1. 4. 2010

Slovenke v tretjem krogu kvalifikacij za Euro 2010 v Lombardiji premagale Italijanke

Ženska članska reprezentanca je na gostovanju pri Italijankah vknjižila sila pomembno zmago v boju za evropsko prvenstvo na Danskem in Norveškem letos decembra. Odpor neugodnih Italijank so Slovenke strle stežka, a so se na koncu z 28:26 (16:14) le veselile zmage in dveh točk.

Italija - Slovenija 26:28 (14:16)

Cassano Magnago - Dvorana Francesco Tacco, gledalcev: 400, sodnika: Sotiris in Christos (oba Ciper).

Italija: Morreale (3 obrambe), Porini (7 obramb), Federspieler 2, Barani 2 (1), Oliveri, Ettaqi 1, Lenardon 1, Furlanetto 1, Scamperle 5, Marcantonio 6, Lampis 3 (1), Niederwieser, Pavlik 4, Pastor 1.

Slovenija: Stefanišin (10 obramb), Zec (7 obramb), Argenti, Zrnec 4 (3), Mitruševska 3, Gros 2 (1), Šon 1, Puš 1, Irman 4, Mavsar, Varlec 10 (2), Breznik, Koren 1, Jeriček 2.

Sedemmetrovke: Italija 4 (2), Slovenija 9 (6).

Izključitve: Italija 4 minute, Slovenija 6 minut.


Slovenska reprezentanca je tretji krog kvalifikacij za Euro 2010 v lombardijskem mestecu začela v postavi Neli Irman, Barbara Varlec, Maja Breznik, Anja Argenti, Maja Šon in Maja Zrnec, v vratih pa je bila Sergeja Stefanišin. Začetek ni bil najbolj obetaven, saj so imela naša dekleta kopico težav z obrambo Italijank 4-2. Do vodstva z 2:0 so na uvodu prišle gostiteljice, selektor Ivica Rimanić je kmalu v igro poslal Nino Jeriček, v vrata pa Branko Zec. To je prineslo uspeh tudi v napadu, kjer je bilo več svežine in predrznosti. Dobro se je odrezala tudi Neža Mitruševska, ki je razigrala soigralke. Prav ob zadetku Mitruševske v 19. minuti je Slovenija prvič vodila za dva zadetka (9:7).

Na krilih vratarke Branke Zec ter dobri igri v obrambi Maje Zrnec, ki je prestregla kar nekaj žog, je Slovenija dobila priložnost za protinapade. V enem takih je zadela Neli Irman za prvih + 4 (13:9). Pred ne ravno številnimi gledalci so se Italijanke približevale – slovenska reprezentanca je namreč v črnih trenutkih izgubila kopico žog – in znižale samo na zadetek zaostanka. A z goloma Grosove in Korenove v zadnji minuti je Slovenija na odmor odšla z dvema goloma prednosti (16:14).

Italijanke niso izkoristile priložnosti za izenačenje v 32. minuti, potem ko so naše zapored izgubile dve žogi v napadu, slabo pa je streljala Varlečeva. Še k sreči je sedemmetrovko Italijank ubranila Stefanišinova in tako tudi nadaljevala še trikrat. Potem ko Slovenija v drugem polčasu sploh še ni zadela, je v 37. minuti za poravnanje izida na 16:16 poskrbela Pavlikova. Kar devet minut je potrebovala Slovenija za prvi gol v drugem polčasu, ki ga je zabila Barbara Varlec za 17:17.

Ne preveč učinkovita obramba Slovenije, zaradi katere so zadevala tako italijanska krila kot zunanje igralke, povrh vsega pa še zelo veliko tehničnih napak naše ekipe so prinesle vodstvo Italije za +2 – prvič v 43. minuti, ko je bilo 19:17. Z nekoliko boljšo obrambo so Slovenke le preprečile nekaj napadov nasprotnic, s samostojnimi prodori je dvakrat zadela Varlečeva, nato pa je za izenačenje s prvim golom poskrbela Maja Šon v 47. minuti. Po velikem mučenju tako Slovenk kot Italijank, ki so res grdo grešile s streli, je Mitruševska po dolgem času poskrbela za slovensko vodstvo s 24:23 v 51. minuti. Ob igralki več na igrišču je strel Italijank ubranila Stefanišinova, še enega v vrsti pa zabila Varlečeva za 26:24 v 53. minuti.

Dve minuti pred koncem obračuna je Maja Zrnec poskrbela za 28:25, zadnjega za Italijo pa zabila Furlanettijeva. Slovenija se je lahko kljub slabi igri veselila zmage, ki je bila nujnost, če se želi prebiti na evropsko prvenstvo v Skandinaviji.


Sergeja Stefanišin, vratarka Slovenije: "Dobro, da smo na koncu zmagale in osvojile dve točki glede na to, kako nam je kazalo sredi tekme. Italijankam smo dovolile njihovo "indijansko" igro, same pa nismo pravilno reagirale. Glede na to, da smo bile že v izgubljenem položaju, moramo biti srečne, da smo po šestdesetih minutah domov odnesle takšen rezultat in pomembni točki. Bilo je težko, saj smo jih dolgo časa lovile in pri tem izgubile veliko moči, a v končnici vendarle stisnile ter zmagale."



V nedeljo Slovenke čaka še drugi obračun z Italijankami, ko se bodo v dvorani Bonifika v Kopru ob 17. uri znova pomerile z njimi. Vstop bo brezplačen.


Kvalifikacije za EP 2010, spored in rezultati