20. 4. 2009

Celjski klub na novinarski konferenci odgovoril na hude obtožbe igralca Mihe Gorenška

Rokometni klub Celje Pivovarna Laško se je na današnji novinarski konferenci odzval na pismo svojega igralca Mihe Gorenška. O zadevi, ki je dvignila veliku prahu, prav tako pa o proračunu, pogajanjih z igralci, okrepitvah in podobnih "vročih" temah sta spregovorila direktor Mijo Zorko in trener Tone Tiselj.

 

 

MIJO ZORKO:

 

 

- o pogovorih z igralci: "Klub je že pred časom jasno napovedal, da v njem ne more ostati nihče, ki ne bo pristal na spremenjene pogoje, ki so posledica zmanjšanja proračuna in spremembe porušenihplačilnih razmerij med igralci. vsak igraelc je lahko izbiral med tremi možnostmi: da se strinja s ponujenimi novimi pogoji, da lahko po končani sezoni zapusti Celje Pivovarno Laško ali da ubere najmanj zaželeno pot za obe strani - pravno pot. Z večino igralcev smo se uspešno dogovorili. Nikomur nismo želeli jemati zaslužka, prav tako zanikam grožnje in pritiske na igralce. Naš cilj je bil dati igralcem le toliko, kolikor lahko v trenutnih okoliščinah tudi damo. Pri tem ne gre za reševanje posameznikov, ampak kluba z dolgo, bogato in uspešno tradicijo, ki se nahaja v težkih časih."

 

- o Gorenšku: "Presenečen sem zaradi njegovega dejanja, saj smo želeli, da ostane v našem klubu. In tudi Miha je to dobro vedel ves čas. Po zadnjem sestanku z njim sem mu dal še nekaj časa za odgovor, ali se strinja s spremenjenimi pogoji. Ker potem do postavljenega roka z njegove strani ni bilo odgovora, sem smatral, da se ne strinja s ponujenimi novimi pogoji. Nato mu je klub poslal obvestilo, da zaradi tega v naslednji sezoni ne računa več nanj. Gorenšek je prek svoje odvetnice odgovoril s pismom, v katerem je napovedla številne tožbe, njene obtožbe pa so bile zelo hude. Kljub temu smo dali Gorenšku še eno priložnost, sestanka pa se je udeležil z odvetnico. Ta je med drugim namignila, da bi se lahko mirno razšli, če igralcu vnaprej izplačamo vrednost dveletne pogodbe, ki jo še ima s Celjem Pivovarno Laško. Na to nisem pristal in sem ji dejal, da se bo morala odslej pogovarjati z našo pravno službo."

 

- o novih pogojih in morebitnih sankcijah: "Dogovorili smo se za petodstono znižanje plače, kar mesečno znaša 200 evrov, in 25-odstotno znižanje letne premije za uspehe.To pomeni, da smo bili do njega več kot korektni in pošteni. V njegovem pismu je je najbolj prizadela trditev, da sem mu rekel, da je največja sramota za celjski klub. Nikoli nisem izjavil kaj takega. Rekel sem le, da je dopis njegove odvetnice sramota za klub. Gorenšek je pogodbeno vezan s Celjem Pivovarno Laško. Toda če nekdo napiše o svojem delodajalcu nekaj takega, je jasno, da je kršil klubska pravila. Celotno zadevo sem zdaj prepustil pravnim strokovnjakom, ki bodo v skladu s klubskimi pravilniki tudi ukrepali."

 

- o igralskih okrepitvah za novo sezono (Zorman, Pajovič, Vugrinec): "Naša želja je, da v klub pripeljemo čim več slovenskih igralcev, istočasno pa zmanjšamo število tujcev. Rus Peskov zelo verjetno rzapušča klub po letošnji sezoni, Hrvat Sulić je tudi blizu temu, pogovori s Furlanom pa še potekajo. Stiki z Zormanom, Pajovičem in Vugrincem še vedno obstajajo, kmalu pa bo jasno, kako se bo vse skupaj razpletlo. Kljub zmanjšanju proračuna in varčevanju njihovo morebitno angažiranje ni skregano z logiko. V vsakem primeru bo ekipa za naslednjo sezono cenejša kot letošnja, tudi če se dogovorimo z omenjeno trojico. Kmalu bomo predstavili igralski kader za naslednjo sezono, bistveno prej kot v minuli. A dokler zadeve niso povsem dorečene, nič ne bo šlo v javnost."

 

-o navijaški skupini Florijani: "Še posebno po zadnjih dogodkih v Kopru sem zelo razočaran nad njimi, saj gre za njihove zelo hude obtožbe. Klubsko vodstvo jim je predlagalo sestanek, kajti mi si sodelovanja na takšen način ne predstavljamo več. Sem pa trdno prepričan, da gre le za peščico Florijanov. Pri uspehih je pač najlažje biti zraven in se veseliti, svojo veličino pa je potrebno pokazati tudi takrat, ko so igralci in klub v krizi. Naši igralci so na obeh tekmah v Kopru pustili srce na igrišču, čeprav se nam ni izšlo, a si tega vsi skupaj nismo zaslužili. Če kdo mene direktno krivi za vse, kar se dogaja na parketu, potem lahko odidem, če bo kaj boljše."

 

 

TONE TISELJ:

 

 

- o Gorenšku: "Če je vse to zraslo na njegovem zelniku, mi je zelo žal. Kajti Miha kot igralec izpolnjuje svoje profesionalne obveznosti na igrišču tako, kot si jaz predstavljam. Žal mi je, da se je tako odločil. Težava pa bi lahko bila, če so določeni ljudje, ki mu zagotovo ne želijo najboljše, izbrali njega in ga zmanipulirali, da se je odločil za takšno pot. V tem primeru bi lahko bila to resnejša težava, tako za klub kot za igralca."

 

- o igralskih okrepitvah: "Lahko rečem, da si želim vsakega igralca, ki si želi biti v Celju. Če se malce pošalim, si želim Nikolo Karabatića in Vida Kavtičnika. Prepričan sem, da bi vsak sponzor z veseljem dal denar za takšna igralca. Če si - glede na preteklost - predstavljam sodelovanje z Vugrincem in Zormanom? S preteklostjo nisem obremenjen. Predstavljam si ga. Pod mojim vodstvom sta nekoč kar dobro igrala. Sicer pa je jasno, da konflikti med trenerji in igralci vedno obstajajo, umetnost vodenja pa je v tem, kako jih reševati."

 

- o zniževanju pogodb in zamudah pri izplačilih: "Prvič v zgodovini kluba se je zgodilo nekaj takega, drugje pa so te zadeve povsem običajne. Tudi jaz sem delal v klubu, v katerem dva, tri mesece nismo dobil plač, a ni bilo nič narobe. Zakaj se je dvignilo toliko prahu prav v zvezi s celjskim klubom? Prah je večji, ker smo očitno bolj zanimivi kot drugi, poleg tega pa je to verjetno povezano tudi z rezultatskimi padci. Že peto leto zapored gredo stvari navzdol, letos pa najbolj."