7. 3. 2010

Rokometašice Krima Mercatorja z zmago v Leipzigu ostajajo v igri za polfinale, Lekićeva zaradi izpaha komolca odsotna šest tednov

V četrtem krogu glavnega dela v skupini 2 v v ligi prvakinj so rokometašice Krima Mercatorja gostovale v Nemčiji. Proti domačemu Leipzigu so dekleta z Galjevice zmagala z 31:27 (20:14) in ostajajo v igri za polfinale, v naslednjem krogu pa jih v soboto v v Ljubljani čaka dvoboj z madžarskim Györijem.

 

 

Leipzig – Krim Mercator 27:31 (14:20)

 

Leipzig - Dvorana Arena Leipzig, gledalcev: 3500, sodnika: Hakansson in Nilsson (oba Švedska).

 

Leipzig: Schülke (15 obramb), Ommundsen 3 (1), Holmgren, Ulbricht 7, Augsburg 3, Daniels 1, Eriksson 1, Schulze 1, Kudlacz 10 (1), Rösler 1, Wiren, Müller, Plöger.

 

Krim Mercator: Grubišić (16 obramb), Stefanišin (7 obramb), Zacsik 4, Gros 4, Vergeljuk 5, Mavsar 1, Vidic 2, Bodnjeva 4, Koren, Janković 2, Cvijić 1, Zrnec, Lekić 8 (1), De Sousa.

 

Sedemmetrovke: Leipzig 2 (2), Krim Mercator 1 (1).

 

Izključitve: Leipzig 4 minute, Krim Mercator 4 minute.

 

 

Po dveh porazih (Györi, Larvik) in samo eni zmagi (Leipzig) v prvi polovici glavnega dela so morale rokometašice Krima Mercatorja zmagati v Nemčiji, če so želele še naprej ohraniti upanje o uvrstitvi med najboljše štiri ekipe v Evropi. V Leipzigu so si slovenske prvakinje na začetku tekme dvakrat priigrale dva zadetka prednosti (3:1, 4:2), vendar so jo zaradi lastnih napak kmalu zapravile. Na krilih fantastične vratarke in hrvaške reprezentantke Jelene Grubišić (skupaj je zbrala kar 16 obramb, od tega neverjetnih dvanajst že v prvem polčasu) so si Ljubljančanke prvo občutnejšo prednost priigrale v 23. minuti (12:9), potem ko so dosegle tri zadetke zapored.

 

Pri gostiteljicah je blestela poljska igralka Karoline Kudlacz, ki je bila nerešljiva uganka za Krimovo obrambo, kljub temu pa je v zadnjih minutah prvega polčasa ekipa trenerke Marte Bon še "dodala plin". Po nekaj močnih strelih mlade Ane Gros – v tem delu igre ni zgrešila niti enega strela - je Krim Mercator dvakrat povedel s štirimi zadetki prednosti (14:10, 15:11), v 27. minuti pa sta švedska sodnika izključila gostujočo rokometašico. Toda ne glede na številčen primanjkljaj so dekleta z Galjevice dosegla dva zadetka zapored (obakrat je bila uspešna Andrea Lekić – prvič s črte sedmih metrov, drugič pa iz igre), po vrnitvi izključene soigralke je zadela še Marina Vergeljuk in v predzadnji minuti prvega polčasa je bilo na semaforju že 18:12 za gostje.

 

Še večjo razliko je s svojimi obrambami v prvem delu preprečevala Leipzigova vratarka Katrin Schülke (skupaj 15 obramb), kljub temu pa si je Krim Mercator že v prvi minuti nadaljevanja priigral rekordno prednost - "plus sedem" - 21:14, potem ko je zadela Urška Vidic. Gostje so nato še nekajkrat vodile s sedmimi zadetki naskoka (23:16, 24:17, 25:18), ko pa so sredi drugega polčasa še vedno vodile s 26:20, je vse kazalo, da bodo zlahka opravile z zadnjeuvrščenim Leipzigom. Toda nemška ekipa je v naslednjih devetih minutah poskrbela za neverjeten delni izid 6:0 (kljub nekaj izvrstnim obrambam vratarke Sergeje Stefanišin) in sedem minut pred koncem je Leipzig po dolgem času znova poskrbel za izenačenje na 26:26.

 

Minuto pozneje je bil izid spet izenačen (27:27), nato pa so krimovke tehtnico dokončno nagnile na svojo stran. S štirimi zaporednimi zadetki (uspešne so bile Szandra Zacsik, Andrea Lekić, Marina Vergeljuk in Ljudmila Bodnjeva) v dobrih treh minutah je bil zmagovalec odločen, kljub temu pa je slavje ob zmagi pokvarila huda poškodba komolca srbske organizatorke Krimove igre Lekićeve. V predzadnji minuti je pri strelu na Leipzigova vrata padla na tla, po nudenju zdravniške pomoči na igrišču pa so jo na nosilih odpeljali z igrišča.

 

Takoj po poškodbi so Andreo Lekić odpeljali v bolnišnico v Leipzigu, rentgenski posnetek pa je pokazal, da komolec ni zlomljen, ampak "le" izpahnjen. Dobila je mavec, po prvih napovedih pa bo z rokometnih igrišč odsotna najmanj šest tednov. Po prihodu v Ljubljano čaka srbsko reprezentantko še pregled z magnetno resonanco, ki naj bi pokazal, ali je prišlo tudi do poškodbe ligamentov.

 

V naslednjem krogu lige prvakinj se bodo rokometašice Krima Mercatorja pomerile z Györijem. Tekma z Madžarkami bo v soboto, 13. marca, ob 18. uri, v dvorani na Kodeljevem v Ljubljani.

Izjave po tekmi Leipzig - Krim MercatorLiga prvakinj - sezona 2009/10