25. 3. 2011

Velenjčani bodo v četrtfinalu pokala EHF v nedeljo gostovali pri Göppingenu v Nemčiji

Rokometaši Gorenja se bodo na prvi četrtfinalni tekmi evropskega pokala EHF pomerili z nemškim klubom Göppingen. Prva tekma bo v nedeljo, 27. marca 2011, ob 17.30 v dvorani Arena EWS v Göppingenu, povratna pa naslednjo nedeljo v Rdeči dvorani.

Gorenje, vodilno moštvo v prvi slovenski ligi, je v tretjem krogu evropskega pokalnega tekmovanja izločilo hrvaški klub Nexe Našice, v osmini finala pa še avstrijski Bregenz. Göppingen je najprej zlahka opravil s švedskim moštvom Alingsas, za napredovanje med osem najboljših v letošnjem pokalu EHF pa še z makedonskim Metalurgom iz Skopja.

V zelo močni nemški ligi je moštvo, ki ga trenira Velimir Petković, trenutno na petem mestu, vendar je zbralo enako število točk (39) kot tretjeuvrščeni Rhein Neckar Löwen in četrti Füchse Berlin (prvi je hamburg s 47 točkami, drugi pa Kiel s 43). Glavna lastnost Göppingena so odlične predstave pred domačimi gledalci, saj je v letošnji nemški ligi z izjemo Kiela premagal vse najboljše klube v državi: Hamburg, Gummersbach, Magdeburg, Flensburg, Füchse Berlin, Rhein Neckar Löwen...

Trener Petković ima na razpolago kopico sedanjih ali nekdanjih reprezentantov Nemčije (Michael Haas, Lars Kaufmann, Christian Schöne, Manuel Späth...) in nekaj odličnih tujcev. Poleg hrvaškega reprezentanta Daliborja Anušića, Poljaka Adama Weinerja in Čeha Pavla Horaka velja omeniti še Draška Mrvaljevića (Črna gora) in Enida Tahirovića (Bosna in Hercegovina), ki sta nekoč nosila dres Cimosa iz Kopra. V Koper se je po nekajmesečnem igranju v Göppingenu konec lanskega leta vrnil vratar Jure Vran, zdajšnji član nemškega kluba pa je Celjan Miladin Kozlina.

Ne glede na to, da vloga favorita v slovensko-nemškem obračunu pripada Göppingenu, se velenjski trener Branko Tamše seveda ne predaja vnaprej. "V Göppingen ne gremo z belo zastavo, ampak računamo na aktiven izid pred povratno tekmo v Velenju. Za naše tekmece igrajo številni nemški reprezentanti in rokometaši s področja nekdanje Jugoslavije, ki so nekoč igrali tudi v Sloveniji. V nemški ligi so navajeni igrati obrambo 6-0, morda pa jih bomo presenetili s kakšno drugo obrambno postavitvijo," je nekoliko skrivnosten trener Branko Tamše.

Velenjčani se na približno 900 kilometrov dolgo pot z avtobusom odpravljajo v sobotnih jutranjih urah, zvečer pa bodo opravili še lažji trening. Med potniki ne bo organizatorja igre Marka Bezjaka, ki se je poškodoval na reprezentančni tekmi proti Poljski v Stožicah. Rehabilitacija njegovega kolena je sicer hitrejša od pričakovanj, kljub temu pa izjemno pomemben člen v velenjskem moštvu ne bo nared niti za povratni obračun čez teden dni v Rdeči dvorani.

Tekma Göppingen – Gorenje Velenje bo v nedeljo, 27. marca 2011, ob 17.30. Sodila jo bosta Norvežana Havard Kleven in Christian Ramberg, delegat pa bo Šved Peter Olsson.

Znani nasprotniki treh slovenskih moških klubov v četrtfinalu evropskih pokalnih tekmovanj