18. 8. 2010

V dramatični končnici slovenski kadeti izgubili proti Španiji in ostati brez uvrstitve v polfinale EP, rdeča kartona za Šoštariča in Borovnika

Moška kadetska reprezentanca Slovenije je izgubila odločilno tekmo za uvrstitev v polfinale EP v Črni gori. V zadnjem krogu skupine M2 je bila uspešnejša Španija s 24:23 in slovenski kadeti so ostali brez uvrstitve med najboljše štiri v Evropi.

Slovenija – Španija 23:24 (11:16)

Nikšić – Športna dvorana, gledalcev: 250, sodnika: Novikov in Perepilitsy (oba Ukrajina).

Slovenija: Žitnik (10 obramb), Zaponšek (6 obramb), Žabič 2, Cehte, Jazbec, Špende, Deržič, Šoštarič 4 (2), Potočnik 2, Mačkovšek 6, Hrastnik 2, Sašek, Borovnik 7 (1), Kalabič.

Španija: Donderis (1 obramba), Barbero (5 obramb), Plaza, Kramarz, Ferrer 1, Costoya 2, Sanchez, Dušebajev 8 (4), Arino 7, Reixach, Fernandez 1, Sole 1, Saez 4, Cacheda.

Sedemmetrovke: Slovenija 3 (3), Španija 7 (4).

Izključitve: Slovenija 10 minut, Španija 8 minut.

Rdeča kartona: Borovnik, Šoštarič (oba Slovenija).

Slovenski kadeti so zapravili enkratno priložnost, da se uvrstijo v polfinale EP v Črni gori. Tekma v Nikšiću je bila zelo izenačena, reprezentanci sta se izmenjavali v vodstvu do izida 7:7, nato pa so Španci naredili delni izid 6:0 in povedli kar s 13:7. Slovenskim rokometašem v teh trenutkih nikakor ni stekla igra v napadu, napravili so ogromno napak, za nameček se je poškodoval še Deržič in naša izbrana vrsta je ostala brez organizatorja igre, saj je na tribuni obsedel kaznovani Fidel. Nasprotniki so te težave znali spretno izkoristiti in ob polčasu je Španija vodila s petimi zadetki prednosti (16:11).

Tudi na začetku drugega polčasa je bila slika na igrišču dvorane v Nikšiću podobna, Slovenija je grešila v napadu, Španci pa so zabijali iz lahkih situacij. Razlika se je povečala celo na osem zadetkov (19:11), toda po vodstvu Španije z 21:14 je Juršičeva četa naredila delni izid 5:0 in se v 49. minuti približala samo na dva zadetka zaostanka (19:21). Nato se je začela odvijati prava rokometna drama. Slovenci so pričeli fanatično igrati v obrambi in ob napakah Špancev zabijali z vseh pozicij. Razlika se je začela zmanjševati in v 57. minuti je bilo po Mačkovškovem zadetku le še 22:21 za Špance, ki so nato dosegli zadetek s sedmih metrov. Na drugi strani so mladi Slovenci zapravili svoj napad, kar so nasprotniki uspeli kaznovati in so najprej povedli za dva zadetka, v predzadnji minuti pa za tri (24:21).

Šoštarič je nato v predzadnji minuti hitro znižal na 22:24 in nasprotniki so krenili v zadnji napad. Zaradi neaktivne igre sta jima sodnika iz Ukrajine odvzela žogo, ki jo je eden izmed španskih rokometašev že po pisku vrgel v slovenska vrata. Seveda bi morala slediti izključitev, a se sodniški piščalki nista oglasili, dragocene sekunde pa so neusmiljeno tekle. V zadnjem slovenskem napadu so Španci na devetih metrih naredili prekršek nad Mačkovškom, a se je čas že iztekel. Tako je Slovencem ostal samo še strel z devetih metrov, ki so zadeli v polno za končni izid 23:24.

Po tekmi je prišlo do neljubih dogodkov, saj sta Borovnik in Šoštarič nešportno odreagirala in sta dobila rdeča karton ter s tem avtomatsko eno tekmo prepovedi igranja. To bo še dodatna težava za selektorja Juršiča, saj sta se proti Špancem poškodovala Deržič (koleno) in Potočnik (šivi na glavi), ob že prej obolelemu Bradešku pa bo zelo težko sestaviti moštvo za boje od 5. do 8. mesta. V četrtek je na EP prost dan, v petek, 20. avgusta, ob 15. uri pa se bo Slovenija v skupini od 5. do 8. mesta pomerila s Srbijo.

Tomaž Juršič, selektor reprezentance Slovenije: "Na Špance smo se zelo dobro pripravili, a smo vseeno imeli v prvem polčasu nekajminutni mrk. To so Španci s pridom izkoristili in odšli na odmor s prednostjo petih zadetkov. V drugem polčasu smo končno vzpostavili ravnotežje na igrišču, Špancem smo ves čas dihali za ovratnik, toda na koncu na žalost izgubili. Nikomur nimam česa očitati, vsi so se fantje borili po najboljših močeh. Pred to generacijo je še veliko tekmovanj, kajti kadetsko prvenstvo je bilo le prvo v nizu. Zato je potrebno dvigniti glave in se zazreti v prihodnost."

Na prvi tekmi v skupini D je Švica premagala Nemčijo z 29:24. Dvoboj je bil zgolj prestižnega pomena, kajti Nemci so si že pred zadnjim krogom zagotovili prvo mesto v skupini in napredovanje v polfinale, Švicarji pa so že predčasno izpadli iz kombinacij za vsaj drugo mesto, ki je še peljalo med najboljše štiri reprezentance. Iz skupine M1 sta se v polfinale uvrstili Danska in Hrvaška.

SKUPINA M2 – IZIDI IN SPORED:

Datum Ura Reprezentanca 1 Reprezentanca 2 Izid
15. 08. 2010 14.00 Slovenija Švica 30:27 (14:15)
15. 08. 2010 18.00 Nemčija Španija 31:24 (13:10)

SKUPINA M2 – KONČNA LESTVICA:

Reprezentanca Št. tekem Zmage Remiji Porazi Gol razlika Točke
Nemčija 3 2 0 1 82:73 4
Španija 3 2 0 1 71:75 4
Slovenija 3 1 0 2 73:78 2
Švica 3 1 0 2 77:77 2

Dejan Kresnik, Sašo Ovniček

Proti Nemčiji prvi poraz na EPZmaga proti Švici potrdila prvo mesto v skupini DSlovenski kadeti premagali tudi ČeškoSlovenija v prvem krogu nadigrala IslandijoV Črni gori se začenja EP za kadete