

Koper - Dvorana Bonifika, gledalcev: 1.300, sodnika: Repenšek in Požežnik.

 

Celje Pivovarna Laško: Čudič, Lapajne, Rezar (16 obramb), Sulić 1, Gregorc, Gajič 7, Ščurek, Bedekovič, Toskić 3, Kojić 2, Kozlina 12, Furlan 1, Peskov, Rezniček 1, Kokšarov 5.

 

Gorenje: Gajić (7 obramb), Skok (4 obrambe), Dobelšek 5 (1), Kavaš 5, Medved, Bezjak 4, Oštir, Gromiko, Sovič 1, Sirk, Datukašvili 2, Mlakar 1, Rnić 2, Štefanič, Golčar 2, Harmandić 5.

 

Sedemmetrovke: Celje Pivovarna Laško 0, Gorenje 4 (2).

 

Izključitve: Celje Pivovarna Laško 12, Gorenje 8.

 

Obe moštvi sta nastopili oslabljeni: Celjani brez Terzića, Gorenška in Špilerja, Velenjčani pa brez Čupića. Na klopi Gorenja ni bilo prvega trenerja Ivice Obrvana, ki je prejel uradno odločbo o dvomesečnem suspenzu, tako da je njegovo vlogo prevzel pomočnik Branko Tamše. Do izida 5:5 je bilo pet zaporednih izenačenj, pri vodstvu s 6:5 pa je Gorenje zamudilo veliko priložnost za povišanje izida: najprej je Rnić zapravil sedemmetrovko, potem pa so velenjski rokometaši z igralcem več (izključen je bil Kojić) prejeli kar dva zadetka. V 15. minuti so Celjani prvič povedli z dvema zadetkoma prednosti (8:6), ki so jo držali do 10:10, nato pa s tremi zaporednimi zadetki povedli s 13:10. Gorenjev trener Tamše je zato bil prisiljen vzeti minuto odmora, toda njegovi igralci vseeni niso našli protiorožja za učinkovitega Kozlino. Ta je že v prvem polčasu dosegel kar osem zadetkov (ob le enem zgrešenem strelu) in predvsem po njegovi zaslugi so "pivovarji" na odmor odšli z vodstvom 18:15, poleg tega pa je bil v zadnjih sekundah na velenjski strani za dve minuti izključen še Bezjak.

 

Celjani so spretno izkoristili številčno premoč in dosegli dva zadetka, med Oštirjevo izključitvijo še enega in po osmih minutah drugega polčasa so vodili že z 21:15. Velenjčani so prvi zadetek v tem delu igre dosegli šele po dobrih devetih minutah, nato pa so se vendarle prebudili in z delnim izidom 3:0 prepolovili zaostanek (19:22 v 45. minuti). Pri vodstvu Celjanov s 25:22 sta morala zapored na klop na kaznovane igralce Furlan in Kokšarov, a tega nasprotniki niso znali izkoristiti. Čeprav so Velenjčani z igralcem več dosegli tri zadetke, so jih prav toliko tudi prejeli, ob enakem razmerju moči na igrišču pa so pivovarji prednost dvakrat povečali na štiri zadetke. Zadnjo priložnost za morebiten preobrat je imelo Gorenje pri zaostanku s 27:29 tri minute pred koncem, a je Štefaničev strel Rezar obranil, do zadnjega znaka sirene pa so igralci Celja Pivovarne Laško le še povečali prednost in se uvrstili v finale.

 

Tone Tiselj, trener Celja Pivovarne Laško: "Svojim fantom čestitam za dobro predstavo na igrišču. Še posebno ob dejstvu, da se celotno letošnjo sezono ubadamo z neverjetno velikimi težavami. Gorenja v tej sezoni v slovenski ligi še nismo premagali, zato sem še toliko bolj zadovoljen. Pri Gorenju se je verjetno poznala odsotnost trenerja Obrvana: igralci so navajeni naj, zato je to zanje seveda velik hendikep."

 

Branko Tamše, trener Gorenja: "V našem moštvu se je poznala odstonost Obrvana in Čupića. Namesto slednjega je zaigral Golčar, ki pa je pregorel v preveliki želji, da se dokaže. Celjani so prikazali zrelo in borbeno igro, mi pa tudi nismo igrali tako slabo, kot kaže končni izid, vendar smo zgrešili preveč "zicerjev" in naredili preveč tehničnih napak. V prvem polčasu smo igrali premlačno v obrambi, saj smo prejeli kar 18 zadetkov, v drugem pa smo se skoraj vrnili v igro."