9. 3. 2011

Slovenski rokometaši v fantastičnem vzdušju in dramatični končnici premagali Poljake

Moška članska reprezentanca Slovenije se je v tretjem krogu kvalifikacij za EP 2012 v Srbiji pomerila s Poljsko. V razprodanih Stožicah in fantastičnem vzdušju je moštvo selektorja Borisa Deniča v dramatični končnici premagalo Poljake s 30:28 (14:14). Na drugi tekmi v skupini 3 je bila Portugalska doma boljša od Ukrajine z 28:16 (17:6).

 

 

Slovenija – Poljska 30:28 (14:14)

 

Ljubljana – Dvorana ŠRC Stožice, gledalcev: 12.500, sodnika: Gjeding in Hansen (oba Danska).

 

Slovenija: Skok (15 obramb), Prošt, Bajram, Bilbija, Miklavčič 1, Dobelšek, Pucelj 2, Bezjak 1, Natek 5, Skube 2, Špiler 4, Brumen1, Sušin1, Gajič 8 (3), Zorman 4, Gaber 1.

 

Poljska: Wyszomirski (11 obramb), Malcher, Jaszka 2, K. Lijewski 2, Kuchczynski 3, Tkaczyk 4, Tomczyk, Zoltak, B. Jurecki 3, Grabarczyk, Tluczynski 6, Jurkiewicz 2, M. Lijewski 2, Rosinski 2, Orzechowski 2, Chrapkowski.

 

Sedemmetrovke: Slovenija 4 (3), Poljska 1 (0).

 

Izključitve: Slovenija 14 minut, Poljska 10 minut.

 

 

Za slovenski reprezentančni rokomet je bila tekma v Stožicah premierna, prvi zadetek na ognjenem krstu v razprodani dvorani pa je dosegel krožni napadalec Peter Pucelj. V četrti minuti so gostitelji povedli s 3:1, v deveti pa po zadetku Jureta Natka že s 5:2. Med prvo izključitvijo gostujočega igralca Piotra Grabarczyka je bila prednost v korist moštva selektorja Borisa Deniča znova tri zadetke (6:3), kljub nekaterim čudnim odločitvam danskih sodnikov pa so nato domači rokometaši ves čas držali naskok od zadetka do dveh.

 

Nerešljiva uganka za slovensko obrambo in vratarja Matevža Skoka (le tri obrambe v prvem polčasu) je bil levokrilni igralec Tomasz Tluczynski, ki je v prvih tridesetih minutah dosegel kar pet zadetkov. V 23. minuti je Slovenija po zadetku Uroša Zormana, ki je odlično vodil igro, povedla z 11:9, toda ne za dolgo. Na desnem krilu se je v končnici prvega polčasa razigral Patryk Kuchczynski: najprej je v 26. minuti zadel za izenačenje na 11:11, v naslednji pa tudi za prvo vodstvo svoje reprezentance na tekmi v Stožicah (12:11). Sledila so še tri zaporedna izenačenja (od 12:12 do 14:14), prav tako pa se je brez zmagovalca končal tudi prvi polčas.

Na začetku drugega dela igre je svoja vrata zaklenil Matevž Skok, ki je v pičlih šestih minutah zbral kar pet obramb. Predvsem po njegovi zaslugi je slovenska izbrana vrsta povedla s 16:15, toda Poljaki so hitro odgovorili s tremi zaporednimi zadetki in si priigrali vodstvo z 18:16 (zadnjega od treh zadetkov so dosegli celo z igralcem manj). Pri gostujočem vodstvu z 19:17 so slovenski rokometaši prav tako naredili delni izid 3:0 za vodstvo z 20:19 (enega izmed zadetkov je dosegel komaj 19-letni debitant Matej Gaber), nato pa je spet sledila serija izenačenj.

 

V 47. minuti je moral zaradi poškodbe z igrišča Marko Bezjak (poškodovano koleno si je hladil z ledom, težavnost poškodbe pa bo pokazala šele magnetna resonanca), v isti minuti pa je Sebastian Skube zadel za novo vodstvo z dvema zadetkoma prednosti (25:23). Toda nasprotniki so znova hitro ujeli rezultatski priključek (25:25), Slovenci so na krilih bučnih navijačev spet povedli s "plus dva" (28:26), a so izbranci selektorja Bogdana Wente poskrbeli za že petnajsto izenačenje na tekmi (28:28 v 57. minuti).

 

Toda na srečo reprezentance Slovenije je bilo to izenačenje tudi zadnje na premierni tekmi pred domačimi gledalci v Stožicah. Tri minute pred koncem je bil izključen gostujoči igralec Daniel Zoltak, kar so gostitelji seveda spretno izkoristili in z igralcem več dosegli dva zadetka (uspešna sta bila Dragan Gajič in Sebastian Skube) za vodstvo s 30:28. Ob izteku predzadnje minute si je izključitev prislužil tudi Sebastian Skube, toda vratar Matevž Skok je z odličnim posredovanjem – ubranil je strel Roberta Orzechowskega z desnega krila – preprečil Poljakom, da bi se približali samo na zadetek. V zadnjem napadu so slovenski rokometaši spretno zadržali žogo v svoji posesti, ob zadnjem znaku sirene pa se je na igrišču in tribunah začelo veliko slavje.

 

 

Na drugi tekmi v skupini 3 je Portugalska doma visoko premagala Ukrajino z 28:16 (17:6). Po tretjem krogu je vrstni red naslednji: Slovenija 6 točk, Portugalska in Poljska po 3, Ukrajina 0.

 

 

 

KVALIFIKACIJE ZA EP 2012 - CELOTEN SPORED, SKUPINE, DATUMI, URE, PARI TEKEM, IZIDI IN LESTVICE