6. 3. 2010

Fantastično: Gorenje po zmagi proti Chamberyju med šestnajstimi najboljšimi klubi v Evropi

Na odločilni tekmi za uvrstitev v osmino finala lige prvakov so se rokometaši Gorenja pomerili s francoskim Chamberyjem. V Rdeči dvorani so bili uspešnejši Velenjčani z 28:24 (18:11) in se uvrstili med šestnajst najboljših klubov v Evropi. Nasprotnika v osmini finala bodo dobili na torkovem žrebanju na Dunaju.

 

 

Gorenje – Chambery 28:24 (18:11)

 

Velenje – Rdeča dvorana, gledalcev: 2000, sodnika: Abrahamsen in Kristiansen (oba Norveška).

 

Gorenje: Gajić (20 obramb), Skok, Bezjak 2, Cehte 1, Natek 4, Rutar, Rnić 4 (1), Žvižej 5, Štefanič, Golčar, Harmandić 4 (1), Ferkulj, Čupić 5 (2), Bajram, Nosan, Šimič 3.

 

Chambery: Robin (2 obrambi), Dumoulin (11 obramb), Busselier 3, Barachet 2, Csaszar 2, Nočar, Roine 4, Marroux, Gille 3, Paty 2, Paturel, Massot-Pellet, Palma, Detrez 2, Joli 6 (5).

 

Sedemmetrovke: Gorenje 7 (4), Chambery 5 (5).

 

Izključitve: Gorenje 12 minut, Chambery 6 minut.

 

Rdeči karton: Bajram (56. minuta).

 

 

Domači trener Branko Tamše je kljub poškodbi stegenske mišice lahko računal tudi na Jureta Natka, ki je tako vendarle zaigral proti svojemu nekdanjemu klubu iz Francije. V polni Rdeči dvorani je bil začetek enakovreden (1:1, 2:2), Gorenje pa si je prvo občutnejšo prednost priigralo med izključitvijo Xavierja Baracheta (5:2 v osmi minuti). Chambery je hitro zmanjšal le na zadetek zaostanka (4:5), nato pa so pobudo na igrišču povsem prevzeli Velenjčani. Slovenski prvaki so po zaslugi učinkovitega Natka in odličnega vratarja Ivana Gajića (v prvem polčasu je zbral deset obramb) znova povedli s tremi zadetki prednosti (7:4) in gostujoči trener Philippe Gardent se je že sredi prvega polčasa odločil vzeti minuto odmora. Toda ta ni pomagala, kajti po vodstvu Gorenja z 10:7 je sledila fantastična predstava Gorenja.

 

Do 21. miute je moštvo trenerja Tamšeta podvojilo svojo prednost (13:7). Natkovo strelsko vlogo pa so prevzeli Ivan Čupić, Miha Žvižej in Adnan Hamrmandić. Francozi so bili povsem nemočni ob vrhunski obrambi gostiteljev, ki jo je odlično kronal še vratar Gajić. Ko je bil v Chamberyjevih vrstah izključen krilni igralec Benjamin Massot Pellet, so si velenjski rokometaši priigrali tudi rekordno prednost v prvem polčasu – v 25. minuti je bilo po uspešno izvedeni Čupićevi sedemmetrovki na semaforju že neverjetnih 16:8. Chambery je nato dvakrat zadel v polno, toda na nasprotni strani je Harmandić z dvema zadetkoma tik pred koncem prvega dela poskrbel, da je Gorenje odšlo na odmor z visoko prednostjo (18:11).

 

Na začetku drugega polčasa so imeli gostitelji še vedno sedem zadetkov prednosti (19:12), v 37. minuti šest (20:14), nato pa je prišel velik padec v igri. Najprej sta Čupić in Harmandić zastreljala vsak po eno sedemmetrovko, nato pa je moral na klop za kaznovane igralce še Marko Bezjak. Poleg tega so si v domačem moštvu privoščili še napačno menjavo, vse to pa je Chambery izkoristil in se z delnim izidom 5:0 v samo petih minutah približal le na zadetek zaostanka (19:20). Na srečo pa Francozom ni uspelo izenačiti, kar sta jim poleg fantastičnega Gajića (v 60 minutah je zbral kar dvajset obramb) s svojim zadetkoma preprečila Natek in Žvižej.

 

Kljub še eni zgrešeni sedemmetrovki Čupića in dveh zaporednih izključitvah na strani Gorenja (Aljoša Štefanič in Dino Bajram, ki si je zaradi prehitre vrnitve na igrišče prislužil tretjo izključitev in posledično rdeči karton) so Velenjčani štiri minute pred koncem vodili s 24:21. Toda gostujoče moštvo se ni predalo, z igralcem več pa je dvakrat zadelo v polno in Gorenje je dve minuti pred koncem vodilo samo še s 24:23. A na začetku predzadnje minute je sedemmetrovko spremenil v zadetek Momir Rnić (25:23), kmalu zatem pa se je med strelce vpisal tudi Cedric Paty. Na začetku zadnje minute je moral na klop za kaznovane igralce Benjamin Gille, Velenjčani pa so številčno premoč kronali s tremi zadetki in se z zmago z 28:24 uvrstili med šestnajst najboljših klubov v letošnji evropski ligi prvakov.

 

Žrebanje parov osmine finala v najelitnejšem evropskem klubskem tekmovanju bo v torek na sedežu EHF na Dunaju. Kot četrtouvrščeni klub se bo Gorenje pomerilo z enim izmed zmagovalcev preostalih treh skupin - Montpellierjem, Ciudadom Realom ali Barcelono. Z Veszpremom, s katerim so igrali v tem delu lige pravkov, se Velenjčani ne morejo srečati.

Izjave po tekmi Gorenje - ChamberyLiga prvakov - sezona 2009/10