8. 8. 2010

Fantastično: slovenski mladinci so na tekmi za tretje mesto po podaljških premagali Nemčijo (30:25) in osvojili bronasto kolajno na EP!

Moška mladinska reprezentanca Slovenije je pod vodstvom selektorja Slavka Iveziča dosegla še en fantastičen uspeh. Na tekmi za tretje mesto na evropskem prvenstvu na Slovaškem je po podaljških premagala Nemčijo s 30:25 (25:25, 11:15) in osvojila bronasto kolajno!

 

 

Slovenija – Nemčija 30:25 (25:25, 11:15)

 

Bratislava – Dvorana Sibamac Arena, gledalcev: 900, sodnika: Mazeika in Gatelis (oba Litva).

 

Slovenija: Lesjak (4 obrambe), Taletovič (14 obramb), Marguč 11, Cingesar 6, Mlakar 6, Jelovčan 2, Nosan 2, Poklar 1, Smolnik 1, Zarabec 1, Gaber, Poteko, Pucelj, Šoštarič.

 

Nemčija: Dresrüsse, Krechel, Fäth 7, Gruzska 5, König 3, Pekeler 2, Russ 2, Becker 1, Dissinger 1, Drechsler 1, Geppert 1, Schubert 1, Steinert 1, Wetzel.

 

Sedemmetrovke: Slovenija 4 (4), Nemčija 1 (1).

 

Izključitve: Slovenija 10 minut, Nemčija 8 minut.

 

Rdeči karton: Pekeler (Nemčija).

 

 

Na tekmi za evropski bron sta se pomerili reprezentanci, ki sta se srečali že v prvem krogu glavnega dela EP. Takrat je bila uspešnejša Nemčija, ki je zmagala z 31:25 (14:11) in Sloveniji prizadejala prvi poraz na Slovaškem, na tekmi za evropsko kolajno pa se je moštvo selektorja Slavka Iveziča maščevalo za poraz.

 

Začetek dvoboja je povsem pripadel Nemcem, ki so že po štirih minutah vodili s 3:0. Prvi zadetek za slovensko reprezentanco je šele v osmi minuti s sedemmetrovke dosegel Gašper Marguč, dve minuti kasneje pa je Ivezičeva četa poskrbela za svoj premierni gol iz igre. Po slabem začetku so Slovenci nato le vzpostavili ravnotežje na igrišču, toda pri izidu 5:5 so nemški mladinci v slabih dveh minutah dosegli tri zadetke zapored in v 17. minuti povedli z 8:5.

 

Tudi s precejšnjo sodniško pomočjo so Nemci vzdrževali prednost, med izključitvijo na slovenski strani pa so si štiri minute pred koncem prvega polčasa prvič priigrali tudi štiri zadetke naskoka (12:8). Po dveh zaporednih izključitvah na strani aktualnih svetovnih prvakov z lanskega tekmovanja v Egiptu so Slovenci zaostanek najprej prepolovili (11:13), nato pa v zadnjih sekundah prvega polčasa ob številčni premoči naredili dve napaki in posledično prejeli dva zadetka in na odmor odšli s štirimi minusa (11:15).

Uvodne minute drugega dela so znova pripadle moštvu selektorja Martina Heubergerja, ki je počasi večalo svojo prednost. V 40. minuti je bilo na semaforju že 21:15, to pa je bila tudi največja prednost na dvoboju za bronasto kolajno v Bratislavi. Toda slovenski rokometni upi se kljub zelo visokemu zaostanku niso predali ter so se počasi, vendar zanesljivo bližali nasprotniku. V 48. minuti so Nemci še vedno vodili s 23:19, toda izbrana vrsta Slovenije pod vodstvom zelo učinkovitega Marguča (skupaj 11 zadetkov) je nato naredila delni izid 4:0 in šest minut pred koncem se je vse začelo znova (23:23).

 

Še v isti minuti je Nemčija povedla s 24:23, nato pa si je kljub zapravljeni sedemmetrovki in izključitvi svojega igralca priigrala vodstvo s 25:23. Na začetku 58. minute so slovenski reprezentanti najprej znižali na 24:25, dobro minuto pred zadnjim znakom sirene pa so Nemci zaradi namernega zadrževanja žoge po prekršku ostali še brez enega igralca. To je spretno izkoristil levoroki ostrostrelec Žiga Mlakar in izenačil na 25:25, sedemnajst sekund pred koncem pa je selektor Hauberger vzel minuto odmora. Zatem so njegovi fantje krenili v zadnji napad, toda njihov strel je končal v našem bloku in na vrsti so bili podaljški.

 

Za razliko od petkovega polfinalnega dvoboja proti Portugalski, ko so Slovenci na začetku podaljška prejeli tri zadetke zapored, je bila tokrat slika v dvorani Sibamac Arena v Bratislavi povsem drugačna. Naši igralci so že v prvih treh minutah dvakrat spravili žogo v nasprotnikovo mrežo (27:25), nato pa še trikrat in z delnim izidom kar 5:0 v podaljških suvereno dobili odločilno tekmo za bronasto evropsko kolajno. Zanimivo je, da Nemci v desetih minutah podaljška niso niti enkrat zatresli slovenske mreže (!), skupaj z rednim delom pa kar trinajst (zadnji zadetek so dosegli v 57. minuti).

 

Ivezičevim izbrancem je ves čas tekme zvesto in bučno stala ob strani velika skupina slovenskih navijačev, ki je bila "oborožena" s številnimi zastavami, šali, dresi... Že pred koncem podaljškov se je s slovenskega dela tribune slišalo skandiranje "Kdor ne skače, ni Slovenc", po zadnjem zadetku, ki ga je slovenska reprezentanca dosegla s cepelinom, pa se je začelo veliko slavje. Igralci in člani strokovnega vodstva so na igrišču plesali zmagovalno kolo, prav takšna "žurka" pa je bila tudi na tribuni s slovenskimi navijači.

 

 

Dejan Kresnik

Izidi in spored zaključnega dela EPNagradi za Marguča in NosanaPolfinale EP: po podaljških poraz proti Portugalski