19. 4. 2009

Presenečenje v Bonifiki: Klima Petek Maribor na tekmi za tretje mesto nadigrala Gorenje

Na tekmi za tretje mesto na sklepnem turnirju so za veliko presenečenje poskrbeli rokometaši kluba Klima Petek iz Maribora. V dvorani Bonifika v Kopru so namreč prepričljivo premagali prvoligaša Gorenje iz Velenja z 31:25 (16:11).

 

 

Gorenje - Klima Petek Maribor 25:31 (11:16)

 

Koper - Dvorana Bonifika, gledalcev: 800, sodnika: Cvetko in Kavalar (oba Celje).

 

Gorenje: Gajić, Skok (10 obramb), Dobelšek 2, Kavaš 1, Medved 2, Bezjak 3, Oštir, Gromiko 1, Sovič, Sirk, Datukašvili 3 (1), Mlakar, Rnić 5 (1), Štefanič 1, Golčar 7, Harmandić.

 

Klima Petek Maribor: Kevič, Jelovčan (20 obramb), Čelica 1, Vrečar, Brilej, Čebokli 5, Planinc, Razgor 10 (3), Pučnik 2, Martinc 3, Fister 4, Radović, Ivančič 4, Jug 2, Skaza.

 

Sedemmetrovke: Gorenje 5 (2), Klima Petek Maribor 4 (3).

 

Izključitve: Gorenje 14, Klima Petek Maribor 12.

 

Mariborčani so po dveh začetnih izenačenjih v sedmi minuti povedli kar s 6:2 in velenjski trener Branko Tamše je moral vzeti minuto odmora, da bi ustavil ofenzivo nasprotnikov. Potem ko je Jure Dobelšek zgrešil sedemmetrovko, na nasprotni strani pa je Miha Pučnik zadel v polno, je Klima Petek prvič povedla s petimi zadetki prednosti (7:2). Moštvo trenerja Bojana Čotarja je suvereno držalo prednost od treh do petih zadetkov, predvsem po zaslugi odlične igre v obrambi, vratarja Roka Jelovčana (9 obramb v prvem polčasu) in strelsko razpoloženega Simona Razgorja (do 19. minute je dosegel že pet zadetkov). Čeprav je bil v dvajseti minuti izključen mariborski rokometaš Duško Čelica, so njegovi soigralci naskok še povečali: po zgrešeni sedemmetrovki Gorenjevega igralva Sergeja Datukašvilija je s krila zadel Janez Čebokli in na semaforju je bilo že 14:8. Velenjčani so skušali na vsak način zmanjšati visok zaostanek, toda slaba igra tako v obrambi kot v napadu, "začinjena" s številnimi napakami in zgrešenimi streli, seveda ni prinesla želenega učinka in Mariborčani so odšli na odmor s petimi zadetki prednosti (16:11).

 

Potem ko so Mariborčani na začetku drugega polčasa dosegli dva zadetka zapored in povedli kar z 18:11, je kazalo, da je zmagovalec tekme za tretje mesto odločen. Toda Velenjčani takrat še niso izobesili bele zastave, ampak so začeli počasi, toda vztrajno zmanjševati zaostanek. V 47. minuti so se približali zgolj na dva zadetka zaostanka (21:23) in zadišalo je po dokončnem preobratu. Toda Klima Petek je najprej podvojila naskok (26:22), šest minut pred koncem tekme pa je predvsem po zaslugi odličnega dvojca Jelovčan - Razgor vodila že z nedosegljivih 29:23 in s skalpom Gorenja presenetljivo osvojila končno tretje mesto na sklepnem turnirju pokala Slovenije v Kopru.

 

Branko Tamše, trener Gorenja: "Po polfinalnem porazu proti Celjanom smo se skušali psihično pobrati, vendar ni šlo. Na tekmi za tretje mesto smo se malce poigrali z ugledom kluba, a to ne zmanjšuje uspeha Mariborčanov. Nekatere igralce smo želeli spočiti pred nadaljevanjem domače lige, zato smo igrali v precej "mešani" postavi. Predvsem v obrambi igramo daleč od nekdanje granitne obrambe, poleg tega pa imajo prav proti nam vsi nasprotniki v svojih vratih odličnega vratarja."

 

Bojan Čotar, trener Klime Petek Maribora: "Izkoristili smo to, kar nam je Gorenje ponudilo. Velenjčani niso začeli v najmočnejši zasedbi, kar smo spretno izkoristili in si priigrali prednost, ki je do konca tekme nismo več izpustili iz rok. Prav tako kot proti Koprčanom v polfinalu, smo tudi na tej tekmi igrali brez strahu. Telesno smo dobro pripravljeni, zato smo se lahko enakovredno kosali tako s Cimosom kot Gorenjem, tokrat pa smo imeli v vratih še neverjetno razpoloženega Jelovčana."