20. 4. 2011

Končnica za prvaka: Cimos dobil derbi proti Gorenju in prevzel vodstvo na lestvici

Derbi petega kroga v končnici za prvaka v prvi slovenski ligi med Cimosom in Gorenjem se je končal z zmago Koprčanov s 26:21 (15:14). S tem so Primorci na prvenstveni lestvici za točko prehiteli doslej vodilne Velenjčane.

Cimos Koper – Gorenje Velenje 26:21 (15:14)

Koper – Dvorana Bonifika, gledalcev: 2200, sodnika: Rižner in Teršek (oba Dol pri Hrastniku).

Cimos Koper: Podpečan, Stanić (19 obramb), Vran (1 obramba), Skoko 2, Dobelšek 2, Mirković, Brumen 2, Bombač 4, Poklar, Krivokapić 7 (4), Skube 4, Mlakar 2, Smolnik, Konečnik 1, Rapotec 2, Osmajić.

Gorenje Velenje: Gajić, Skok (14 obramb), Medved, Bezjak 4, Manojlović 5, Stanojević, Svetelšek, Rutar, Cehte, Miklavčič, Musa 1, Štefanič, Golčar 5 (1), Gams 1, Bajram, Šimič 5 (2).

Sedemmetrovke: Cimos Koper 6 (4), Gorenje Velenje 4 (3).

Izključitve: Cimos Koper 8 minut, Gorenje Velenje 2 minuti.

Oba kluba sta derbi petega kroga v končnici za prvaka v dvorani Bonifika odigrala v oslabljeni zasedbi. Pri Cimosu je manjkal srbski igralec Uroš Elezović (po zagotovilih iz kluba zaradi poškodbe), pri Gorenju pa srbski vratar Ivan Gajić, ki si je poškodoval gleženj med ogrevanjem in tako ni mogel pomagati soigralcem. Začetek dvoboja je minil v enakovredni igri, po izenačenju na 3:3 pa so si Koprčani prvič priigrali dva zadetka prednosti (5:3).

V enajsti minuti je kapetan Uroš Rapotec prvič poskrbel za "plus tri" (7:4), v štirinajsti pa Matjaž Mlakar za vodstvo z 9:5 in gostujoči trener Branko Tamše je moral vzeti minuto odmora. Po njej se je naskok Cimosa gibal od dveh do treh zadetkov, po zaostanku z 10:13 v 23. minuti pa je Gorenje naredilo delni izid 3:0 in dve minuti pred koncem prvega polčasa poskrbelo za novo izenačenje (13:13).

Kljub temu so z minimalno razliko (15:14) na odmor odšli domači rokometaši, potem ko je v zadnji minuti prvega polčasa v polno zadel Dean Bombač. Tudi začetek drugega dela igre je pripadel Cimosu, ki si je predvsem po zaslugi odlične predstave vratarja Darka Stanića (skupaj kar 19 obramb) po dobrih desetih minutah znova priigral prednost štirih zadetkov (20:16), potem ko je svoj prvi zadetek na derbiju dosegel Matjaž Brumen.

Med izključitvijo domačega igralca Deana Bombača so se Velenjčani približali na 18:21, toda moštvo domačega trenerja Fredija Radojkoviča je odgovorilo s tremi zaporednimi zadetki in si priigralo do takrat rekordno prednost šestih zadetkov – 24:18 v 51. minuti. Gorenje je bilo na kolenih, kajti najprej je koprski vratar Jure Vran ustavil strel s sedmih metrov Roku Golčarju, nato pa se je huje poškodoval Rok Šimič.

Zaradi Šimičeve poškodbe (odprt zlom roke, zaradi česar bo potrebna operacija; nesrečnega igralca so na nosilih odnesli z igrišča) je bila tekma prekinjena za več kot deset minut, do konca derbija pa gostje niso mogli resneje ogroziti zmage Koprčanov. Vratar Matevž Skok (skupaj 14 obramb) je sicer obranil dve sedemmetrovki zapored, ki ju je izvajal Milorad Krivokapić, toda to seveda Gorenju ni prineslo želenega preobrata.

V zadnji minuti je Dean Bombač postavil končni izid (26:21), Cimos pa je z zmago na derbiju prevzel tudi vodstvo na prvenstveni lestvici. Po polovici končnice za prvaka imajo Primorci zdaj točko prednosti pred Gorenjem (47:46).

KONČNICA ZA PRVAKA, 5. KROG:

Cimos Koper - Gorenje Velenje 26:21 (15:14; Krivokapić 7, Skube in Bombač po 4; Manojlović, Golčar in Šimič po 5)

petek, 22. april 2011, ob 20.00: Trimo Trebnje - Celje Pivovarna Laško

sobota, 23. april 2011, ob 19.00: Maribor Branik - Loka

KONČNICA ZA PRVAKA - TRENUTNA LESTVICA:

Klub Št. tekem Zmage Remiji Porazi Gol razlika Točke
Cimos Koper 27 23 1 3 874:716 47 (37)
Gorenje Velenje 27 23 0 4 873:715 46 (42)
Celje Piv. Laško 26 17 0 9 876:756 34 (32)
Loka 26 14 4 8 817:740 32 (26)
Maribor Branik 26 12 4 10 741:730 28 (24)
Trimo Trebnje 26 13 1 12 809:816 27 (27)