5. 8. 2010

IHF za najboljšo rokometašico izbral Svetlano Kitić, za najboljšega igralca le štirje kandidati

V anketi na spletni strani Mednarodne rokometne zveze (IHF) so za najboljšo rokometašico vseh časov izbrali Srbkinjo Svetlano Kitić. Zdaj poteka glasovanje za najboljšega igralca v zgodovini rokometa, IHF pa je dal na razpolago le štiri rokometaše.

 

Kandidatke za najboljšo rokometašico so bile Srbkinja (po rodu iz Bosne in Hercegovine) Svetlana Kitić, Danka Anja Andersen, Nemka Waltraud Kretzschmar (mama bolj znanega nekdanjega zvezdnika Stefana Kretzschmarja) in Rusinja Sinaida Turčina. S kar 84 odstotki glasov anketirancev na spletni strani IHF je zmagala Kitićeva, nekdanja vrhunska igralka in jugoslovanska reprezentantka, drugo mesto je osvojila Andersenova, tretje Kretzschmarjeva, četrto pa Turčina.

 

Kitićeva je bila po "poklicu" srednja zunanja igralka, ki je najgloblje rokometne sledi pustila v dresu Radničkega iz Beograda in reprezentance Jugoslavije. V klubskem dresu Radničkega je Kitićeva (bila je tudi soproga nekdanjega nogometnega zvezdnika Blaža Sliškovića) osvojila tudi naslov evropskega prvaka, z jugoslovansko reprezentanco pa je poleg bronaste kolajne na svetovnem prvenstvu osvojila tudi dve odličji na olimpijskih igrah: v Moskvi leta 1980 srebrno, štiri leta pozneje v Los Angelesu pa zlato. Leta 1988 je bila uradno proglašena tudi za najboljšo rokometašico na svetu.

 

Na isti spletni strani zdaj poteka glasovanje za najboljšega igralca vseh časov. Mednarodna zveza je znova poskrbela za negativno presenečenje, saj je po svojem (nenavadnem) izboru določila štiri kandidate, na kopico vrhunskih nekdanjih ali sedanjih rokometašev pa je (ne)namerno pozabila. V konkurenci za najboljšega rokometaša vseh časov so tako Hrvat Ivano Balić, Francoz Nikola Karabatić, Nemec Joachim Deckarm in naturalizirani Španec Talant Dušebajev.

 

 

D. K.