12. 3. 2011

Krim Mercator se je po neuspehu v Španiji dokončno poslovil od polfinala lige prvakinj

Rokometašice Krima Mercatorja so se dokončno poslovile od polfinala lige prvakinj. V petem krogu drugega dela so gostovale v Španiji in izgubile proti Itxaku s 24:25 (13:15), med štiri najboljše ekipe v Evropi pa so se že uvrstile gostiteljice.

Itxako - Krim Mercator 25:24 (15:13)

Estella - Športna dvorana, gledalcev: 2000, sodnika: Andersen in Sodal (oba Norveška).

Itxako: Stefani, Navarro (16 obramb), Barno 1, Egozkue 1, Pinedo, Aguilar 1, Soit 3, Alonso 2 (1), Martin 4 (2), Kurbanova, Turey 3 (2), Pena, Fernandez 1, Sabrosa 9.

Krim Mercator: Grubišić (13 obramb), Šoberl (2 obrambi), Vergeljuk, Mavsar 8 (4), Geissmann, Bodnjeva 3, Varlec 2, Puš, Koren 1, Janković, Penezić 5, Čečkova, Zrnec 1, Lekić 4.

Sedemmetrovke: Itxako 6 (4), Krim Mercator 4 (4).

Izključitve: Itxako 6 minut, Krim Mercator 8 minut.

V primerjavi s prvo tekmo v Stožicah, ki jo je Krim Mercator dobil s 30:26, so bile slovenske prvakinje tokrat močnejše za Marino Vergeljuk (takrat je bila poškodovana), namesto vratarke Sergeje Stefanišin pa se je trenerka Marta Bon odločila za Nejo Šoberl. V dvorani v Estelli (v njej tokrat ni bilo zvestih krimovih navijačev) so si Španke že v uvodnih minutah nekajkrat priigrale dva zadetka prednosti (3:1, 4:2, 5:3), nato pa so dekleta z Galjevice naredile prvo večjo serijo.

V štirih minutah so dosegle štiri zadetke zapored in v enajsti minuti vodile s 7:5. Ko je morala na kazensko klop portugalska rokometašica Alexandrina Barbosa, so to gostje, ki so v Španijo dopotovale s čarterjem, spretno izkoristile in dvakrat povedle kar s tremi zadetki prednosti (9:6, 10:7). Podobno je kasneje na drugi strani uspelo Itxaku, ko je bila izključena Maja Zrnec: gostiteljice so z igralko več najprej izenačile na 11:11, nato pa ob enakem razmerju moči na igrišču še trikrat zadele v polno.

S skupnim delnim izidom kar 5:0 (od tega je tri dosegla Alexandrina Barbosa) si je Itxako pet minut pred koncem prvega polčasa prvič priigral tri zadetke prednosti (14:11). Do odhoda na odmor se je dvakrat vpisala med strelke še Andrea Penezić, prvih trideset minut dvoboja v Estelli pa se je končalo s 15:13 za Španke.

Tudi začetek drugega polčasa je pripadel španski ekipi, ki je vodstvo povišala na 16:13 in 17:14, nato pa igralke trenerja Ambrosa Martina skoraj deset minut niso uspele premagati odlične Krimove vratarke in hrvaške reprezentantke Jelene Grubišić. Na nasprotni strani so slovenske prvakinje v tem času le dvakrat premagale prav tako odlično vratarko Silvio Navarro, tako da so v 44. minuti še  vedno zaostajale za zadetek (16:17).

Ko je morala v 48. minuti na kazensko klop Vesna Puš, s črte sedmih metrov pa je Carmen Martin zadela za 20:17, je kazalo, da je odpor gostij dokončno strt. Toda ekipa trenerke Marte Bon je z igralko manj zapored dosegla dva zadetka, Carmen Martin naslednje sedemmetrovke ni izkoristila, nato pa je ob enakem številu rokometašic na igrišču Tamara Mavsar poskrbela za novo izenačenje (20:20 v 50. minuti).

Nato so sledila še štiri zaporedna izenačenja (od 21:21 do 24:24), v dramatični končnici pa je znova zablestela Alexandrina Barbosa. Portugalka v vrstah španskih prvakinj je dosegla zadnje tri zadetke za Itxako, s svojim devetim pa je v 57. minuti postavila tudi končni izid 25:24.

Obe ekipi sta v zadnjih minutah naredili kopico napak, v vratih pa sta blesteli Silvia Navarro in Jelena Grubišić. Pri vodstvu s 25:24 so rokometašice Krima Mercatorja uspešno prekinile Itxakov napad, toda njihovo "polkontro" je preprečil znak sirene za minuto odmora.

Sodnika sta delegatovo odločitev in minuto odmora, ki jo je skušal vzeti domači trener Ambros Martin, razveljavila, kljub temu, da so dobile žogo, pa so krimovke tako na začetku zadnje minute ostale brez možnosti za zadetek. V zadnjem napadu je dobrih deset sekund pred koncem streljala Andrea Penezić, toda domača vratarka Silvia Navarro je ustavila njen strel.

A tudi če bi Andrea Penezić zadela, to slovenskim prvakinjam ne bi koristilo, kajti neodločen izid bi bil v boju za polfinale enak porazu. Itxako se je tako po minimalni zmagi s 25:24 veselil zgodovinskega uspeha – prvega napredovanja v polfinale lige prvakinj v klubski zgodovini, Krim Mercator pa je znova ostal brez tako želene uvrstitve med štiri najboljše ekipe v najelitnejšem evropskem klubskem tekmovanju.

"Vem, da je ekipa dala vse od sebe in s tega vidika lahko rečem, da sem zelo zadovoljna. Naredili smo pomemben preskok glede na prejšnjo tekmo, predvsem v obrambi. Ampak dejstvo je, da nam je očitno ta obramba vzela toliko moči, da nam potem ni uspelo izpeljati tekočega napada. Poleg tega lahko zelo jasno rečem, da so nas oškodovali, da ne rečem celo okradli. V takšnem primeru zmoreš le toliko, kolikor smo mi zmogli," je po tekmi dejala Krimova trenerka Marta Bon in dodala: "Na zadnji tekmi bomo znova odigrale na maksimumu in hkrati spoštljivo do vseh, ki nas podpirajo."

V šestem (zadnjem) krogu drugega dela v evropski ligi prvakinj bodo rokometašice Krima Mercatorja gostile romunski Oltchim. Tekma bo v soboto, 19. marca 2011, ob 17.30 v dvorani ŠRC Stožice v Ljubljani.

LIGA PRVAKOV - SEZONA 2010/11 (CELOTEN SPORED, SKUPINE, DATUMI, URE, PARI TEKEM, IZIDI IN LESTVICE)