24. 3. 2010

Zvonimir Serdarušić: Nihče od "starih" igralcev nima rezerviranega mesta v slovenski reprezentanci

Gost v tokratni rubriki "INTERVJU" je Zvonimir Serdarušić, selektor moške članske reprezentance Slovenije. "Noka" je spregovoril o dosedanjih ponedeljkovih reprezentančnih treningih, pojasnil razloge za vpoklic štirih novincev za aprilski turnir na Češkem in napovedal junijske dodatne kvalifikacije za nastop na SP 2011 na Švedskem proti Madžarski.

 

Kako ste zadovoljni z novostjo, ki ste jo uvedli pred meseci – zdaj že tradicionalni ponedeljkovi reprezentančni treningi?

 

Na te treninge vabim predvsem mlajše igralce, ki dobro igrajo v svojih klubih in ki so v njih med nosilci igre. Lahko rečem, da iz dneva  dan bolje poznam tako posamezne slovenske igralce kot celoten slovenski rokomet. Po eni strani iščem igralce, ki bi pokrili položaje, na katerih smo bolj ali manj deficitarni, po drugi pa iščemo boljše igralske rešitev od tistih, s katerimi trenutno razpolagamo. Za tokratno reprezentančno akcijo sem povabil samo 17 igralcev: nisem jih želel več,  kajti potem je na treningih težje imeti boljši pregled in intenzivnost dela.

 

Med štirimi novinci je Slovanov vratar Jure Vran edini, ki je pri vas že bil na širšem seznamu.

 

Poleg Gorazda Škofa in Dušana Podpečana sem se odločil še za Vrana, ki je med vratarji v slovenskih klubih pravzaprav edini, ki ima velik delež v igri. Na vsaki tekmi brani skoraj vseh šestdeset minut in to na dobri kakovostni ravni. Vsi ostali imajo v svojih klubih pred sabo tujca, zato razpolagajo z manjšo minutažo in manjšimi izkušnjami.

 

Od tistih igralcev, ki si rokometni kruh služijo v tujini, ste na reprezentančne priprave prvič povabili Petra Puclja, člana Bosne iz Sarajeva. Zakaj?

 

Na položaju krožnega napadalca je Miha Žvižej zame številka ena, čeprav še ni povsem dozorel za igranje na vedno enaki kakovostni ravni, a njegova kakovost se stalno vzpenja. Ostali krožni napadalci v slovenskih klubih še niso pokazali toliko, da bi bil zadovoljen z njihovimi igrami. Zato sem se odločil, da skušam poiskati nov obraz za dvig kakovosti reprezentančne igre na tem položaju. Pucelj zelo dobro igra v obrambi, kar je v slovenski reprezentanci deficit, upam pa, da bo na takšni ravni tudi v napadu. Nadejam se, da bo Pucelj dodana vrednost, sicer bomo spet morali iskati nov obraz. Lahko povem, da je še nekaj kandidatov za položaj krožnega napadalca v reprezentanci.

 

Kot levemu zunanjemu igralcu boste priložnost prvič ponudili Roku Žuranu, rokometašu Jeruzalema Ormoža.

 

V slovenskem rokometu so na tem igralnem položaju trije, štirje mladi igralci, ki jih imam ves čas na očeh. In eden prvih, za katere mislim, da jim je potrebno dati priložnost v reprezentanci, je prav Žuran. Je dober v napadu, medtem ko ne spada med izrazite obrambne igralce. Spada pa med tiste, ki morajo igralsko zoreti, poleg tega pa že razmišljam tudi o širšem kadru za projekt olimpijske igre v Londonu 2012.

Novinec je tudi mladi Jure Dolenec, rokometaš Merkurja iz Škofje Loke.

 

Verjetno ni presenetljivo, da se je Dolenec znašel na tokratnem reprezentančnem seznamu, saj v svojem klubu igra zelo dobro. Trenutno še ne more na visoki ravni pomagati v obrambo, a verjamem, da se bo tudi to spremenilo. Prepričan sem, da lahko Dolenec osveži igro slovenske reprezentance in prispeva pomemben delež. Tako zanj kot za ostale tri novince se nadejam, da bodo odigrali tako, kot od njih želim in pričakujem. Kar pomeni, da mi po koncu turnirja na Češkem ne bi bilo potrebno razmišljati o tem, ali sem z njihovim vpoklicem v izbrano vrsto naredil dobro potezo.

 

Na tokratnem seznamu iz takšnih ali drugačnih razlogov ni nekaterih doslej skoraj standardnih reprezentantov, na primer Vida Kavtičnika, Boštjana Kavaša, Jureta Natka, Miladina Kozline, Aljoše Rezarja in drugih.

 

Kar se tiče Kavtičnika, je seveda standardni član reprezentance, toda v aprilu bo postal očka, zato sem mu dal prosto, kar se tiče tokratne akcije na Češkem. Natek in Kavaš sta že večkrat dobila priložnost, tokrat pa sem se odločil za Dolenca, ki kaže dobre igre, je mlad in perspektiven igralec. Če nam bosta lahko Natek in Kavaš v določenih trenutkih pomagala, ju bom mogoče poklical v izbrano vrsto. Nekateri mogoče pogrešajo Marka Bezjaka, ki je že bil na ponedeljkovih reprezentančnih treningih, toda na položaju srednjega zunanjega imam veliko izbiro. Na prvem mestu je Uroš Zorman, nato David Špiler, ki lahko igra tudi na drugih položajih, pa Sebastian Skube, ki igralsko zori iz dneva v dan. Bil bi zelo vesel, če bi imel tudi na drugih igralnih mestih, predvsem na zunanjih položajih in pri krožnih napadalcih, tako veliko izbiro kot pri srednjih zunanjih. Kar se tiče "starih" igralcev v reprezentanci, moram opozoriti, da nihče nima rezerviranega mesta v izbrani vrsti, čeprav lahko trenutno dajejo več kot ostali. A videli bomo, če bo tudi v prihodnje tako.

 

Junija reprezentanco Slovenije čakata tekmi dodatnih kvalifikacij proti Madžarski za nastop na svetovnem prvenstvu na Švedskem leta 2011.

 

Jasno je, da smo na žrebanju parov dodatnih kvalifikacij dobili najtežjega možnega nasprotnika. To je še razlog več, da v svojih napovedih in izjavah ne smemo biti preveč prepotentni, ampak predvsem realni. Če se želimo uvrstiti na svetovno prvenstvo na Švedskem, moramo vsi dati maksimum od sebe. Madžari so ves čas v mojih mislih in načrtih, prav tako pa je tudi nastop na aprilskem mednarodnem turnirju na Češkem del priprav za dvoboja z njimi.

 

 

Dejan Kresnik