4. 11. 2009

EHF je Prokopa kaznovala finančno in s prepovedjo opravljanja funkcij, kazni še za Hypo

Prvega moža avstrijskega rokometnega kluba Hypo, Gunnarja Prokopa, je Evropska rokometna zveza zaradi nešportnega vedenja kaznovala z visoko finančno kaznijo in s prepovedjo opravljanja funkcij v vseh mednarodnih tekmovanjih v obdobju treh let. Do konca življenja ne bo smel opravljati nobene funkcije v okviru EHF, denarno in z odvzemom točke pa je kaznovan tudi klub.

Gunnar Prokop, prvi mož avstrijskega kluba Hypo Niederösterreich, je na tekmi drugega kroga lige prvakinj Hypo - Metz na Dunaju pri izidu 27:27 ter sedem sekund pred koncem tekme skočil na igrišče, ustavil nasprotno igralko Svetlano Ognjenović v protinapadu in tako najverjetneje preprečil zmagoviti zadetek za Francozinje. Arbitražna komisija EHF ga je kaznovala takole:

- zaradi kršitve osnovnih načel fair playa mora Gunnar Prokop plačati 45.000 evrov kazni
- izključen je iz vseh mednarodnih rokometnih tekmovanj ter vseh aktivnosti v povezavi z EHF za obdobje treh let
- do konca življenja ima prepoved opravljanja kakršnihkoli funkcij v okviru Evropske rokometne zveze.

Poleg tega bo moral visoko denarno kazen plačati tudi klub Hypo – 30.000 evrov, v skupini B pa mu je odvzeta točka za neodločen izid s sporne tekme proti Metzu (27:27).

Pri EHF so v obrazložitvi svoje odločitve zapisali: "Arbitražna komisija je pozorno in natančno preučila vsa poročila ter izjave z dogodka. Ugotovila je, da dejanje Gunnarja Prokopa ni zgolj zmanjšalo možnosti nasprotnika za zadetek, ampak tudi ogrozilo igralko Metza. Hkrati je gospod Prokop po tekmi priznal, da je bil njegov namen vplivati na izid. To dejanje je škodilo ugledu rokometu in evropski ligi prvakov."

Prokop ima sedaj 21 dni časa za pritožbo. Slednji je sicer že včeraj odstopil z mesta trenerja avstrijskega kluba ter se javno opravičil.