11. 3. 2011

Trenerka Marta Bon in igralka Maja Zrnec računata na uspeh Krima Mercatorja v Španiji

Rokometašice Krima Mercatorja čaka v petem krogu evropske lige prvakinj zelo težko gostovanje v Španiji. V soboto, 12. marca 2011, ob 19. uri se bodo slovenske prvakinje pomerile z Itxakom, trenutno vodilnim klubom v skupini 1.

Do konca drugega dela tekmovanja v ligi prvakinj sta samo še dva kroga, po štirih tekmah pa je na vrhu lestvice v skupini 1 prav tokratni nasprotnik Krima Mercatorja. Itxako je prvi in doslej edini poraz doživel v prvem krogu, ko je v dvorani v Stožicah izgubil proti slovenskim prvakinjam s 26:30 (12:17). Nato so Španke dosegle tri zmage zapored: doma so premagale Oltchim s 26:25 in Budućnost z 31:26, v gosteh pa so prejšnji teden ugnale Romunke s 25:22.

Učinek Krima Mercatorja je bil obraten, saj je po uspehu proti Itxaku zapored izgubil vse tri naslednje tekme: proti Budućnosti v gosteh (29:32) in v Ljubljani (36:40), vmes pa še v gosteh proti Oltchimu (27:31). Po neuspehu proti Črnogorkam v Stožicah je sprva kazalo, da je uvrstitev v polfinale za slovenske prvakinje že nedosegljiva, toda Itxakova zmaga na gostovanju v Romuniji je Krimu Mercatorja znova omogočila boj za napredovanje med štiri najboljše klube v Evropi.

Toda ekipa trenerke Marte Bon ni odvisna samo od sebe, ampak tudi od razpletov drugih tekem. Prvi pogoj za morebitno napredovanje v polfinale sta seveda Krimovi zmagi na obeh zadnjih tekmah v drugem delu (v gosteh proti Itxaku in doma proti Oltchimu), poleg tega pa bi morala tudi Budućnost dobiti oba zadnja dvoboja na domačem igrišču proti Oltchimu in Itxaku. V tem primeru bi imele Črnogorke osem točk in bi osvojile prvo mesto v skupini 1, Krim Mercator in Itxako pa bi jih imela po šest, vendar bi v polfinale zaradi boljšega izkupička na medsebojnih tekmah napredovale Slovenke.

"Naša naloga je zelo težka. Itxako je kakovostna in zahtevna ekipa, a po drugi strani verjamem, da tudi mi še nismo rekli zadnje besede, Zavedamo se, da imamo rezerve v igri ter da zmoremo na igrišču več in bolje. Mislim, da je tekma z Itxakom idealna priložnost, da to pokažemo," napoveduje Krimova trenerka Marta Bon. Kljub že standardnim težavam z igralskim kadrom bo Bonova tokrat (z izjemo krožne napadalke Dragane Cvijić) lahko v Španiji računala na vse svoje rokometašice.

Na prvi medsebojni tekmi v Stožicah je trenerka Bonova nasprotnice presenetila z obrambo, proti kateri španske prvakinje niso imele pravega odgovora. "Španke imajo takšen model igre, ki mi je zelo blizu. Za večino to deluje dokaj divje, toda poznavalci rokometa v tem vidimo izdelan sistem. V tekmo z Itxakom gremo z velikim spoštovanjem, a če smo jih lahko ustavile na prvi tekmi, ne vidim razlogov, da jih ne bi tudi na povratni," je optimistično razpoložena Bonova, ki dodaja: "Tudi Krim zna igrati na gostovanjih. To je v preteklosti že velikokrat dokazal in zdaj mora spet."

Krimova igralka Maja Zrnec je na tekmi proti Itxaku v Stožicah dosegla en zadetek, tokrat pa računa na boljši strelski izkupiček. "Res je, da smo doslej edina ekipa v skupini, ki je premagala Španke. Toda tisto je bila šele prva tekma v drugem delu tekmovanja, ko še nihče ni dobro in natančno vedel, kdo je kdo. Zdaj jih že dobro poznamo, toda po drugi strani seveda tudi one nas. Mogoče bo to malo drugačna tekma kot prva, toda mislim, da jih lahko še enkrat premagamo," meni rokometašica Maja Zrnec.

Nato je podrobneje analizirala igro tokratnega nasprotnika. "Trenutno se zdi, kot da letijo po igrišču in da jim vse gre kot po maslu. Imajo nek svoj sistem igre in kaže, da je zelo učinkovit. Igrajo hiter in sodoben rokomet, žoga gre hitro okrog cone, igrajo do konca 'na glavo' in se ne predajajo. Na prvi tekmi smo jih dobro ustavile, naša naloga na povratnem dvoboju v Španiji pa je, da jih še enkrat," se zaveda Maja Zrnec.

Tekma Itxako – Krim Mercator bo v soboto, 12. marca 2011, ob 19. uri v Estelli. Sodila jo bosta Norvežana Kim Andersen in Per Morten Sodal, delegat pa bo Belgijec Francois Mulleners.

LIGA PRVAKINJ - SEZONA 2010/11 (CELOTEN SPORED, SKUPINE, DATUMI, URE, PARI TEKEM, IZIDI IN LESTVICE)Andrea Lekić: Očitno se nismo dobro pripravile na tekmo; Alja Janković: Obramba je bila zaničKrim Mercator v ligi prvakinj doživel tretji zaporedni poraz - tokrat uspešnejša BudućnostZaključni turnir letošnjega pokalnega tekmovanja v ženski konkurenci bo gostilo ZagorjeKrimovke v četrtem krogu lige prvakinj gostijo Budućnost iz PodgoricePodjetje Celjske mesnine postalo sponzor pokalnega tekmovanja v ženski konkurenci